mafu2 11.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Co robicie z wodą z RYNNIEN????????????? Czy może swobodnie spływać do gruntu? Z tym drenażem jest tyle zachodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.04.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Może, pod rynną coś trwałego aby woda nie wybijała dziury, potem mały system rozsączania aby nie żłobiła rowków w ziemi - np taka zielona wycieraczka z plastiku z kolcami. Wada, w tym miejscu trawa szybciej rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Jak masz trochę czasu i chęci : Zrób korytka odprowadzające wodę z rynny w jakies odosobnione miejsce. Najczęsciej jest to rura o jakiejśtam średnicy zakopana w ziemi poprowadzona ze spadkiem do jakiegoś punktu działki - na końcu wkop w ziemie 2 beczki 200 litrowe - połącz je na pewnym poziomie (coby równomiernie się napełniały) i zbieraj doskonałą wodę do podlewania ogrodu. Zabezpiecz beczki tak, aby nić zywego tam nie wpadło Kolega ma takie rozwiązanie i bardzoje sobie chwali. A i oszczędności na wodzie i ściekach poczynił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.04.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 zrób sobie dół chłonny z rury kamionkowej lub betonowej fi 300 lub więcej, wkop pod rynnę i wypełnij żwirem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 11.04.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Może, pod rynną coś trwałego aby woda nie wybijała dziury, potem mały system rozsączania aby nie żłobiła rowków w ziemi - np taka zielona wycieraczka z plastiku z kolcami. I tak ja też zrobię, fajne rozwiązanie (a także tanie). Wada, w tym miejscu trawa szybciej rośnie To się ją wytnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 11.04.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Najważniesze aby tę wodę odprowadzić mozliwie daleko od fundamentów! (Ja na wodę z rynien mam zbiornik 4msześć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 12.04.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 http://www.zbiorniki.7x.pl/index.htmlhttp://www.pojemniki.net/index.html Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miillka 12.04.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 a jakiej długości powinna być taka rura? Z góry dzienx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 12.04.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Podoba mi się ten pomysł z wykorzystywaniem deszczówki. Było już też o tym na forum. Jak pamiętam ktoś proponował wykorzystanie deszczówki do spuszczania wody w kibelku, ale tu trzebaby już pompę dołączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remidr 12.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Co robicie z wodą z RYNNIEN????????????? Czy może swobodnie spływać do gruntu? Z tym drenażem jest tyle zachodu... Ja przedłuzyłem rynny i po wkopaniu w ziemię odprowadziłem je 10m od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.04.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 a ja zasilam woda z rynny oczko wodne. I mam w nim czysta wode, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adamek 12.04.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ja zamierzam wkopać w okolicach narożników 4 małe studzienki drenażowe zasypać je kamieniami i żwirem górę zakryć i trawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulka_ 12.04.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 ja mam wodę z rynien rozprowadzaną po działce rurami drenażowymi, jednak docelowo chcemy zrobić zbiornik żeby podlewać nią ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agiles 12.04.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 zakupiłem cztery kregi betonowe studzienne chcę je wkopać opsypać żwirem doprowadzić rurami drenazowymi do powstałej studni i podlewać w suche dni ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 12.04.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 A co chcesz z nią robić i co możesz zrobić?Jaki masz poziom wód gruntowych?Jak głęboko jest warstwa chłonna?Jak chcesz (jeśli chcesz) to wodę wykorzystać? Poprzednicy dobrze piszą:1. Chcesz do podlewania - robisz zbiornik i podlewasz.2. Chcesz się jej pozbyć - studnie chłonne (z 1 lub kilku pkt. rynnowych) ale tu kłania się problem poziomu wód gruntowych i warstwy przepuszczalnej.3. Może jeszcze być taka sytuacja (jak u mnie) - wysoki poziom wód gruntowych i głęboko warstwa przepuszczalna - że jestem zmuszony robić zbiorniki (szczelne coby mi się wody nie nalało z gruntu), które będę opróżniał podlewając ogród. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 12.04.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 doły chłonne są OK pod warunkiem, że nie masz terenu gliniastego - w takim przypadku "doły chłonne" zamieniają się w zbiorniki na wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 13.04.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Ja u siebie mam przepuszczalny grunt więc zakopałem 100 m rury drenażowej dookoła budynku jakieś 4--5 m, do tego podłaczyłem rynny i koniec do takiego rowu co idzie za działką.Ale wiele razy mimo duzych opadów nie widziałem aby na końcu leciala woda. wszystko rozsącza się na terenie działki. Rure obsypałem grubym żwirem na to warstwa folii i zasypane ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 13.04.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 a ja zasilam woda z rynny oczko wodne. I mam w nim czysta wode, No nie przesadzaj ! A kwaśne deszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.04.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 a ja zasilam woda z rynny oczko wodne. I mam w nim czysta wode, No nie przesadzaj ! A kwaśne deszcze ? ale to jest prawie w Wolinskim Parku Narodowym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 13.04.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 heloł. czegoś nie rozumię - oświećcie mnie - mam przecież nie jedną, a kilka rynien (6) (jeszcze nie mam, ale docelowo będzie - z tych rynien będzie leciała, momentami dość mocno, deszczówka. Rozumię, że zbiera się ją POD rynną w jakimś zbiorniku obok fundamentów i z tamtąd dopiero odprowadza do rur dookoła domu - tak? lub jeśli nie dookoła domu to do zbiornika zbiorczego. A jak? grawitacyjnie, czy jak? dzięki za wyjaśnienie. Olinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts