Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawóz do trawy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja, sprawdzam, bo przed tarwnikiem była tu tłusta rózowa glina, o bardzo kwaśnym ph, poniżej 5, porosnięta mchem, babką i koniczyną. Skrzypy też się trafiały.

Uzdatniliśmy wierzchnią warstwę (pod trawnik) dolomitem, po posianiu trawy, w pierwszym roku - przekompostowanym obornikiem popieczarkowym ( z wapnem); w drugim - kompostem i piaskiem, w trzecim - głeboką areacją widłami amerykańskimi + piach na 20 cm w dziurki + 5 cm piachu na wierzch. Wiosną mierzyłam ph i było 5,6, dosialiśmy trawę, potem w maju poszła Azofoska w małej dawce i tyle. Nic więcej...i nagle 7 ph!

A obok, na grządkach kwas i rododendrony, więc co mogło tak zmienić odczyn ?

Woda opadowa?

Przecież nie sikające psy... :o

Jak w temacie - zakupiłem nawóz "efekt dywanowy" i przesadziłem. Po tygoniu trawnik całymi plackami pożółkł. Przeleciałem go wertykulatorem i wyczesałem obumarłą murawę ale efekt jest opłakany :(

Czy jest szansa aby trawka odrosła czy nie ma szans ? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić aby to ratować ?

jesli kupiles ten nawoz z polic to kupiles efekt dywanowy - mocznik......moj sasiad wypalil polowe trawinka...chociaz w tym sezonie jak juz wie ile sypac to ma pięknie zileona trawke....

Jak w temacie - zakupiłem nawóz "efekt dywanowy" i przesadziłem. Po tygoniu trawnik całymi plackami pożółkł. Przeleciałem go wertykulatorem i wyczesałem obumarłą murawę ale efekt jest opłakany :(

Czy jest szansa aby trawka odrosła czy nie ma szans ? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić aby to ratować ?

jesli kupiles ten nawoz z polic to kupiles efekt dywanowy - mocznik......moj sasiad wypalil polowe trawinka...chociaz w tym sezonie jak juz wie ile sypac to ma pięknie zileona trawke....

ale po wypaleniu jakoś go ratował czy sam mu "odbił" ??

nie ma recepty na szkody spowodowane zbyt obfitym nawożeniem - niczym nie zneutralizujesz nadmiaru nawozu niestety, jest przedwczesna jesień, nie dosiewaj trawy bo nie urośnie - ona tez zginie. Poczekaj aż jesienne deszcze i wiosenne roztopy trochę wymyją nadmiar soli z gleby, a wiosną ocenisz stan zniszczeń i dopiero wtedy dosiej/przekop.

ale po wypaleniu jakoś go ratował czy sam mu "odbił" ??

odbil...bardzo duzo podlewal....

• 6 months później...
Ja uzywam Substral "100 dni" i moge ten polecic...

podciągam temat w zeszłym roku zastosowałem florovit

no i nienadanżałem :) kosić co 5 dni 12-14 koszy

co prawda trawa wyglądała pięknie ale nie chciałbym zafundować sobie w tym roku takiej samej masakry

czy substral "100 dni " działa łagodniej ?

czy możecie polecić coś tańszego/lepszego

http://img519.imageshack.us/img519/3836/trawalw7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/7281/trawa2zt0.jpg

Mam pytanie, właśnie jesteśmy przed sianem trawy. Ponieważ ziemia nie jest zbyt urodzajna, chcielibysmy ją zasilić nawozem. Pytanie kiedy, przed posianiem, zaraz po posianiu czy jak zacznie kiełkować?

Mam podobne watpliwości. Trawa (mieszanka stadionowa) zaczeła mi wschodzić. W tej chwili roslinki maja imponujące 2-3 cm ;) Kiedy i czym to wspomóc?

Czy ktoś wie, gdzie w okolicy Warszawy mogę kupić nawóz pt. polifoska? Gdzie są te GS-y???

GS-y to tak było za dawnych czasów- Gminna Spółdzielnia Zaopatrzenia Rolniczego - dzisiaj to też sklepy zaopatrzenia rolniczego przejęte, wykupione etc. ale miejsca te same i często o szumnych nazwach. Są niemal w każdej większej wsi i tubylacy wiedzą gdzie są :wink:

Pytać o składy opału (węgla). Na 90 % to są dawne GS-y.

witam,

No to wie ktoś z własnego doświadczenia jaki kupić nawóz na trawę, aby było i ekonomicznie, i wydajnie, i dobrze dla trawy.

Proszę nie poroponować mi gotowych marketowych i najczęściej spotykanych w sklepach ogrodniczych gotowych małych opakowań np. Florovitu lub jakiegoś Substralu.

Takie nawozy stosowałem w zeszłym roku i są super, ale jak ktoś ma 1 ar trawy. Ja mam 7-8 arów trawy i w tym roku nie zamierzam wydać kupę kasy na nawozy podczas, gdy można kupić tańsze np. 50kg-owe opakowania jakiś azofoski czy jakiegoś polimagu w GS-ie.

Proszę praktyków o radę, jaki nawóz, marka i z jakiego zakładu azotowego.

pozdrawiam juras

Mam pytanie, właśnie jesteśmy przed sianem trawy. Ponieważ ziemia nie jest zbyt urodzajna, chcielibysmy ją zasilić nawozem. Pytanie kiedy, przed posianiem, zaraz po posianiu czy jak zacznie kiełkować?

Witaj Lidko :D , gdzieś czytałam, że przed sianiem i chyba azofoską jeśli dobrze pamiętam.

Pozdrawiam :D

• 5 weeks później...
Ja uzywam Substral "100 dni" i moge ten polecic...

podciągam temat w zeszłym roku zastosowałem florovit

no i nienadanżałem :) kosić co 5 dni 12-14 koszy

co prawda trawa wyglądała pięknie ale nie chciałbym zafundować sobie w tym roku takiej samej masakry

czy substral "100 dni " działa łagodniej ?

czy możecie polecić coś tańszego/lepszego

http://img519.imageshack.us/img519/3836/trawalw7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/7281/trawa2zt0.jpg

zrobiłem wertykulację i zastosowałem substral 100 dni i mogę tylko napisać , że czuję się mocno rozczarowny nawóz kosztował 2x więcej niż florovit a efekt całkowicie dupiasty , rozrzuciłem ilość stosowną do powierzchni co prawda ręcznie ale równo i raz , że trawa nie specjalnie wygląda lepiej , dwa mam miejsca wypalone

przy tej samej technice w zeszłym roku trawa wyglądała dużo lepiej

więc substralowi już serdecznie dziękuje :-?