Mwanamke 11.04.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 ręce mi opadły, agencje nieruchomości mają w obowiązku zapewnić pełną obsługę prawną, co dla mnie oznacza i.in. sprawdzenie statusu prawnego przyjmowanej do sprzedaży nieruchomości....A tymczasem zapisy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością Co zrobić, jeśli napalam sie na jakies mieszkanie, wszystko niby gra a tu na końcu okazuje się, że nie istnieje możliwość sprzedaży tego mieszkania..bo ma zachlapana hipotekę, kilku właścicieli, którzy nie sa zgodni co do sprzedazy i cała sprawa bierze w łeb???? Agencja sie broni, że to wina klienta, która zgłosił nieruchomość do agencji, że zataił stan faktyczny ale przecież agencja za coś bierze pieniądze, nie?? Można gdzieś na nich naskarżyć? Że są nierzetelni? Czy dac sobie spokój i nie hodować złości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 11.04.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Dać sobie spokój i się nie denerwować."Nie denerwuj sie- to tak jakbyś mścił się na własnym zdrowiu za głupotę innych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 11.04.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Jak są stowarzyszeni [a to nie jest obowiązkowe] to możesz oddać sprawę do Komisji Etyki. Sama możesz podliczyć koszty na jakie Cię narazili i zażądać odszkodowania - wypłacą z obowiązkowej polisy OC. Zdarza się, że współwłaściciele się kłócą i to nie jest wina agencji, ale jak przyjmują mieszkanie to powinni znać stan prawny i mieć zgodę na sprzedaż wszystkich współwłaścicieli [np. 1 z nich może być pełnomocnikiem pozostałych] i powinni Cię dokładnie o stanie prawnym poinformować w momencie prezentacji oferty i podpisywania umowy o pośrednictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.04.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Polecam artykuł z Polityki http://polityka.onet.pl/162,1222737,1,0,2498-2005-14,artykul.html Fragment - Jak sprawdzić pośrednika Legalnie działający pośrednik musi mieć licencję. Podczas pierwszej wizyty w biurze nieruchomości warto ją sprawdzić. Dla pewności dobrze jeszcze zajrzeć na stronę internetową Ministerstwa Infrastruktury (http://www.mi.gov.pl) albo Polskiej Federacji Rynku Nieruchomości (http://www.pfrn.pl) z rejestrami licencji. Agent musi być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej za szkody na jakie może narazić klienta. Warto go zawczasu zapytać o polisę. Członkostwo w lokalnym stowarzyszeniu zawodowym zwiększa Wiarygodność pośrednika. Zobowiązany jest wówczas do przestrzegania kodeksu etyki, opracowanego przez PFRN, za którego łamanie grożą kary dyscyplinarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 A ja polecam ufać tylko sobie. Trochę więcej zachodu, ale święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 04.05.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Ja też się dołączam!!!Kupiłem działkę.. wszystko super sprawdzone.. (przez agencję) okazuje się że w KWieczystej nie ma wpisanej służebności drogi. I teraz się przepycham ze sprzedawcą. A Gość z Agencji ma to w d.... mimo iż to on mówił, można brać w ciemno itd.. Sam się zastanawaim jak się do niego teraz dobrać - ponieważ mam zastrzeżenia co do jakości wykonania usługi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts