Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przewodnosc cieplna rury alumniowej a stalowej

Thor

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

http://www.uni-bayreuth.de/departments/didaktikchemie/umat/strahlungshaushalt/strahlungshaushalt.htm

joshi oszczedz wstydu

powiedz ze nei jestes akurat mocna z tego dzialu fizyki i bedzie dobrze ;)

Czego to dowodzi ? ze rak powstaje z powodu nadmiaru UVB i UVC ? Nie ma to nic wspolnego z temperatura. Juz bodajrze w XIX wieku fizycy zmierzyli temperatury poszczegolnych skladowych widma slonecznego. Az wstyd, ze w XXI wieku fachowcy jeszcze tej wiedzy nie znaja.

cieplo sloneczne pochodzi od promieniowanie podczerwonego a nie swiatla widzialnego

i tu sie mylisz

na linku ktory ci podeslalem

masz wykres - strumien energii w w na metr 2 jako funkcja dlugosci fali

czyzbys nei rozumiala tego wykresu jako fizyk ...??? ;)

na linku ktory ci podeslalem

masz wykres - strumien energii w w na metr 2 jako funkcja dlugosci fali

czyzbys nei rozumiala tego wykresu jako fizyk ...??? ;)

No wlasnie Ty jako laik nie rozumiesz, ze energia fali elektromagnetycznej nie jest tozsama z jej temperatura. Ech... Wstyd mi za Ciebie.

Ty jako laik nie rozumiesz, ze energia fali elektromagnetycznej nie jest tozsama z jej temperatura

czyzbys w ramach doktoratu odkryla temperature fali elektromagnetycznej????

jesli tak to zglaszam cie do nagrody nobla

podaj jakies namiary ;)

Musze juz leciec, ale zadam Ci prace domowa. Powiedz mi dlaczego swietlowki mimo mniejszego zurzycia energii daja wiecej swiatla niz zarowki a jednoczesnie sa w przeciwienstwie do zarowek zimne. Moze to Cie naprowadzi na trop jak to jest z temperatura promieniowania elektromagnetycznego. Powodzenia w glowkowaniu.

czyzbys w ramach doktoratu odkryla temperature fali elektromagnetycznej????

Jak juz wspomnialam praca jakiegos XIX wiecznego fizyka badajacego temperature poszczegolnych skladowych widmowych swiatla doprowadzila do odkrycia podczerwieni. Niestety przepisujac jego prace nie dosc, ze nie dostalabym nagrody nobla to jeszcze posadzono by mnie o plagiat. Ja zajmuje sie na codzien mniej znanymi zjawiskami.

Polecam Ci zastanowienie sie nad tymi zarowkami i swietlowkami. I nie upieraj sie, bo stajesz sie smieszny.

ale zadam Ci prace domowa. Powiedz mi dlaczego swietlowki mimo mniejszego zurzycia energii daja wiecej swiatla niz zarowki a jednoczesnie sa w przeciwienstwie do zarowek zimne. Moze to Cie naprowadzi na trop jak to jest z temperatura promieniowania elektromagnetycznego. Powodzenia w glowkowaniu.

prosze cie podaj odpowiedz to sie posmiejemy wszyscy na forum

JoShi, Leon - nie kłóćcie się bo nie ma o co. Mówiąc otwarcie - obydwoje Was lubię

(JoShi - przypominasz mi moją koleżankę ze studiów i mimo że jednak nią nie jesteś nie jest wykluczone że mogliśmy się poznać,

Leon - nieustająco mnie bawisz - ale traktuj to jako komplement). Chyba po prostu zaszło jakieś nieporozumienie.

Aby zakończyć temat promieniowania słońca proponuję np. http://www.wiw.pl/astronomia/0705-slonce.asp Widać że w widmie słonecznym w obszarze widzialnym i bardzo bliskiej podczerwieni (tak do 800 nm - ja np. widzę do ok. 700 nm) jest ok. 49 % (czyli prawie połowa energii). Czyli rzeczywiście biała kartka papieru będzie absorbować mniej energii niż czarna. Może różnica nie jest duża bo maksymalnie 50% ale jest.

Ale w tym wątku przecież nie o to szło.

Nie jestem specjalistą w zakresie przewodnictwa cieplnego ale wydaje mi się przewodnictwo metalu z którego wykonana jest rura ma minimalne znaczenie dla różnicy temperatury przepływającego gazu (jak to już stwierdzili poprzednicy). Już bardziej istotne jest np. czy przepływ jest laminarny czy burzliwy.

Pozdrawiam

PS. Tomasz M. – oczywiście myliłeś się. To ciepło zależało od stężenia flogistonu (zwanego po polsku ‘cieplikiem’) (im więcej flogistonu tym więcej ciepła w danym ciele). ;-) ;-) ;-) ;-) :lol: