Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam 20 kilową umywalkę (Ego Koło) i ściany grubości 12 cm (+tynk + kaflki) z Porotonu Robena. Jak to zamocować, żeby nie spadło pewnego ranka ?

Nie chciałam mieć szafki pod umywalkę, ale wszyscy straszą, że muszę, bo ściana za cienka ...

Mocowanie na wylot nie wchodzi w grę (sypialnia po drugiej stronie z odkrytą ścianą w tym miejscu..)

https://forum.murator.pl/topic/31527-mocowanie-ci%C4%99%C5%BCkiej-umywalki-w-%C5%9Bcianie-z-porotonu/

Chyba bym sie zdecydował na dozbrojenie jej wewnatrz od strony sypialni i przyspawanie do tego zbrojenia nagwintowanych prętów, które wyjdą na stronę łazienki i na nich umywalka powinna zawisnąć. Zbrojenie pod tynkiem oczywiście. Wymaga to małej riuny ściany od strony sypialna ale jak mam rozumieć tam jest tylko farba.

Do Poznanianki !!!!

wejdź do składu fabrycznego ,,HILTI ,, przedstaw problem a handlowiec

wskaże Ci rozwiązanie

- mają masy plastyczne , które wiążą w otworze ściennym kołek lub inny trzpień metalowy na stałe z murem - wtedy prędzej wyrwie ścianę niż kołek

:wink:

Zadzwoń do firmy Koellner , Wrocław lub lokalngo doradcy

Poradzą, będzie kosztować 3x mniej niż w Hilti (jakkolwiek są bardzo kompetentni).

Również firma Fischer, Kraków godna polecenia.

Są kołki (łączniki) do materiałów szczelinowych o długiej strefie rozprężnej, ale na temat wytrzymałości nie chcę się wypowiadać.