Gość 12.04.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 http://www.uni-bayreuth.de/departments/didaktikchemie/umat/strahlungshaushalt/strahlungshaushalt.htm joshi oszczedz wstydu powiedz ze nei jestes akurat mocna z tego dzialu fizyki i bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 http://www.uni-bayreuth.de/departments/didaktikchemie/umat/strahlungshaushalt/strahlungshaushalt.htm joshi oszczedz wstydu powiedz ze nei jestes akurat mocna z tego dzialu fizyki i bedzie dobrze Czego to dowodzi ? ze rak powstaje z powodu nadmiaru UVB i UVC ? Nie ma to nic wspolnego z temperatura. Juz bodajrze w XIX wieku fizycy zmierzyli temperatury poszczegolnych skladowych widma slonecznego. Az wstyd, ze w XXI wieku fachowcy jeszcze tej wiedzy nie znaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ty najwyrazniej mylisz energie promieniowania z temperatura. No jak by Ci tu powiedziec. Jest pewna roznica... Powiedzialabym zasadnicza. A wstydu moge Tobie oszczedzic jak przestaniesz wypisywac bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 cieplo sloneczne pochodzi od promieniowanie podczerwonego a nie swiatla widzialnego i tu sie mylisz na linku ktory ci podeslalem masz wykres - strumien energii w w na metr 2 jako funkcja dlugosci fali czyzbys nei rozumiala tego wykresu jako fizyk ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 na linku ktory ci podeslalem masz wykres - strumien energii w w na metr 2 jako funkcja dlugosci fali czyzbys nei rozumiala tego wykresu jako fizyk ...??? No wlasnie Ty jako laik nie rozumiesz, ze energia fali elektromagnetycznej nie jest tozsama z jej temperatura. Ech... Wstyd mi za Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 nie wiem o co ci chodzi ciagle z ta temperatura ja mowie ciagle o energii o jakiej temperaturze mowisz oczywiscie wiesz ze bredzisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ty jako laik nie rozumiesz, ze energia fali elektromagnetycznej nie jest tozsama z jej temperatura czyzbys w ramach doktoratu odkryla temperature fali elektromagnetycznej???? jesli tak to zglaszam cie do nagrody nobla podaj jakies namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Musze juz leciec, ale zadam Ci prace domowa. Powiedz mi dlaczego swietlowki mimo mniejszego zurzycia energii daja wiecej swiatla niz zarowki a jednoczesnie sa w przeciwienstwie do zarowek zimne. Moze to Cie naprowadzi na trop jak to jest z temperatura promieniowania elektromagnetycznego. Powodzenia w glowkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 albo sobie jaja robisz z tym doktoratem, albo ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 czyzbys w ramach doktoratu odkryla temperature fali elektromagnetycznej???? Jak juz wspomnialam praca jakiegos XIX wiecznego fizyka badajacego temperature poszczegolnych skladowych widmowych swiatla doprowadzila do odkrycia podczerwieni. Niestety przepisujac jego prace nie dosc, ze nie dostalabym nagrody nobla to jeszcze posadzono by mnie o plagiat. Ja zajmuje sie na codzien mniej znanymi zjawiskami. Polecam Ci zastanowienie sie nad tymi zarowkami i swietlowkami. I nie upieraj sie, bo stajesz sie smieszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 albo sobie jaja robisz z tym doktoratem, albo ....... Albo musisz sie douczyc. To wydaje sie bardziej prawdopodobne nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 ale zadam Ci prace domowa. Powiedz mi dlaczego swietlowki mimo mniejszego zurzycia energii daja wiecej swiatla niz zarowki a jednoczesnie sa w przeciwienstwie do zarowek zimne. Moze to Cie naprowadzi na trop jak to jest z temperatura promieniowania elektromagnetycznego. Powodzenia w glowkowaniu. prosze cie podaj odpowiedz to sie posmiejemy wszyscy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 prosze cie podaj odpowiedz to sie posmiejemy wszyscy na forum Zapraszam Cie do mojego laboratorium mieszczacego sie przy ulicy Hozej 69 w gmachu glownym. Sam zrobisz odpowiednie doswiadczenie i sie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 a co do tej temperatury fal elektromagnetycznych to oczywiscie prosze o literaturechetnie sie doucze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 I nie upieraj sie, bo stajesz sie smieszny kto tak twierdzi poza joshi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 dobra joshiniewazne rozumeim, ze niepotrzebnie wdalas sie w temat o ktroym niewiele wiesz....skonczmy to bo i tak to nikogo nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 12.04.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Jak to nie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 12.04.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Jak to nie :> Tez mnie ciekawi rozwój tego dialogu...i wnioski końcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.04.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Super wątek. Bardzo kształcący. Zwłaszcza dla takich jak ja, co dotąd żyli w przekonaniu, że przewodnictwo cieplne zależy do stężenia czarnego flogistonu w danej substancji , a temperatura od szybkości ruchu cząstek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 12.04.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 JoShi, Leon - nie kłóćcie się bo nie ma o co. Mówiąc otwarcie - obydwoje Was lubię (JoShi - przypominasz mi moją koleżankę ze studiów i mimo że jednak nią nie jesteś nie jest wykluczone że mogliśmy się poznać, Leon - nieustająco mnie bawisz - ale traktuj to jako komplement). Chyba po prostu zaszło jakieś nieporozumienie. Aby zakończyć temat promieniowania słońca proponuję np. http://www.wiw.pl/astronomia/0705-slonce.asp Widać że w widmie słonecznym w obszarze widzialnym i bardzo bliskiej podczerwieni (tak do 800 nm - ja np. widzę do ok. 700 nm) jest ok. 49 % (czyli prawie połowa energii). Czyli rzeczywiście biała kartka papieru będzie absorbować mniej energii niż czarna. Może różnica nie jest duża bo maksymalnie 50% ale jest. Ale w tym wątku przecież nie o to szło. Nie jestem specjalistą w zakresie przewodnictwa cieplnego ale wydaje mi się przewodnictwo metalu z którego wykonana jest rura ma minimalne znaczenie dla różnicy temperatury przepływającego gazu (jak to już stwierdzili poprzednicy). Już bardziej istotne jest np. czy przepływ jest laminarny czy burzliwy. Pozdrawiam PS. Tomasz M. – oczywiście myliłeś się. To ciepło zależało od stężenia flogistonu (zwanego po polsku ‘cieplikiem’) (im więcej flogistonu tym więcej ciepła w danym ciele). ;-) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts