Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dosyć nierówną działkę. niemal 10% spadek. Trzeba to będzie wyrównać. Nie mam wiele możliwości bo z jednej strony się trzeba dostosować do drogi, z drugiej do istniejących działek, więc początek i koniec zostaną na niemal tym samym poziomie jak jest teraz. Zmieni się ukształtowania wewnątrz działki. Jakiś lekki spadek przed domem, potem równo dom, no i za domem trochę równo, a potem wzniesienie lub całkiem równo a na koniec większa skarpa.

Pytanie jest teraz takie: czy to ukształtowanie terenu musi zaprojektować ktoś uprawniony, żeby to złożyć razem z projektem budowlanym? Czy wystarczy, że architekt dom umieści na konkretnym poziomie, a co za domem i przed to sobie już mogę robić co chcę? Oczywiście bez przesady, nie powodując szkód i utrudnień dla innych, nie zmieniając poziomów granic. Pytanie bierze się stąd, że ktoś nas namawia na wykonanie takiego projektu (dodatkowo do projektu domu), nie wiem czy to potrzebne, a dużej filozofii w tym nie ma, akurat w rodzinie mamy trochę doświadczeń z tym.

Hmm.. chociaż, jeśli to ma znaczenie to jednak jedna granica będzie miała zmieniony poziom - dostosowany do poziomu drogi przed działką, która to (droga) wg projektu ma iść trochę niżej niż teraz przebiega teren.

A tak przy okazji - jakie są przepisy lub praktyka jeśli chodzi o dokładność wykonania drogi wg projektu? Jest projekt prywatnej drogi osiedlowej dla kilkunastu osób - mniejsza o to skąd się wziął, kto i dlaczego go tak zrobił - ale nie do końca odpowiada on ludziom. Przewiduje właśnie obniżenie terenu, nie udało nam się ustalić po co, architekci projektujący domy przy niej rwą sobie włosy z głowy czemu tak, itd. Zastanawiamy się czy musimy zlecać nowy projekt lub poprawiać u autora poprzedni (z czym może być kłopot) czy np. kierownik budowy (budowy drogi) może sam skorygować rzędne drogi.

https://forum.murator.pl/topic/31499-projekt-niwelacji-i-drogi/

Projekt powinien byc zrobiony zgodnie ze sztuka projektowa i obowiazujacymi przepisami, które przewiduja koniecznosc uzgodnienia m.in. drogi w ZUDP ( Zespól Uzgadniania Dokumentacji Projektowej ).

Odstepstwo od projektu bez bólu moze byc rzedu 0,3 - 0,5 m :-? ,

potem moga sie czepiac, ale tez nie do konca :roll:

Pozdro

J

https://forum.murator.pl/topic/31499-projekt-niwelacji-i-drogi/#findComment-604363