Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kraty w oknach ?

Recommended Posts

Kraty to przeżytek minionej epoki, kiedy nikt jeszcze nie słyszał o rolet antywłamaniowych.

Nie wyobrażam sobie kraty u siebie w oknach, chociażby ze względów bezpieczeństwa wspomnianych powyżej. Nie wspominam o estetyce - nie ma takich krat które moim zdaniem by nie szpeciły wyglądu domu.

Pytanie j.w co o tym sądzicie warto czy nie lepsze może rolety. Dodam że domek mały i parterowy

kraty bllleeeeeee, mieszkałem w domu 2 lata z kratami nieotwieranymi, psychiczny koszmar i parę nerwowych pobudek w nocy, gdy śniło mi się, że dom sie pali - całe szczęście, ze to tylko były sny.

Kraty odradzam - zresztą i tak je można wyrwać podczepiając linkę do haka jakiegoś poloneza :lol:

rolety, hmmm? wybierałem między nimi a P4 z okuciami antywłamaniowymi. padło na P4

- bo rolety należy zawsze opuszczać, nwet idąc na 10 miniut do sklepu

- ręcznie opuszczać tyle rolet? to nie dla mnie !! napęd elektryczny do nich nie jest tani

- ciemno w domu ---> kwiatki (argument żony)

- cenowo wyszło mi taniej P4 z okuciami (do okien PCV) niż rolety

Pytanie j.w co o tym sądzicie warto czy nie lepsze może rolety. Dodam że domek mały i parterowy

kraty bllleeeeeee, mieszkałem w domu 2 lata z kratami nieotwieranymi, psychiczny koszmar i parę nerwowych pobudek w nocy, gdy śniło mi się, że dom sie pali - całe szczęście, ze to tylko były sny.

Kraty odradzam - zresztą i tak je można wyrwać podczepiając linkę do haka jakiegoś poloneza :lol:

rolety, hmmm? wybierałem między nimi a P4 z okuciami antywłamaniowymi. padło na P4

- bo rolety należy zawsze opuszczać, nwet idąc na 10 miniut do sklepu

- ręcznie opuszczać tyle rolet? to nie dla mnie !! napęd elektryczny do nich nie jest tani

- ciemno w domu ---> kwiatki (argument żony)

- cenowo wyszło mi taniej P4 z okuciami (do okien PCV) niż rolety

No i może to jest najlepsze rozwiązanie, jeżeli możesz podać o ile procent droższe jest okno z okuciami P4 od typowego to będę wdzięczny.

Axle nie umiem ci dokładnie tego wyłuskać, mój dom buduje developer, choć o pozycji kazdej cegły decyduję sam :D stety i niestety :lol:

dom to segment w zabudowie szeregowej, w oknach na parterze (duże w kuchni, oraz jedno w salnie plus jedno duże potrójne tarasowe, ... o łącznej powierzchni ok. 11m2) montuje PCV z szybą P4 i okuciami 4-tej klasy, dopłacam za to 2000 zł do standardu jaki mam w umowie z developerem, a jest to PCV obustronny dowolny kolor na profilu 4 komorowym szerokim (80 mm) z k=1.1 dla szyby.

robienie P4 na piętrze moim zdaniem mija się z celem, złodziejaszek generalnie "atakuje"okna na parterze, jeśli cie nie ma próbuje różnych sztuczek z oknem, jeśli nie da sie jego wybić (P4) to może jakąs łapkąmożna je rozp...(przepraszam) otworzyć... no ale tu zonk bo jest porządne okucie.

oczywiście wszystko jest do przejścia, ale tu chodzi o czas !!!!! albo koleś da spokój, albo próbuje dalej, ale od pierwszego uderzenia, wiercenia, itp, wyje alarm z interwencja !!!

Kraty nie sa rzeczywiscie specjalnie estetyczne, ale skutecznie odstraszaja nieproszonych gosci. Nie nalezy przesadzac z tym panikowaniem na wypadek pozaru i wrazeniem siedzenia w wiezieniu. U siebie raczej nie załoze krat, ale nie krytykuje tych którzy uwazaja to rozwiazanie za lepsze ... Poza tym kraty jesli ktos sie troche wysili moga nie rzucac sie tak mocno w oczy ....

Proponuję pod rozwagę okiennice. Są ozdobą ale i chronią - częściowo. Dla złodzieja nie ma "drzwi" nie do otwarcia.

Na etapie budowy braliśmy pod uwagę różne zabezpieczenia. Najpewniejszym dla nas alarmem są sąsiedzi. Mamy tak usytuowany dom, że widać co się dzieje z każdej strony. Poza tym to wieś, gdzie wszyscy się znają a każda obca twarz jest "rejestrowana".

Pozdrawiam, mama :wink:

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Jeśli będzie mnie stać na takie coś na pewno je sobie zainstaluje.

Bo są drogie.

Droższe niż okna z szybami P4 i WK-II.A nie spełniają ich roli.

Ja też nie będę Ciebie przekonywał do niczego innego ,ale rozważ to:

-cena

-zerowe zabezpieczenie antywłamaniowe

-awaryjność(wiem coś o tym)

-wyjeżdżasz na 2 tyg,zamykasz,ciemno.Co z roślinkami?

-Ciebie nie widać ,ale Ty też nic nie widzisz co się dzieje na zewnątrz

-złodzieje doskonale wiedzą kiedy nikogo nie ma w domu.

-estetyka (ale to rzecz gustu)

Jedyny plus jaki przychodzi mi do głowy to zacienienie latem.

Podpisuję się pod tym obiema rękami

• 1 month później...