dominoxs 07.11.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Mam rozplantowaną ziemię pod trawnik. Jest taka sobie trawnikowa, nie jakaś superżyzna.Czy jest sens przesypać ją jakimś nawozem na zime ?A jesli tak , to jakim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 07.11.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Sypnij polifoską 6-20-30 lub 8-24-24 w ilości ok 600 kg na ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 08.11.2004 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Dzięki ! Polifoski w moim centrum ogrodniczym nigdy na oczy nie widzieli. Musze więc w okolicy zlokalizować co w stylu Centrali Nasiennej .A tak przy okazji : co sšdzisz o przepisie z opakowania nasion trawy ; " przed wysianiem ziemię wymieszać z nawozem i torfem" Torfem !? Pod trawę!? Na 2000 m2!!!! I czy rzeczywicie potrzebny mi będzie kolejny "wiosenny" nawóz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 08.11.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Dzięki ! Polifoski w moim centrum ogrodniczym nigdy na oczy nie widzieli. Musze więc w okolicy zlokalizować co w stylu Centrali Nasiennej . A tak przy okazji : co sšdzisz o przepisie z opakowania nasion trawy ; " przed wysianiem ziemię wymieszać z nawozem i torfem" Torfem !? Pod trawę!? Na 2000 m2!!!! I czy rzeczywicie potrzebny mi będzie kolejny "wiosenny" nawóz ? Pozdrawiam Jak nie maja Polifoski to ich olej Poszukaj w sklepach typu itp wysiej nawóz i sie nic wiecej nie przejmuj na wiosne możesz dać ew mocznik itd itp-ale to na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 08.11.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Z tego co pisza facowe pisma na zime lepiej nie dawac nawozow, moga zostac bezproduktywnie wymyte. Lepiej je dac wiosna, kiedy rosliny zaczna wegetacje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 09.11.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A w czym ta polifoska rozsypana na zimę po rozplantowanej ziemi miałaby pomóc? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 09.11.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Mam rozplantowaną ziemię pod trawnik. Jest taka sobie trawnikowa, nie jakaś superżyzna. Czy jest sens przesypać ją jakimś nawozem na zime ? A jesli tak , to jakim? Pinus--dla mnie słowo przesypać aczkolwiek mało fachowe -różni sie od słowa posypać gdyz rozumiem je jako rozsianie nawozu i wymieszanie go z glebą A nawet jakby tego nie zrobic to wszystkie składniki polifoski są rozpuszczalne w wodzie i w jakims stopniu przemieszczą się wgłąb gleby a to juz coś da-zauważ tylko że fosfor przemieszcza się w glebie powoli i równie powoli wchodzi w kompleks sorpcyjny wiec stosowanie go jesienia ma sens i to bardzo duży-co do azotu to jest go w polifosce i tak mało a potas wszystek nie "ucieknie" a zima pomoże nam na wymycie z gleby szkodliwych związków chloru znajdujacych sie w KCl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.11.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Rzeczywi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.11.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 SorryJesienią warto dać nawozy fosforowe i zwapnować. Jeśli nie mają Poifoski spytaj o Superfosfat potrójny, ewentualnie Azofoskę (ta ma jeszcze azot). Wapno najlepiej dolomitowe. W sklepach zaopatrzenia rolnictwa (byłych GSach) powinno to wszystko być, choć w większych centrach ogrodniczych też.Proponuję zwapnowanie bo u nas gleby są zazwyczaj kwaśnie. Warto zbadać pH. Można kupić pH-metry elekroniczne (takie zabawki tych nie polecam), lepiej kupić zestaw do badania pH z płynem (bodajże Heliga). Wlewa się ten płyn na próbkę gleby i zmienia zabarwienie, a potem tylko odczyt ze skali barwnej. Przy zakładaniu trawnika taka zabawa z odczynem jest dość ważna, bo potem walka z zarastającym mchem jest trudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 09.11.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeżeli nie maja Polifoski to o Superfosfat potrójny nawet się nie pytaj bo na 99.99% też nie mają---jedyny wyjątek to sytuacja taka :godzinę przed toba przyjechał gosc i wykupił z nikomu nieznanych wzgledów wszystka polifoske a superfosfatu nie kupował i ta metoda pozostał on w sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.11.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeżeli nie maja Polifoski to o Superfosfat potrójny nawet się nie pytaj bo na 99.99% też nie mają---jedyny wyjątek to sytuacja taka :godzinę przed toba przyjechał gosc i wykupił z nikomu nieznanych wzgledów wszystka polifoske a superfosfatu nie kupował i ta metoda pozostał on w sprzedaży Ja daje tylko nawozy potasowe - a dawanie jesienią Azofoski uważam za wyrzucanie forsy btw azofoska i do nawożenia wiosennego jest za droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 09.11.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeżeli nie maja Polifoski to o Superfosfat potrójny nawet się nie pytaj bo na 99.99% też nie mają---jedyny wyjątek to sytuacja taka :godzinę przed toba przyjechał gosc i wykupił z nikomu nieznanych wzgledów wszystka polifoske a superfosfatu nie kupował i ta metoda pozostał on w sprzedaży Ja daje tylko nawozy potasowe - a dawanie jesienią Azofoski uważam za wyrzucanie forsy btw azofoska i do nawożenia wiosennego jest za droga A co ma wspólnego twoja wypowiedx z moją bo nie kumam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 09.11.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 CześćA ja zrobiłabym tak: teraz tylko nasionka trawy , a na wiosnę nawóz do trawników. Jest na rynku b. duży wybór gotwowych specjalnych mieszanek nawozowych do trawników. Najlepiej z firmy Osmocate - ale jest drogi - tańsze też znajdziesz. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 09.11.2004 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Mam już namiary na skład nawozów w poblizu dzialki.Podobno majš WSZYSTKO. Dziekuje za wszystkie porady , dodatkowo rolnik ktory ow sklad polecal zaaprobowal propozycje Weynroba i mowi , ze ma to sens.Co do ziemi ... badania odczynu gleby na studiach dokonywalismy za pomoca papierka lakmusowego i tak dawno to to znowu nie bylo.Pytanie , gdzie go nabyc ?Pryzme ziemi , z ktorej pochodzi moje podloze pod trawnik porastala obficie jarmuz i pokrzywy - zbyt kwasna wiec byc nie powinna ? Kasiu - najpierw udalismy się do sklepu ogrodniczego , zobaczylimy ceny Osmocote , potem tych tanszych, a potem powstal ten post. Na razie mamy 2000 m2 do przerobienia z nawozem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.11.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeżeli nie maja Polifoski to o Superfosfat potrójny nawet się nie pytaj bo na 99.99% też nie mają---jedyny wyjątek to sytuacja taka :godzinę przed toba przyjechał gosc i wykupił z nikomu nieznanych wzgledów wszystka polifoske a superfosfatu nie kupował i ta metoda pozostał on w sprzedaży Ja daje tylko nawozy potasowe - a dawanie jesienią Azofoski uważam za wyrzucanie forsy btw azofoska i do nawożenia wiosennego jest za droga A co ma wspólnego twoja wypowiedx z moją bo nie kumam? Nie ma zupełnie nic wspólnego - sam nie wiempo co Cię cytowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.11.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 dominoxs napisałCo do ziemi ... badania odczynu gleby na studiach dokonywalismy za pomoca papierka lakmusowego i tak dawno to to znowu nie bylo. Pytanie , gdzie go nabyc ? Cóż, metoda próbka gleby do wody i lakmus może ostatecznie ale to ostatecznie być. Papierki lakmusowe dostaniesz w slkepach zaopatrzenia chemii. (nie chcę się rozwodzić nad fachowością, kompleksami sorpcyjnymi i innymi cudami dlaczego to nie jest dobry pomiar)Dlatego lepij kupić w sklepie ogrodniczym zestaw z płynem. Taki pomiar lepiej odpowiada rzeczywistości. PS. Jak znajdę skład to go opiszę, można ten płyn zrobić z prostych odczynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 10.11.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Dominoxs ,jeżeli to jest 2000m - to życzę Ci dużo siły i ... do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 10.11.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 dominoxs napisał a Wciornastek powtarza: Co do ziemi ... badania odczynu gleby na studiach dokonywalismy za pomoca papierka lakmusowego i tak dawno to to znowu nie bylo. Co za bzdura ! No i ile pH wykazał ten papierek ? A gdzie jest taka uczelnia na której uczą badać odczyn gleby za pomocą papierka lakmusowego ? Czy nie znali na tej uczelni kwasomierza i płynu Helliga, że o nowszych metodach już nie wspomnę ? Pozdrawiam uczonych i ich uczniów. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 14.11.2004 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Drogi Pinusie, Ta uczelnia to Uniwersytet Lodzki , wydzial Bilogii i Nauk o Ziemi.Tak , wlasnie tam wreczano nam wielokrotnie papierek lakmusowy i wysylano w pola laki oraz bagna. Bylo to lat temu piec.Ani razu na cwiczeniach nie zaproponowano nam innej metody, moze dlatego ze gleboznawstwo bylo potraktowane bardzo marginalnie.Ale wyobraz sobie , margle z okolic Swidnika wedlug papierka mialy odczyn 7,5 - czyli sobie wlasciwy. Na potrzeby domoroslych uzytkownikow gleby jak najbardziej wystarczy!A co sadzisz o roslinach naturalnie rosnacych jako wskaznikach odczynu gleby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 14.11.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 dominoxs Ale wyobraz sobie , margle z okolic Swidnika wedlug papierka mialy odczyn 7,5 - czyli sobie wlasciwy. Na potrzeby domoroslych uzytkownikow gleby jak najbardziej wystarczy! Margle, rędziny mają odczyn zasadowy, ale jak papierkiem lakmusowym można ustalić, że było to 7,5 pH a nie np. 7,3 pH to to już trudniej mi pojąć. Na potrzeby użytkowników (nawet ogrodników amatorów) nie wystarczy wiedzieć czy dana gleba ma odczyn kwaśny, obojętny czy zasadowy ale ważne w jakim stopniu (wartość pH) kwaśny albo zasadowy. A co sadzisz o roslinach naturalnie rosnacych jako wskaznikach odczynu gleby ? Uważam, że może to służyć jako wskaźnik pomocniczy. Isnieje wtedy konieczność znajomości poszczegolnych roslin wskaźnikowych i ich zachowania się w poszczgólnych środowiskach odczynu gleby. Należy przy tym pamiętać, że są np. tzw. "rosliny kwaśnolubne" i "rosliny kwasnoznośne" i wtedy taki "badacz" może być w rozterce. Uważam, że najlepiej kupić sobie w sklepie ogrodniczym (lub w tzw. centrum) kwasomierz do badania odczynu gleby, który kosztuje kilkanaście złotych. Kupiłem chyba ze dwa lata temu cos takiego i jest mi nadal przydatne. Mniej zoientowanych informuję, w tym komplecie znajduje się płytka porcelanowa (czy jakis fajans) z wyżołobieniem na próbkę gleby, rowkiem i przy nim kolorową skalą wartości pH oraz buteleczka z płynem Helliga. Nie pamietam czy była tam tez jakaś instrukcja obsługi. W handlu znajdują się także przyrządy elektryczne (czy elektroniczne) do badania kwasowości, które dzielą się na te po kilkadziesiąt złotych i na te po kilkaset złotych. Te pierwsze są nic nie warte a te drugie dla mnie zbyt drogie i mało przydatne (zwłaszcza, że nie badam kwasowości kilka razy dziennie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts