Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przewodnosc cieplna rury alumniowej a stalowej

Thor

Recommended Posts

mam pytanie jak w temacie, ktora rura odda wiecej ciepla? zalozmy dwa takie same przekroje rury jedna z nich jest z blachy ocynkowanej, druga alumniowa(taka rozciagliwa do wentylacji). przez rury przepuszczam powietrze o okreslonej temperaturze i cisnieniu w takich samuch warunkach zewnetrznych np 10stopni, na wyjsciu ktorej bedzie nizsza temperatura?

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

po mojemu tez aluminowa, zwlaszcza ze wszelkie radiatory w urzadzeniach sa alumniowe a nie stalowe. z tabelki o przewodnictwie aluminium ma wieksza okolo 5X przewodnosc cieplna niz stal. nabralem jednak watpliwosci bo:

-legalett jest budowany ze stalowek, dlaczego? skoro alumniowe rury sa tansze i lepiej przewodza cieplo , wiec lepiej oddawaly by go plycie fundamentowej (odpadal by tez problem kolanek i lacznikow)

- ;-) okrywajac jakas potrawe folia alumniowa zatrzymamy cieplo na dluzej anizeli bez okrycia :-/ (wiec folia alu blokuje przeplyw ciepla??)

dzieki za sugestie, pzdr

Przekazywanie ciepła związane jest z trzema zjawiskami fizycznymi:

1. promieniowanie

2. przewodnictwo (swobodne elektrony w strukturze metalu)

3. konwekcja czyli wymiana energi poprzez zderzajace się cząsteczki powietrza i metalu.

ad 1.

Błyszczaca folia aluminiowa odbija promieniowanie i nie nagrzewa się.

Przy czym biały matowy rozprasza, a błyszczacy zachowuje kierunek "odbicie zwierciadlane".

ad 2 i 3

Ostatnio lutowałem rurki miedziane i mogłem je trzymać gołą ręką w odległości 30 cm od miejsca, które intensywnie podgrzewałem płomieniem gazowym, bo straty ciepła przez konwekcję z otaczającym powietrzem były wystraczająco duże by nie odczuwać tej temperatury przez przewodnictwo. Ale gdy przez głupotę :oops: wsadziłem koniec rury do wody, to się poparzyłem, bo para wodna uciekając wnętrzem rurki rozgrzała ją od srodka, a ścianki o grubości 1mm dzięki przewodnictwu cieplnemu przekazały to ciepło na zewnątrz. Gdyby to był pręt a nie rurka nic by się nie stało.

zastanawiajac sie czy dany material lepiej nadaje sie na dany element wymiennika ciepla najczesciej pierwsze co man przychodzi do glowy, to wsp. przewodzenia ciepla

i intuicyjnie mowimy, ze miedz da lepsze efekty niz np pcv

w rzeczywistosci w wymiennikach ciepla jakimi mozna nazwac rure, ktora plynie czynnik np gazowy, ktory chce oddaac cieplo na zewnatrz rury do otoczenia, istotny jest opor cieplny

w przypadku rury mamy trzy opory

wnikanie ciepla od wewnatrz do scianki rury

przewodzenie przez material rurki

i wnikanie ciepla os scany rurki na zewnatrz rury

w praktyce moze sie okazac, ze opor cieplny przewodzenia przez scianke rurki jest tak maly w porownaniu do oporow wnikania ciepla od scianki do otoczenia, ze obojetnie ze czego wezniemy rurke czy to miedz czy pcv

efekt wymiany ciepla bedzie praktycznie taki sam

Daję sobie głowę uciąć 8) , że żeby np pomierzyć różnicę temperatury w jednym i drugim przypadku wydałbyś fortunę na termometr potrafiący mierzyć z taką dokładnością. Jest to niezauważalne i niemierzalne przy długościach spotykanych w domu a i przy większych temperatura ustabilizuje się na praktycznie jednakowym poziomie. :lol:

Znikoma grubość ścianki powoduje że różnica w wielkości strat ciepła pojawia się na którymś tam miejscu po przecinku.

rowniez ekrany np kominkowe sa zrobione z aluminium i welny gdzie mozemy znalezc informacje ze powloka alu doskonale odbija cieplo (a nie przewodzi). ktos potrafi to opisac?

Kazda metaliczna powloka odbija czesciowo promieniowanie podczerwone (zrodlo ciepla). Jednakze alumienium szybciej przewodzi to cieplo, ktore dostanie sie do jego objetosci (przepraszam za niescislosc chodzi o to, ze nagrzane aluminium szybciej przewodzi niz nagrzana stal). Ponadto kazda przegroda, metalowa czy nie, ogranicza konwekcje w obszarach gdzie mamy do czynienia z cieplym powietrzem.

Mam nadzieje, ze choc troche rozjasnilam.

Przekazywanie ciepła związane jest z trzema zjawiskami fizycznymi:

1. promieniowanie

2. przewodnictwo (swobodne elektrony w strukturze metalu)

3. konwekcja czyli wymiana energi poprzez zderzajace się cząsteczki powietrza i metalu.

Ktos chyba drzemal na wykladzie z fizyki

Przewodnictwo cieplne nie odbywa sie za pomoca swobodnych elektronow (elektrony przewodza prad a nie cieplo) a za pomaca fononow, czyli wzbudzen drgania sieci jonow z ktorej zlozone sa min metale. To tak dla scislosci.

ad 1.

Błyszczaca folia aluminiowa odbija promieniowanie i nie nagrzewa się.

A scislej mowiac nagrzewa sie ale mniej. Chodzi oczywiscie o odbicie plazmowe. Ten sam efekt, ktory powoduje, ze powierzchnia jest metaliczna.

Pozostale wyjasnienia opisanych zjawisk swiadcza, ze kolega wie, ze dzwonia, ale nie bardzo wie w ktorym kosciele :lol:

jesli chodzi o efekt odbijania ciepla- czyli o te slynne ekrany co mamy wsadzac za kaloryfery

to jest to tak:

powierzchnia wypolerowana odbija promieniowanie cieplne

i nie ma za bardzo znaczenia kolor, ani material, wazne zeby byla odpowiednia gladkosc powierzchni

jesli mowimy o promieniowaniu w zakresie swiatla widzialnego- np cieplo sloneczne w duzym stopniu- to tutaj ma znaczenie kolor- czyli biale odbija wiecej swiatla niz czarne

obojetnie czy mowimy o oporze czy przewodzeniu wazne zeby wiedziec jak to ujac i wyliczyc

fachowcy z dziedziny wymiany ciepla (m. innymi ja ;))

opisuja to oporami cieplnymi

jak jeden przez alfa, albo s przez lambda

mozna by robic na odwrot ale tak sie akurat przyjelo ;)

powierzchnia wypolerowana odbija promieniowanie cieplne

i nie ma za bardzo znaczenia kolor, ani material, wazne zeby byla odpowiednia gladkosc powierzchni

No coz. Ma znaczenie. Powierzchnia ma byc metaliczna. Tylko wtedy nastepuje odbicie plazmowe. Odbicie to w zakresie fal widzialnych powoduje, ze powierzchnia ma metaliczny polysk, a w zakresie podczerwieni jest odpowiedzialne za odbijanie ciepla. Odbicie plazmowe wystepuje jedynie w metalach i polprzewodnikach.

jesli mowimy o promieniowaniu w zakresie swiatla widzialnego- np cieplo sloneczne w duzym stopniu- to tutaj ma znaczenie kolor- czyli biale odbija wiecej swiatla niz czarne

Takich herezji fizycznych to nawet mi sie nie chce komentowac. Uczyc sie i jeszcze raz uczyc sie.

Takich herezji fizycznych to nawet mi sie nie chce komentowac. Uczyc sie i jeszcze raz uczyc sie.

???

Herezja, chociazby dlatego ze cieplo sloneczne pochodzi od promieniowanie podczerwonego a nie swiatla widzialnego. Zreszta pozostala czesc wypowiedzi to tez uproszczenie tak wielkie, ze az mija sie z prawda.