Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie wybrany humus. Kto mieszka w takim domu?

Recommended Posts

W watku tym prosze o uwagi osob, ktore mieszkaja juz w takim domu jakis czas i nie maja z tym problemu lub pojawily sie jakies niekorzystne zmiany. Z gory informuje ze nie chce poruszac tu przerabianego wielokrotnie tematu, czy zdejmowac humus czy nie.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moj majster chcial mi zaoszczedzic kasy na koparce i nie wybral humusu. Jak przyjechzlem ochrzanilem i zobowiazal sie do wybrania recznego jak beda zrobione fundamenty. No i nie dotrzymal slowa... wiec mam humus i na nim ok.0.5m piasku.

Chudziak byl zalewany 2 lata temu i nic sie nie dzieje (posadzki w srode). Mysle ze nie bedzie pekac ( takie jest zagrozenie jak nie wybiera sie humusu), bo u mojego kolegi ktory zageszczal piasek tylko woda chudziak zapadal sie miejscami o 2-3cm po kilku miesiacach.

Tak ze jezeli to samo ci sie przytrafilo to nie panikuj. Tak na marginesie ten moj majster poza ta wpadka z humusem byl swietny, wiec chyba zawsze tak robi i pewnie nie ma reklamacji, bo juz by sie tego nauczyl

Moi sąsiedzi będą musieli tego lata robić totalny remont na całym parterze. Po 2-3 latach mieszkania posadzka zapadła się im o parę centymentów. Cud że nie popękała podłogówka. Prawdopodobnie (nie wiedzą jeszcze na 100%, bo mieli nieszczęście ufać wykonawcy i kierownikowi budowy, ale dowiedzą sie jak wszytko skują) przyczyną jest niewybrany humus.

Widze ze ton niektórych wypowiedzi jest wręcz tragiczny - a ja sie pytam czy 20-30 lat temu ktokolwiek wybierał humus ?- nie sadze a jesli juz to były to przypadki odosobnione - domy te stoja do dzis i nic sie nie zapada. Wszytsko zalezy od tego jaka jest warstwa wierzchnia gruntu ale ja praktycznie rzadko widze aby ktokolwiek ściągał (woj. podkarpackie).

Ale co kraj to obyczaj - nie twierdze ze jest to dobrze - stwierdzam jedynie fakt ze nie niesi to za soba niekorzystych efektów w duzej większości przypadków.

W watku tym prosze o uwagi osob, ktore mieszkaja juz w takim domu jakis czas i nie maja z tym problemu lub pojawily sie jakies niekorzystne zmiany. Z gory informuje ze nie chce poruszac tu przerabianego wielokrotnie tematu, czy zdejmowac humus czy nie.

Ja mam nie wybrany. Domek stoi ju ze 4 lata, mieszkam w nim 2 lata. Nic sie nie dzieje. Nic sie nie zapada. Na warstwie humusu mam ok 0.5 metra piachu.

z tego co rozmawiałem z kierownikiem budowy to posadzki zapadają się raczej nie ze względu na nie wybrany humus, tylko na źle zagęszczony piasek. Humus powinno się wybierać dlatego że jest tam cale mnóstwo flory bakteryjnej i na niektórych terenach np.podmokłych póżniej moze występowac nieprzyjemny zapach.

Ja nie wybierałem humusu z uwagi na VI klasę ziemi (głownie piach i kamienie). Dom stoi, ja mieszkam, bez uwag. W starej części domu podobnie a stoi już 20 lat. Zadnych tam zapachów i tym podobnych historyjek. Nic sie także nie zapada a wtedy nie uzywano sprzetu do zageszczania piasku. Tam gdzie ziemia jest sucha jak u mnie i ma podobną klase to wybieranie humusu traktuję jak szczepienie przeciwko kleszczom.

Aha prosze tylko nie pisać o przepisach itp. itd. etc. j.w..... 8)....ani mnie grzeja ani ziębią :D

piszecie ze ziemia sie zapada i posadzka peka wpada w ta dziure i w ogole

a ja chcialbym zauwazyc inna rzecz

zalozmy, ze ktos robi wszystko wzorowo

zageszcza ,wybiera itd

a teraz nagle domek mu osiada, bo wiadomo, ze lawy zawsze troche siadaja

ale z uwagi na super zageszczony piasek podloga nie ma sie gdzie zapasc

wiec wychodzi do gory

i mamy efekt odwrotny

ja nie twierdze ze cos takiego jest mozliwe

tylko tak daje pod rozwage- czy ktos sie nad takim scenariuszem zastanawial?

Gość M@riusz_Radom
ale z uwagi na super zageszczony piasek podloga nie ma sie gdzie zapasc wiec wychodzi do gory i mamy efekt odwrotny

A jakbyś siedział na kibelku i by Ci szambo wróciło pod ciśnieniem ? Rozważasz taką opcję i jak się przed nią zabezpieczyć ?

Bo mi się wydaje, że wylewki pracują niezaleznie od ścian...

a czy ktoś bierze pod uwagę to, że w humusie są po prostu roślinki które rosnąc mogą zaszkodzić foliom czy fundamentom? Przez 100 lat wiele mogą zaszkodzić ... taki np. perz

piszecie że nic się nie dzieje bo kiedyś się nie robiło i było dobrze

to tak jakby katastrofy budowlane to był wynalazek ostatnich 5 lat - bo wcześniej się nie zdarzały

kiedyś ludzie zębów nie myli i żyli

przykłady możnaby mnożyć co się robiło albo nie robiło kiedyś i było dobrze

idąc tym tropem - po co komu ocieplenie elewacji - kiedyś się tego nie robiło i było dobrze

PS - Leon - czy to ty?! :)

A jakbyś siedział na kibelku i by Ci szambo wróciło pod ciśnieniem ? Rozważasz taką opcję i jak się przed nią zabezpieczyć ?

Twoje zlosliwe uwagi zaczynaja byc poprostu niesmaczne.

Bo mi się wydaje, że wylewki pracują niezaleznie od ścian...

Wlasnie dlatego, ze pracuja niezaleznie, to istnieje hipotetyczna mozliwosc, ze dom osiadzie a podloga nie bo sie oprze. Masz klopoty z logika czy co ?

nie, zebym uwazal, ze zle jest ubijac piasek

ale rozmyslam, wlasnie nad taka opcja, ze posadzka podnosi sie w stosunku do scian budynku, na skutek osiadania budynku

czy takie cos sie obserwuje?

albo to tylko czysto teoretyczne gdybanie?

chodzi o to ze np ktos za szybko wykafelkuje podloge w kuchni i zrobie te listwy przypdlogowe, a tu mu nagle podloga pojdzie w gore i wszystko rozwali....

Gość M@riusz_Radom
AD 1 - Twoje zlosliwe uwagi zaczynaja byc poprostu niesmaczne.

AD2 - Wlasnie dlatego, ze pracuja niezaleznie, to istnieje hipotetyczna mozliwosc, ze dom osiadzie a podloga nie bo sie oprze. Masz klopoty z logika czy co ?

AD1 - nie złośliwe - IRONICZNE - wyobraziłem sobie te zmiażdzone meble :]

AD2 - toż o tym samym napisałem, gdzie tu brak logiki ? Widziałas tu post osoby, która narzekała, że mu podłoga poszła do góry?

Gość M@riusz_Radom
nie, zebym uwazal, ze zle jest ubijac piasek

ale rozmyslam, wlasnie nad taka opcja, ze posadzka podnosi sie w stosunku do scian budynku, na skutek osiadania budynku

Własnie dlatego wylewka pracuje niezaleznie od ścian - natomiast nie wydaje mi się, aby te zmiany były na tyle duże coby nagle zmiażdzyło Ci meble. A jeśli takie coś się stanie, to widocznie budynek powstał niezgodnie ze sztuką budowlaną ;)

AD1 - nie złośliwe - IRONICZNE

AD2 - toż o tym samym napisałem, gdzie tu brak logiki ? Widziałas tu post osoby, która narzekała, że mu podłoga poszła do góry?

Tu nie, ale chyba w muratorze cos pisali... Tak mi dzwoni, tylko nie wiem w ktorym kosciele.

A Twoje uwagi sa zlosliwe.