Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawóz do trawy.

Recommended Posts

Cóż, Pinus, zgadzam się z Tobą, że lakmus i pH gleby to nieporozumienie. Ale widać, że nie doczytałeś mojej wypowiedzi, gdzie nie chciałam się rozwodzić na temat niestosowność tej metody.

Nie wchodąc w wielkie dyskusje to jak wiesz akceptowane są dwie metody pomiarów w labach i dobry pHmetr jest do tego niezbędny (bo skala logarytmiczna itp itd). Ale dla celów orientacyjnych ja osobiście biorąc pod uwagę potrzeby szczególnie działkowców i ogródkowiczów polecam metodę z płynem Heliga. To daje pewną orientację i jest dość dobrą demonstracją właściwości poszczególnych gleb. Jednak drogi uczony kolego nie czytałeś, że kilka razy piszę iż polecam właśnie metodę z płynem Helliga.[/code]

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wciornastek,

Nie ma sensu sie spierać ale skoro napisałeś:

Cytat
Jednak drogi uczony kolego nie czytałeś, że kilka razy piszę iż polecam właśnie metodę z płynem Helliga.

ale wczesniej piszesz że:

Cytat
Cóż, metoda próbka gleby do wody i lakmus może ostatecznie ale to ostatecznie być. Papierki lakmusowe dostaniesz w slkepach zaopatrzenia chemii....

Ja po prostu uważam, że metoda badania gleby za pomocą papierków lakmusowych jest bez sensu a nie jak Ty, że ...może ostatecznie być

Aby tak uważać wcale nie trzeba być ...drogim uczonym kolegą :D

Pozdrawiam

...

Pinus absolutnie racja i rozejm. :D A z lakmusem a właciwie z papierkami to tak, że wiem iż czasami naprawdę trudno jest dostać coś odpowiedniego a pod ręką masz akurat niezbyt szczęsliwie wybrany materiał. :evil:

Na tym forum przewija się wiele postów: a to grzybki w trawniku a to mech a to nie rośnie, a to igły spadają, a to jakieś plamy.

Jak wiesz problem często polega na właściwym przygotowaniu ziemi. Bo gdy już jest szkoda to trudno z nią walczyć i wymaga podwójnych wysiłków, a nawet całkowitego usunięcia chorych roślin.

Potem masz tekst "tak ładnie rosło i zdechło'.

• 4 months później...
Noto kup najtańszy uniwersalny nawet Azofoska zdaje egzamin. Trawa nie jest jakaś super wymagająca. Mozna zastosować np nawozy płynne dolistnie nawet mocznik, lub NPK z mikroelementami taki jak dla zbóż. Dostaniesz w sklepach zaopatrzenia rolniczego np. w tzw. GSach

Wciornastek napisał:
Noto kup najtańszy uniwersalny nawet Azofoska zdaje egzamin. Trawa nie jest jakaś super wymagająca. Mozna zastosować np nawozy płynne dolistnie nawet mocznik, lub NPK z mikroelementami taki jak dla zbóż. Dostaniesz w sklepach zaopatrzenia rolniczego np. w tzw. GSach

Te GS-y ... to gdzie szukać ?

Jest gdzies lista takich sklepów w necie ? I ile to kosztuje ?

My sypaliśmy dolomitem- ok.5zł/20kg- na 20 arów starczyły 3 worki- polecała mi go właścicielka sklepu ogrodnczego- mówila, że sama zawsze go używa i jest ok. Susbstral jest super tyle, że cena na 20arów jest jeszcze lepsza :wink: .

gorgu77 napisał:
My sypaliśmy dolomitem- ok.5zł/20kg- na 20 arów starczyły 3 worki- polecała mi go właścicielka sklepu ogrodnczego- mówila, że sama zawsze go używa i jest ok. Susbstral jest super tyle, że cena na 20arów jest jeszcze lepsza :wink: .

Dolomit kojarzy mi się z wapieniem .....

Czy to nawóz ?

NOTO napisał:
  Wciornastek napisał:

Te GS-y ... to gdzie szukać ?

Jest gdzies lista takich sklepów w necie ? I ile to kosztuje ?

Nietety nie ma lub są ale tylko bardziej postępowe :wink: Najłatwiej dotrzeć do takiego sklepu - hurtowni przez najbliższego rolnika. Zazwyczaj to ten sam sklep w którym kupuje się węgiel lub pasze dla zwierząt.

NOTO - masz rację dolomit to węglan wapnia. Ciebie najbardziej teraz interesują nawozy z azotem, fosforem i potasem (tj NPK tak dogadasz sie w sklepie) i z mikroelementami. Dlatego polecam nawóz do zatosowania 'Pogłównego" (tak to nazywają rolnicy - tj. stosuje się go w okresie wegetacji) lub dolistnego

Noto- Dobrze ci się kojarzy- ale na opakowaniu było wypisane sporo mikroelementów które zawiera w swoim składzie. My posypaliśmy nim aby odkwasić glebę no i dać troche pierwiastków trawce. Jeśli chodzi o nawóz z prawdziwego zdarzenia to trochę się bałam bo po tych nawozach trawa rośnie jak zwariowana i co za tym idzie koszenia jest sporo.

Ale powiem ci, że posypaliśmy tym dolomitem, popadał deszcz i trawa zrobiła się soczyście zielona. Nie wiem czy od dolomitu czy nie- w każdym razie trawa wygląda ślicznie. Ale chyba to jednak deszcz zrobil swoje :D

Aha- moi rodzice na swoja trawę sypią azofoską, tak więc jak pisał Wciornastek ten nawóz byłby na pewno ok.

woytek napisał:
Mam szczęście i gs pod bokiem, oto ceny:

Gość z Gie-esu polecał na trawę zmieszać pół na pół saletrzak z polifoską, dobry to pomysł?

w.

Myślę, że tak. Ale uważaj na saletrzak i nie syp za dużo żeby nie popalić roślin. Najlepiej w dzien niezbyt słoneczny i zaraz podlej.

Polecam Florovit do trawników, ok. 30 zł za wiaderko 5 kg. Sypię trzy razy - kwiecień, czerwiec, sierpień. Myślę że nie ma różnicy między nim a np. b. drogim POKON-em o przedłużonym działaniu w granulkach, którego też używałam.

Tak naprawdę, jeśli trawnik rośnie na w miarę dobrej ziemi, to najbardziej potrzebuje do urody wody. Jak ma za sucho, najlepsze nawozy nic nie pomogą.

NOTO napisał:
Kroś poradził mi kupic sporo nawizu POLIMAG S i sypac go po działce wszędzie: trawa, drzewa, różaneczniki itp.

Ale i tak kazał rozsypać torf aby zakwasić ziemię...

NOTO - różaneczniki OK, wrzośce, iglaki ziemia o niższym pH tj. około 4,2 do 5,5. Ale wiele innych ozdobnych i trawa raczej wyższe wartości generalnie 5,5 do 6,5. Nie wiem jaką masz glebę ale torf raczej ma służyć wprowadzeniu próchnicy i poprawie struktury gleby. Posypywanie po wierzchu to tylko ochrona przed nadmiernym zachwaszczeniem i ewentualnie parowaniem. To trzeba zakopać.

Wciornastek napisał:
  NOTO napisał:
Kroś poradził mi kupic sporo nawizu POLIMAG S i sypac go po działce wszędzie: trawa, drzewa, różaneczniki itp.

Ale i tak kazał rozsypać torf aby zakwasić ziemię...

NOTO - różaneczniki OK, wrzośce, iglaki ziemia o niższym pH tj. około 4,2 do 5,5. Ale wiele innych ozdobnych i trawa raczej wyższe wartości generalnie 5,5 do 6,5. Nie wiem jaką masz glebę ale torf raczej ma służyć wprowadzeniu próchnicy i poprawie struktury gleby. Posypywanie po wierzchu to tylko ochrona przed nadmiernym zachwaszczeniem i ewentualnie parowaniem. To trzeba zakopać.

Tylko jak przekopać ziemię wokół różaneczników. Gdyby choć jeden padł to musiałbym szukać nowego domu dla siebie - dlatego tylko rozsypanie wchodzi w grę. Torf ma zakwasić ziemię .... ?

Glebę mam V kl raczej piaszczystą .... trwanik i rośliny już są tak więc tylko posypywanie wchodzi w grę i rozrzucenie 10 000 dżdżownic mogłoby coś pomóc :)