Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konstrukcja antresoli

gagucha

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Witam,

mam mieszkanie na poddaszu ok 5m wys. i chcę zorganizować tam antesolę. Jak się to robi? jakie wymiary muszą być zachowane i co trzeba o tym wiedzieć? :D

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedziec na pytania:

1. Jaka funkcje ma pelnic antresola (pomieszczenie gospodarcze, pokoj dzienny, sypialnia, itp.)

2. Z czego chcesz ja zrobic (zalezy w duzej mierze od funkcji jakie ma pelnic):

- konstrukcja stalowa :(

- konstrukcja betonowa :-?

- konstrukcja drewniana :)

3. Jaka powierzchnie ma miec antresola - czy w calym mieszkaniu masz 5m wysokosci? A moze masz ukosy? - od tego bedzie zalezal konstrukcja.

Poogladaj sobie rozne konstrukcje w internecie i roznych ksiazkach. Jak juz wiesz czego mniej wiecej chcesz to poszukaj firmy zajmujacej sie wykonywaniem antresol - zwlaszcza, jak ma byc ze stali albo drewna.

Ja zrobilem antresole czesciowo betonowa, a czesciowo z drewna (z drewnianymi schodami). Mam mieszkanie na poddaszu, ale posiadam ukosy - w najwyzszym punkcie jest jakies 5m. Wiekszosc antresoli jest betonowa, a tylko nad salonem jest drewniana z drewnianymi schodami :)

Jak by co to moge polecic wykonawce czesci drewnianej, jezeli masz mieszkanko w poblizu Krakowa - ekipa sprawna, tania i solidna! (zreszta wykonuja rozne konstrukcje drewniane - nie tylkoantresole)

pozdrawiam

Mateusz

• 2 years później...