Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawóz do trawy.

Recommended Posts

Tylko jak przekopać ziemię wokół różaneczników. Gdyby choć jeden padł to musiałbym szukać nowego domu dla siebie - dlatego tylko rozsypanie wchodzi w grę. Torf ma zakwasić ziemię .... ?

Glebę mam V kl raczej piaszczystą .... trwanik i rośliny już są tak więc tylko posypywanie wchodzi w grę i rozrzucenie 10 000 dżdżownic mogłoby coś pomóc :)

W celu zakwaszenia kup nawóz do iglaków. Te nawozy mają w swoin składzie substancje o których mówi się że są fizjologicznie kwaśne. Możesz też użyć siarczanu amonu - ale z tym ostrożnie bo można przesadzić. Choć jek piszesz piach a ten zazwyczaj są dosyć kwaśny. Myślże jednak chodziło w wprowadzenie próchnicy do piachu. Dobrze też raz na jakiś czas pomyśleć o oborniku. Wiem że teraz jak to napiszę to niektórzy będą krzyczeć ale na piaskach można zrobić numer z tzw. mulczowaniem. Zabawa polega na tym że zostawiamy skoszoną trawę na trawniku. Ona po prostu znika. Gdy potem rozbijamy taki wojłok część substancji organicznej wprowadza się do ziemi. Sama mam spory teren do opanowania z trawą i konwencjonalne kosiarki nawet spalinowe stanowiły tylko problem teraz mamy kosę spalinową i trawa zostaje w dużej części na ziemi. Trawnik jest ładny. Małzonek zakazał mi go nawozić bo ma za dużo roboty z koszeniem.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A no właśnie - i tu pojawia się ważne dla mnie pytanie. PO CO właściwie ten nawóz? Czy trawa ma się zagęścić (ja mam trawkę młodziutką, sianą późną jesienią ubiegłego roku i jest dosyć rachityczna) czy ma lepiej rosnąć - lepiej, tzn. szybciej? O ile pierwsza opcja jest bardzo wskazana, o tyle druga raczej bez sensu, nie chcę sypać nawozu po to, żeby mąż musiał częściej tę trawę kosić (a jest jej raczej sporo, 1400m2). Co więc daje tak naprawdę nawóz?? :roll:

A no właśnie - i tu pojawia się ważne dla mnie pytanie. PO CO właściwie ten nawóz? Czy trawa ma się zagęścić (ja mam trawkę młodziutką, sianą późną jesienią ubiegłego roku i jest dosyć rachityczna) czy ma lepiej rosnąć - lepiej, tzn. szybciej? O ile pierwsza opcja jest bardzo wskazana, o tyle druga raczej bez sensu, nie chcę sypać nawozu po to, żeby mąż musiał częściej tę trawę kosić (a jest jej raczej sporo, 1400m2). Co więc daje tak naprawdę nawóz?? :roll:

Dzieki nawozowi trawa ma byc gęsta i zielona ! I oby rosła jak najwolniej.

W sprawie nawożenia trawnika podzielam opinię Wciornastka.

Jeśli teraz trawa jest ślicznie zielona to znaczy ,że ma się dobrze i nawóz teraz nie jest jej potrzebny, a przyśpieszy tylko wzrost i wymusi zbyt częste koszenie.

Potrzebna jest natomiast dbałość o odpowiednią wilgotność i koszenie....i to jest podstawą ładnej, gęstej murawy....tak myslę i tak robię ze swoim trawnikiem założonym minionej jesieni.

Pozdrawiam :D

Magdziu nawożeniem uzupełnisz niedobory jakie są ewentualnie w glebie. Trawa się ładnie rozkrzewi i lepiej ukorzeni. Ale jak zawsze kij ma dwa końce zbyt intensywne nawożenie może spowodować że trawa się "rozleniwi" i niedaj Boże w tym momencie wyjedziemy na wakacje i nie będziemy podlewać i dokarmiać. Taka trawa natychmiast zaczyna żółknąć bo ma zbyt słabo wykształcone korzenie.

NOTO wolny wzrost trawy cóś takiego. Powiem Tobie, że znam takich co koszą 23 razy w sezonie.[/code]

Magdziu nawożeniem uzupełnisz niedobory jakie są ewentualnie w glebie. Trawa się ładnie rozkrzewi i lepiej ukorzeni. Ale jak zawsze kij ma dwa końce zbyt intensywne nawożenie może spowodować że trawa się "rozleniwi" i niedaj Boże w tym momencie wyjedziemy na wakacje i nie będziemy podlewać i dokarmiać. Taka trawa natychmiast zaczyna żółknąć bo ma zbyt słabo wykształcone korzenie.

NOTO wolny wzrost trawy cóś takiego. Powiem Tobie, że znam takich co koszą 23 razy w sezonie.[/code]

Nie to miałem na myśli. NAwóz muszę/chcę dać bo trawa jest rzadka, rosnie kępkami i nie ma ładnego koloru.

A aby rosła wolno - no cóż każdy może marzyć :) co niniejszym zrobiłem.

W ubiegłym sezonie kosiłem przynajmniej raz na 2 tygodnie.

• 11 months później...

Czy istnieje coś takiego?

Mam 2 letni trawnik i procentowo to wiecej tam chwastów, mchów niz trawy. Chciałybym go podrasowac po zimie. Juz zgrabiliśmy resztki traw, można by powiedziec, ze uczesaliśmy go. Kretowiska wyrównane, teraz czas dosiać troszke trawki i pozbyc sie badziewia. Czy jest jakis magiczny proszek , który zablokuje chwasty a da speeda trawie. Pod tuje tez bym jakis nawozik wrzuciła bo jakies takie marniutkie, ziemie juz rozruszalismy i teraz az sie prosi cos im dac :-)

Dzięki za wszsytkie rady

ps. czy roże mozna obsypac korą czy bedzie im kwaśno

Ta znaczy ze mam wymieszać te dwa do trawy czy jeden jest na chwasty a drugi na wzrost, czy nie bedą wchodzic w jakąś niepożądaną reakcje razem??? Może jeden najpierw a potem drugi, napisz Teska prosze jak nawoziłaś?

Bofix jest na wszystkie chwasciory w tym mniszka, natomaist starane niszczy przedewszystkim mniszka.

jeszcze nie lalam....pod koniec kwietnia na poczatku maja...zeby chwasciory mogly sie pokazac.

Mozecie podac konkretny produkt, wolalabym w proszku zeby sie w pryskanie nie bawic.

Poprostu sypnąć. Mysle, ze najpierw na chwasciory sypne, potem jak padna to dam nawoz trawie, zeby chwastow nie nawozic.

Napiszcie prosze jakas nazwe konkretne produktu, o co mam pytac w Liroju.

widzialam nawoz do trawy z odchwaszczaczem...ale nazwy nie pamietam

• 2 months później...