Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty - siatka na styropian czy niekoniecznie?

Recommended Posts

Sytuacja jest następująca:

ścianka fundamentowa z bloczków, wysmarowana dysperbitem. Na to pójdzie styropian FS15 i gładka folia 0,8mm jako izolacja pionowa.

Teraz pytanie:

czy na styropian dawać siatkę i klej, czy po prostu przykryć to folią (i zasypać) bez żadnych dodatkowych zabiegów? Szef ekipy mówi że żadnej siatki ani kleju nie potrzebuję. Ja już sam nie wiem - na pewno powinienem zrobić coś takiego nad poziomem gruntu i na to jakieś wykończenie, ale co pod ziemią? Czy sama folia na styropianie wystarczy?

I może łopatologicznie ktoś by mi wytłumaczył, jakie jest zadanie siatki na kleju pod ziemią?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daj siatkę i klej koniecznie teraz. To są naprawdę niewielkie koszty na tym etapie a potem jak będziesz kładł płytki cokołowe będziesz miał przygotowane podłoże. Jeśli nie dasz teraz to potem brudny styropian będziesz tynkował tylko we fragmencie pod płytki - a to już pachnie tandetą.

I lepiej zamaist folii płaskiej daj membranę kubełkową - mocniejsza , sztywniejsza i zapewniająca przepływ powietrza.

:wink:

A jeszcze lepiej fundament jakościana 3-warstwowa:

bloczek na płasko od środka, styropian, bloczek na sztorc, połączone kotwami. Ale to się robi jak jest ściana 3-warstwowa na elewacji.

Po izolacji poziomej klinkier zamiast zewnętrznej warstwy bloczka, i nie trzeba bedzie płytkami okładać.

Zacznijmy, że FS 15 nie nadaje się do gruntu.... za du ża nasiąkliwość. Do gruntu tylko Styrodur, Styrofoam - styropian klasy typ XPS. wytłaczany

Jeśli musisz to FS 30, klejony na bitum, siatka przenosi napręzenia termiczne, których w gruncie nie ma.

Potrzebna jednakże hydroizolacja nawierzchu (na styrodurze nie).

Aż się prosi ciekłą folia, wtedy z siatką, lub przynajmniej wysmarować dysperbitem, ale to wszystko półśrodki.

jeśli jeszcze dodasz gryzonie które na zimę będą sobie robić w tunele w nie zabezpieczonym styropianie to już super. U mnie w projekcie na styropian ma być 2 warstwy siatki rabitza zasmarowane klejem i dysperbitem oczywiście pod styropian też dysperbit. problemem jest że jeszcze nie wiem jak wygląda ta siatka rabitza

. U mnie w projekcie na styropian ma być 2 warstwy siatki rabitza zasmarowane klejem i dysperbitem oczywiście pod styropian też dysperbit. problemem jest że jeszcze nie wiem jak wygląda ta siatka rabitza

Siatka Rabitza pod ziemię jest bezsensem. Ponadto będzie rdzewieć. To taka metalowa siatka typu ciężkiego. Wystarczy z włokna szklanego. Ona ma jedynie odprężyć warstwę nawierzchniową i nie potrzeba tak dużych wytrzymałości. Siatkę Rabitza stosuje się do cięzkich tynków grubowarstwowych.

wlasnie pataya madrze gada

co ma nasiakliwosc styropianu do czegokolwiek

niech on sobie nasiaka

nawet nasaczony woda styropian jest nadal bardzo dobrym izolatorem

Bzdura - woda wypełnia pory w styropianie i przy niskich temperaturach drastycznie spada izolacyjność.

oooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!

geno

super

podwazyles moje stwierdzenie

ciesze sie

potrafisz to uzasadnic?

mozesz oszacowac do jakies wartosci pogorszy sie lambda mokrego styropianu?

jesli suchy ma powiedzmy 0,036 W/mK

Potrafie ale mi się nie chce - dlatego ,że ja Ci to udowodnię a Ty i tak będziesz nadal bzdury wypisywał i wprowadzał w błąd forumowiczów dokładnie tak jak z niektórymi tematami. Jak myślisz dlaczego coraz częściej stosuje się styropian ekstrudowany? Daltego ,że jest dużo mnie nasiąkliwy.

moze i wypisuje bzdury

kto wie???

kluczem do rozwiazania zagadki jest odpowiedz na pytaie ile na prawde wody wejdzie do styropianu

jesli bedziemy znali te wartosc to juz pozniej za pomoca roznych toretycznych modeli mozna liczyc jakie bedzie lambda mokrego styropianu

obiecuje ze za jakis miesiac wezme z budowy moj styropian fs 15 i fs 20 i pzretestuje go w laboratorium badajac jego nasiakliwosc w roznych warunkach

producenci podaja tylko tzw nasiakliwosc po 24 godzinach

niestety nie wiem jak sie to ma do maxymalnej nasiakliwosci (bez uzywania prozni)