Mirek_Lewandowski 05.09.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ano leje, cośik tam może wymyło, jakiś nawóz też pewno posypany. A swoją drogą, to nigdy pH w ogrodzie nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 05.09.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ja, sprawdzam, bo przed tarwnikiem była tu tłusta rózowa glina, o bardzo kwaśnym ph, poniżej 5, porosnięta mchem, babką i koniczyną. Skrzypy też się trafiały. Uzdatniliśmy wierzchnią warstwę (pod trawnik) dolomitem, po posianiu trawy, w pierwszym roku - przekompostowanym obornikiem popieczarkowym ( z wapnem); w drugim - kompostem i piaskiem, w trzecim - głeboką areacją widłami amerykańskimi + piach na 20 cm w dziurki + 5 cm piachu na wierzch. Wiosną mierzyłam ph i było 5,6, dosialiśmy trawę, potem w maju poszła Azofoska w małej dawce i tyle. Nic więcej...i nagle 7 ph! A obok, na grządkach kwas i rododendrony, więc co mogło tak zmienić odczyn ? Woda opadowa? Przecież nie sikające psy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.09.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Jak w temacie - zakupiłem nawóz "efekt dywanowy" i przesadziłem. Po tygoniu trawnik całymi plackami pożółkł. Przeleciałem go wertykulatorem i wyczesałem obumarłą murawę ale efekt jest opłakany Czy jest szansa aby trawka odrosła czy nie ma szans ? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić aby to ratować ? jesli kupiles ten nawoz z polic to kupiles efekt dywanowy - mocznik......moj sasiad wypalil polowe trawinka...chociaz w tym sezonie jak juz wie ile sypac to ma pięknie zileona trawke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xymox 06.09.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Jak w temacie - zakupiłem nawóz "efekt dywanowy" i przesadziłem. Po tygoniu trawnik całymi plackami pożółkł. Przeleciałem go wertykulatorem i wyczesałem obumarłą murawę ale efekt jest opłakany Czy jest szansa aby trawka odrosła czy nie ma szans ? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić aby to ratować ? jesli kupiles ten nawoz z polic to kupiles efekt dywanowy - mocznik......moj sasiad wypalil polowe trawinka...chociaz w tym sezonie jak juz wie ile sypac to ma pięknie zileona trawke.... ale po wypaleniu jakoś go ratował czy sam mu "odbił" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 06.09.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 nie ma recepty na szkody spowodowane zbyt obfitym nawożeniem - niczym nie zneutralizujesz nadmiaru nawozu niestety, jest przedwczesna jesień, nie dosiewaj trawy bo nie urośnie - ona tez zginie. Poczekaj aż jesienne deszcze i wiosenne roztopy trochę wymyją nadmiar soli z gleby, a wiosną ocenisz stan zniszczeń i dopiero wtedy dosiej/przekop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.09.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Jak w temacie - zakupiłem nawóz "efekt dywanowy" i przesadziłem. Po tygoniu trawnik całymi plackami pożółkł. Przeleciałem go wertykulatorem i wyczesałem obumarłą murawę ale efekt jest opłakany Czy jest szansa aby trawka odrosła czy nie ma szans ? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić aby to ratować ? jesli kupiles ten nawoz z polic to kupiles efekt dywanowy - mocznik......moj sasiad wypalil polowe trawinka...chociaz w tym sezonie jak juz wie ile sypac to ma pięknie zileona trawke.... ale po wypaleniu jakoś go ratował czy sam mu "odbił" ?? odbil...bardzo duzo podlewal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 09.04.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Ja uzywam Substral "100 dni" i moge ten polecic... podciągam temat w zeszłym roku zastosowałem florovit no i nienadanżałem kosić co 5 dni 12-14 koszy co prawda trawa wyglądała pięknie ale nie chciałbym zafundować sobie w tym roku takiej samej masakry czy substral "100 dni " działa łagodniej ? czy możecie polecić coś tańszego/lepszego http://img519.imageshack.us/img519/3836/trawalw7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/7281/trawa2zt0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi78 13.04.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 co z tą trawą jest nie tak ? czym należałoby ją potraktować? prosze o rade. http://images31.fotosik.pl/216/4ab2bbdb04d94957.jpg http://images31.fotosik.pl/216/e26110af24b4edcc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariom3 13.04.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 ja bym to przejechal wertykulatorem, potem dosiałbym trawy i po jakimś czasie nawiózł i dobrze podlewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.04.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Prawdopodobnie jest to efekt „mozaiki" ziemi (nawieziono rozmaitej i na tym posiano trawę). Ziemia pod trawnik powinna być wyrównana też pod wzgledem jakości a nie tylko „w poziomie" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi78 14.04.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ziemia jest chyba ok, nawiozlem ok. 10-15 czarnoziemu, trwanik był co dziennie podlewany, zauważyłem że ziemia długo "trzyma" wodę - może to jest efekt zbyt obfitego podlewania? Może trawa została porażona przez jakieś grzyby - z tego co udało mi się dowiedzie to jest może "rdza traw"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 15.04.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Mam pytanie, właśnie jesteśmy przed sianem trawy. Ponieważ ziemia nie jest zbyt urodzajna, chcielibysmy ją zasilić nawozem. Pytanie kiedy, przed posianiem, zaraz po posianiu czy jak zacznie kiełkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 15.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Mam pytanie, właśnie jesteśmy przed sianem trawy. Ponieważ ziemia nie jest zbyt urodzajna, chcielibysmy ją zasilić nawozem. Pytanie kiedy, przed posianiem, zaraz po posianiu czy jak zacznie kiełkować? Mam podobne watpliwości. Trawa (mieszanka stadionowa) zaczeła mi wschodzić. W tej chwili roslinki maja imponujące 2-3 cm Kiedy i czym to wspomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.04.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Czy ktoś wie, gdzie w okolicy Warszawy mogę kupić nawóz pt. polifoska? Gdzie są te GS-y??? GS-y to tak było za dawnych czasów- Gminna Spółdzielnia Zaopatrzenia Rolniczego - dzisiaj to też sklepy zaopatrzenia rolniczego przejęte, wykupione etc. ale miejsca te same i często o szumnych nazwach. Są niemal w każdej większej wsi i tubylacy wiedzą gdzie są Pytać o składy opału (węgla). Na 90 % to są dawne GS-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 15.04.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 witam, No to wie ktoś z własnego doświadczenia jaki kupić nawóz na trawę, aby było i ekonomicznie, i wydajnie, i dobrze dla trawy.Proszę nie poroponować mi gotowych marketowych i najczęściej spotykanych w sklepach ogrodniczych gotowych małych opakowań np. Florovitu lub jakiegoś Substralu.Takie nawozy stosowałem w zeszłym roku i są super, ale jak ktoś ma 1 ar trawy. Ja mam 7-8 arów trawy i w tym roku nie zamierzam wydać kupę kasy na nawozy podczas, gdy można kupić tańsze np. 50kg-owe opakowania jakiś azofoski czy jakiegoś polimagu w GS-ie.Proszę praktyków o radę, jaki nawóz, marka i z jakiego zakładu azotowego. pozdrawiam juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 16.04.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Mam pytanie, właśnie jesteśmy przed sianem trawy. Ponieważ ziemia nie jest zbyt urodzajna, chcielibysmy ją zasilić nawozem. Pytanie kiedy, przed posianiem, zaraz po posianiu czy jak zacznie kiełkować? Witaj Lidko , gdzieś czytałam, że przed sianiem i chyba azofoską jeśli dobrze pamiętam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 16.04.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Dziękuje Soniko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 16.04.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Tutaj możesz poczytać jak to zrobić, żeby mieć ładny trawnik i rzeczywiście piszą o azofosce: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,3189593.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.05.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ja uzywam Substral "100 dni" i moge ten polecic... podciągam temat w zeszłym roku zastosowałem florovit no i nienadanżałem kosić co 5 dni 12-14 koszy co prawda trawa wyglądała pięknie ale nie chciałbym zafundować sobie w tym roku takiej samej masakry czy substral "100 dni " działa łagodniej ? czy możecie polecić coś tańszego/lepszego http://img519.imageshack.us/img519/3836/trawalw7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/7281/trawa2zt0.jpg zrobiłem wertykulację i zastosowałem substral 100 dni i mogę tylko napisać , że czuję się mocno rozczarowny nawóz kosztował 2x więcej niż florovit a efekt całkowicie dupiasty , rozrzuciłem ilość stosowną do powierzchni co prawda ręcznie ale równo i raz , że trawa nie specjalnie wygląda lepiej , dwa mam miejsca wypalone przy tej samej technice w zeszłym roku trawa wyglądała dużo lepiej więc substralowi już serdecznie dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugier 15.05.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 A zaglądaliście tutaj?http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1175782290&placebarretodo=showls&renderall=onNa stronie znalazłam nie tylko o trawnikach, ale i nawozach właśnie do trawników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts