Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na granicy z drogą (ulicą) gminną - czy można?

pawcio1973

Recommended Posts

Witam

Posiadam wąską działkę, która z dwóch stron graniczy z drogą (ulicą) gminną. Na działce tej znajduje się już jeden budynek mieszkalny, który graniczy ścianą bez okien z drogą publiczną, ale był on wybudowany ok 35 lat temu. Również dwa inne budynki na tej ulicy pobudowane są przy granicy (jeden ma nawet okna wychodzące na chodnik), ale są to również budynki wybudowane dawno temu. Wystąpiłem do gminy z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

Po otrzymaniu decyzji stwierdziłem, że odległść jaką muszę zachować od wyżej wymienionej granicy wynosi ( dosłownie napisano 6 metrów od osi jezdni). Jako że mam do dyspozycji 14 metrów (szerokość mojej działki) i przy zachowaniu przepisowej odległość 4m od sąsiada z którym graniczę z drugiej stony, mam za mało miejsca na pobudowanie czego kolwiek. Jedynym wyjściem z sytuacji (dogadanie z sąsiadem z góry wykluczam :evil: ) pozostaje budowa na granicy z ulicą gminną. Chciałem spytać innych forumowiczów, czy istnieją jakieś przepisy które mogę wykorzystać w sporze z gminą i czy jest coś takiego jak status "wąskiej działki" (wyczytałem gdzieś o tym na forum). Podobno obowiązują wtedy mniejsze odległości od granic.

Może inni mieli, bądź mają podobne doświadczenia. Za wszystkie sugestie z góry dziękuję.

o odstępstwo do ministerstwa moim zdaniem można wystąpić w przypadku chęci odstąpienia od wymagań ustawowych (np. te 4 m od granicy). w przypadku odległości od drogi narzuconej przez gminę ministerstwo do tego już raczej nic nie ma. pozostaje negocjować z gminą, ale jak to nie wiem. no chyba, że faktycznie by Ci wystarczyło zmniejszenie tych 4m od granic z sąsiadami - to wtedy występuj o odstępstwo, ale jakie są szanse trudno przewidzieć.

o odstępstwo można wystąpić w zakresie tego co jest regulowane prawem budowlanym. odległości 1.5-3 m i możliwość postawienia w ostrej granicy wynikają z tego prawa, ale w odniesieniu do sąsiedztwa z działkami budowlanymi. Tak będzie w przypadku granicy z sąsiadem, ale tutaj Pawcio1973 wyklucza dogadanie się z sąsiadem - przy czym - teoretycznie jego zgoda konieczna nie jest. Choć może mogłaby pomóc.

W przypadku tego o co najbardziej chodzi Pawcio1973, tzn. granicy z drogą - mamy do czynienia z ograniczeniami (te 6m od osi) wynikającymi z czegoś innego (ustalenia z planów gminy lub coś z ustawy o drogach? nie wiem) i tutaj nie ma co występować o odstępstwo do Ministra. Spróbować można, może interpretacja się różni w zależności od tego na kogo trafi, ale piszę o tym bo to samo przechodziłem - dostałem odpowiedź, że wniosek o odstępstwo jest bezzasadny bo nie dotyczy granicy z działką budowlaną.

Wobec tego - idąc dalej tropem interpretacji, którą dostał z Urzędu civic9 - powinieneś odwołać się od treści decyzji do SKO wskazując, że w analizowanym obszarze istniejąca linia zabudowy pokrywa się z linią rozgraniczającą i taką powinien przyjąć urząd aby zachować ład przestrzenny. Albowiem zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (Dz. U. Nr 164, poz. 1588)

§ 4. 1. Obowiązującą linię nowej zabudowy na działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich.

Tak na marginesie: o co wystąpiłeś we wniosku? Przecież decyzja WZiZT - jeśli ją wydano - musi być zgodna z treścią wniosku. No i ma dołączoną część rysunkową, która wyraźnie pokazuje, gdzie i jak ma stać budynek.

Czegoś tu nie rozumiem...

Może to ci pomoże:

"7.Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem par. 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagopodarowania terenu bądź

2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie:

a)usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy,

b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy."

Jednym słowem, ścianą bez okien można się zbliżyć na tą samą odległość jaka dzieli sąsiada od naszej granicy, co istotne, nie potrzebujemy jego zgody. Jeśli zaś jesteśmy zaintersowani wybudowaniem ściany z otworami, to obowiązuje nas pkt 3 z par. 12 , o odsunięciu się o 4 metry od granicy ścianą z otworami. Należy pamiętać, że okapy dachu nie mogą zmniejszać odległosci więcej niż o 0,5 m, a tarasy

pozdrowienia

Witam

Dzisiaj byłem w Urzędzie Miasta i powiedziano mi, że jest już uchwalony nowy plan zagospodarowania dla naszej gminy. Powiedziano mi również, że 15 kwietnia się uprawomocni i mogę wystąpić o plan dla mojej działki. Pójdę w poniedziałek i złożę wniosek. Wtedy wszystko się wyjaśni. O wszystkim was powiadomię i wtedy może mi pomożecie.

Za wszystkie dotychczasowe rady bardzo dziękuję.