Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Thor - może trochę liczb żeby ostatecznie wyjaśnić sprawę materiału.

Dla przypomnienia twierdziłem że nie ma znaczenia praktycznego czy materiałem rury jest stal czy aluminium (jeśli chodzi o przepływ ciepła z powietrza przepływającego tą rurą do otoczenia na zewnątrz tej rury).

Dlaczego:

Materiał ma wpływ jedynie na różnicę temperatur pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną ścianką. Im różnica ta jest większa tym gorzej (w tej sytuacji).

A więc weźmy sobie następującą sytuację:

1) 1 m rury stalowej fi=100 (ścianki grubości 1 mm)

2) przepuśćmy przez tą rurę powietrze i zapewnijmy w jakiś sposób by to powietrze oddawało rurze 1 kW (a rura niech to odprowadza dalej).

Pytanie: Jaka będzie różnica temperatur pomiędzy wewnętrzną ścianką rury a jej ścianką zewnętrzną?

Odpowiedź: około 0,06 C (tak 6 setnych stopnia Celsjusza)!!

Czyli pomijalna gdyż zapewniam Cię że aby zapewnić oddawanie przez powietrze rurze mocy na poziomie 1 kW/m potrzeba przepływów rzędu kilkuset m^3 na godzinę i temperatur rzędu 100 C.

(Legalett jest obliczany wg moich ocen na oko do mocy mniejszych niż 100 W/m czyli 10 razy mniejszych). Czyli ta różnica temperatur jest jeszcze 10 razy mniejsza. Więc jakie praktyczne znaczenie, przy rzeczywistych temperaturach, ma zmiana z 0,006 C na 0,002 C (zastąpienie stali przez aluminium)? A nawet gdybyśmy zastosowali ścianki z PVC-C (przy tej samej średnicy i grubości) różnica temperatur wzrosłaby do 1,6 C.

Czyli nie jest ważna przewodność materiału z którego zrobione są ścianki. Ważne są dla Ciebie tylko dwa współczynniki o których wspomniałem w poprzednim poście.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/31557-przewodnosc-cieplna-rury-alumniowej-a-stalowej/page/6/#findComment-604004

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

moze mi ktos powiedziec jakie sa korzysci z tego rodzaju ogrzewania?

Dla Ciebie żadne - bo do tego trzeba wybrać wszystko takie czarne spod domu (czy zwał to humusem czy inaczej).

czy jest to nagrzewane elektryka?

Też.

jaki jest dostep do wentylatorow jesli sie zepsuja?

Bezproblemowy.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/31557-przewodnosc-cieplna-rury-alumniowej-a-stalowej/page/6/#findComment-604033

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi i wypowiedzi

bogus : co do oporow i liczenia , w dokumentacji legalet mozna przeczytac ze nawet gdy rury stalowe ulegna korozji i "wyparuja-skoroduja" ;) plyta bedzie grzala dalej poprzez system kanalow w betonie bez uszczerbku w dzialaniu.

osobiscie uwazam, ze odleglosci tych petli sa tak male ze opory beda przy srednicy 100mm pomijalne.

leon : dzieki za chec niesienia pomocy mnie niedoswiadczonemu ;)

a co do korzysci to dla mnie jest to najtanszy system jaki istnieje(pomijajac piec niezbedny w kazdym systemie) moj koszt intalacji grzewczej bedzie kosztem rur (czyli okolo 600zl)

aha i nie bede uzywal elektryki :)

buduje duzy zbiornik do wytwarzania gazu :) ale to na next temat [/b]

https://forum.murator.pl/topic/31557-przewodnosc-cieplna-rury-alumniowej-a-stalowej/page/6/#findComment-604462