Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie wybrany humus. Kto mieszka w takim domu?

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom
Tu nie, ale chyba w muratorze cos pisali... Tak mi dzwoni, tylko nie wiem w ktorym kosciele.

A Twoje uwagi sa zlosliwe.

To musiał być wyjątkowy pechowiec ;) Jak rozumiem są pewne normy regulujące poziom osiadania budynku - jesli osiądzie bardziej to oznacza, że coś wybudowano niezgodnie z prawem budowlanym.

Nie są złośliwe, są ironiczne. Zresztą zostałem przez tego pana nazwany chamem - zupełnie bez powodu, więc mam prawo do odrobiny sadystycznej przyjemności z bycia ironicznym złośliwcem ;)

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
nie nazwalem ciebie chamem, tylko chamstwem nazwalem twoje wlazenie brudnymi butami do mojego nowo zalozonego watku i zostawienie tam kupy

Jeśli napiszę, że posty leona_z_katowic trącą prostactwem to nie będzie oznaczało, że Leon jest prostakiem ?

Widzisz, PIERWSZY raz w swojej "karierze" na tym forum odpowiedziałem w Twoim wątku, nie miałeś ze mną żadnych zatargów, a mimo wszystko na zwróconą uwagę zareagowałeś bardzo nieadekwatnie i agresywnie w stosunku do mojej osoby.

Uważam, że nijak nie zasłużyłem sobie na takie traktowanie.

miales pecha

po prostu ostatnio wiele moich nowych watkow bylo atakowanych przez pseudo specow od wszystkiego

i zakladajac ten watek mialem nadzieje ze dali juz sobie spokoj

kiedy zrobiles kupe w moim watku po prostu miarka sie przebrala

Gość M@riusz_Radom
No to do mnie masz o to pretensje? Skoro wypowiedzi innych są dla ciebie "kupami" to nawołuję wszystkich do bojkotowania twoich wątków. Może to nauczy cie szacunku do tego co ktoś ma ci do przekazania. Nawet jeśli ma zdanie w 100% odmienne od twojego.

Poprawiliscie mi humor ta wasza polemika. A tak wogole doczytaliscie sie ,ze tu nie chodzi o to czy zdejmowac humus czy nie ,tylko doswiadczenia osob, ktore nie maja zdjetego humusu.

na marginesie: nie slyszalem aby komus osiadly fundamenty, a podloga nie; o powracajacym cisnieniu w szambie to tez nie.

Ten perz to tez bzdura. Chodzi o to ze zwiazki organiczne zawarte w warstwie humusu rozloza sie tzn. zgnija i ta warstwa nie bedzie monolityczna. Moze wystapic zapadanie sie ziemi. Chyba tak w skrocie to mozna okreslic.

Gość M@riusz_Radom
o powracajacym cisnieniu w szambie to tez nie.

A ja to widziałem w jakimś filmie :)

Co do humusu - jeśli nie wybrałes to cóż - teraz juz tego nie naprawisz.Kiedyś nikt tego nie praktykował a domy stoją po 50 - 100 lat.

Panowie "PAX miedzy chrześcijany" jak kiedys mawiano. Proponuję zrobic ustawkę (tak jak robia to kibice), na ustronym miejscu, bez swiadków jeden drugiego nazwie chamem ...aha i zrobi kupę a drugi skoczy mu do gardła i narobi do szyji. Proponuje wszystko udokumentować fotografiami i umieścić w nowym watku jako ciekawostke do czego doprowadzić może budowanie wysnionego domku. :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:

To tyle....

Humus humusem, osiadanie posadzek osiadaniem, ale mam takie pytanko: Czy dawaliście jakieś paski styropianu (takie o gr np 1 cm) pomiędzy chudy beton na podłodze a ściany fundamentowe? Na pewno daje sie coś takiego pomiędzy ściany a wylewki, ale czy dawać taki pasek dylatacyjny w przypadku styku fundamentu z podłogą - tzw "chudziakiem"?

Witaj BK

może ona "robi" za dylatację

Nie sądzę, jest za cienka... a takiej folii też nie mam w projekcie, jak uzasadnić jej użycie w tym miejscu? sądzisz, że dylatacja jest konieczna w przypadku "chudziaka"?

żeby uniknąć stresu należy zazbroić chudy beton

U mnie w projekcie tego nie ma .... Myślisz że dobrze by coś takiego zrobić?

Właśnie - wiem że dobrze zazbroic niestety po fakcie, zastanawialiśmy się nad tym, ale projekt o tym nie mówił, więc nie zrobiliśmy

ale na czacie w dzień w którym chudziak był lany powiedzieli mi że dobrze zazbroić fi 6! Nie ma stresu że osiądzie, wszystko jest wtedy stabilne.

Ale pocieszam się że jeśli do środka domu weszło ok. 250 ton piachu (20 kamazów) to chyba dobrze jest ubity, i nic nie powinno siadać :roll:

aha - i przed wylaniem chudziaka dobrze jest pomyśleć o doprowadzeniu powietrza do kominka, najlepiej ze strony z której nie wieje za bardzo :) (u mnie południowy wschód), no i po wylaniu chudziaka dowiedzieliśmy sie że u niektórych podłoga jest wyraźnie zimniejsza w miejscu w którym biegnie rura doprowadzająca powietrze do kominka! A my mamy podłogówkę ... Lepiej rurę poprowadzić pod ścianą, żeby nie wychładzać podłogi

przed wylaniem chudziaka dobrze jest pomyśleć o doprowadzeniu powietrza do kominka

:) pomyśleliśmy ...

podłoga jest wyraźnie zimniejsza w miejscu w którym biegnie rura doprowadzająca powietrze do kominka

cenna uwaga, zaizolujemy, pod ściąną to już nam sie nie uda ....

Co z tym zbrojeniem? Jak radzili Ci majstrowie?

ciekawe posty

nagle sie okazuje ze nie wiemy ostatecznie jak to jest z chudziakiem....

kurcze przeciez to podstawowe rzeczy

trzeba by to wyjasnic raz na zawsze

proponowalbym tez zalozenie podobnej sprawy jak te watki przyklejone

do kazdego waznego etapu budowy

aby bylo raz na zawsze jasne jak to jest

a nie ze co chwila ktos nei wie czy dylatacja, czy chudziaka zbroic, czy wybierac humus , ile wybierac itd

od tego jest chyba to forum, nie?

juz wiem

murator powinien stworzyc jakis standard

od tego w koncu jest nie?

jakis przewodnik, poradnik nie wiem jak to nazwac

w kazdym razie standard

po to aby inwestor, ktory chce miec dom dobrze zrobiony mial gdzie zerknac

i sie poinformowac jak powinno byc

bo to ze kierownicy budowy maja pomysly

myjstry robia jak chca

neikoniecznie dobrze to rzeczywistosc

ale powiniem byc jakis publicznie dostepny standard