Thor 10.04.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 chcialbym zapytac doswiadczonych budowniczych czy pomysl wyciecia gontow do pokrycia dachu z papy termozgrzewalnej jest zly ? jesli tak to dlaczego ? z obserwacji obu tych produktow wydaja sie one byc podobne strukturalnie a problem wycinania wydaje sie byc do opanowania przy odpowiedniej matrycy. Aha no po co wycinac, ano cena 3-5 razy nizsza niz gotowe gonty. Bede wdzieczny za fachowe podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Arafat 10.04.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Myślę że to delikatnie mówiąc pomysł do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor 10.04.2005 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 fajnie cos krytykowac , powiedz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 10.04.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Po pierwsze dlatego że różnica w cenie nie jest tak duża to po pierewsze po drugie papa termozgrzewalna jest dużo grubsza. Po trzecie koszt wykonania matrycy po czwarte ilość bitumu na spodzie gontów nie traktuje się palnikiem tak jak papy termozgrzewalnej. To tylko kilka różnic. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor 10.04.2005 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 piotr dzieki za glos ale cena m2 papy to okolo 7zl a gont to okolo 25zl , na 100m2 to 1800zl dla mnie to duzo. przyrzad do ciecia bylby banalnie prosty, taka duza gilotyna jak do przycinania papieru tyle ze ostrze nie proste a wygiete np w hexagon (1/2). papa jest grubsza tzn nie bedzie trwalsza? zgrzewalnosc nie bedzie tu atutem ?(przykladamy, mocujemy i zgrzewamy paki papy termo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 10.04.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Co to za papa po 7 zł to raz a dwa podczas zgrzewania na pochyłym dachu bitum wycieknie Ci spod papy i jak to będzie wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor 10.04.2005 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 IZOBIT V60 S37 H dokladnie po 6.8plz/brutto , nie wiem co z tym wyciekaniem moze da sie to opanowac, ja glosno mysle poprostu i chce zasiegnac opinii, (swoja droga chce poeksperymentowac). na moich 300 metrach dachu to 5400plz do przodu (lub do tylu ;-/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 10.04.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Przyłączę się do poprzedników - pomysł chyba nie najlepszy.Co do formy to gont nie występuje w postaci pojedyńczych "płytek", są to paski klku - zazwyczaj trzech - czterech. Wygląda to tak:http://fotodom.xon.pl/images/gont.jpegForma więc byłaby trochę bardziej skomplikowana, choć nadal do wykonania. Jednak sądzę że dach to nie jest najlepsze pole do eksperymentów. Pomyśl co będzie jeśli Twoja koncepcja się nie sprawdzi - a ocenić to będziesz mógł dopiero po wykonaniu pokrycia. Jeśli pomysł zawiedzie i dach będzie przeciekał, poza masą pracy stracisz pieniądze na nowe pokrycie.Pomijam walory estetyczne ale mam tu też duże wątpliwości - jak taki dach będzie wyglądał gdy potraktujesz papę palnikiem.Ja miałem znacznie mniejszy dach, zapewniam też nie "leżę na kasie" i naprawdę dużo prac na budowie wykonałem sam, jednak na taki eksperyment nie zdecydowałbym się na 100%.Jak kładłem gont u siebie poczytasz tu:http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=44Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapororzec 10.04.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Poeksperymentować na własnym dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.04.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Brak mi dokladnej wiedzy co do skladu mieszanek bitumicznych. Intuicyjnie bardzo bym sie bał.Sa zupelnie inne kryteria optymalizacji wyrobu. Papa termozgrzewalna musi sie dobrze zachowac w czasie grzania i ukladania. Potem z reguly sie ja zamyka i dociska. Dach poddawany jest olbrzymim gradientom temperatur. Jak przygrzeje słońce, moze to dostac 80-90 deg C. I to w b.krotkim czasie.Zupełnie inne warunki eksploatacji. Posypki dachowe są inne. Mają chronić papę przed UV. Posypki na papie termozgrzewalnej - to zupełnie coś innego itd.itd.Gonty dachowe maja dodatki zwiekszajace przyczepnosc (m.in. PIB - poliizobuten). Nie wiem czy w papach termozgrzewalnych tez, ale moga oszczedzac. Dobrze sie zastanow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 11.04.2005 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 I to co najważniejsze nie skleisz warstw papy ze sobą. Zwróć uwagę żę kont ma punkty bez posypki i pokryte klejem. Papę termozgrzewalną też klei się ze sobą na krawędzie gdzie nie ma posypki. Pocięta na " gont" posypkę będzie miała wszędzie i co warstwa wierzchnia ma się trzymać kamyczków???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts