Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany działowe z płyt kartonowo-gipsowych?

andzio

Recommended Posts

Buduję dom pod sosnami z Archonu (parter +poddasze), strop jest z płyty żelbetowej. Mam wielki dylemat co do ścian działowych na poddaszu, wg. projektu muszą to być ścianki z płyt kartonowo-gipsowych. Słyszałem wiele złego o takiej formie ścian. Czy ktoś ma w swoim domu takie ściany i jest z nich zadowolony? Jakim innym lekkim materiałem można by było je zastąpić?

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w technologi calkiem podobnego szkieletu buduje sie cale domy, a nie tylko scianki dzialowe. Takie scianki z plyt GK to maja ale wiele zalet:

- szybkosc montazu

- latowsc wykonania

- lekkosc

- rowne

- brak wilgoci (jak np. w zypadku tynku cem-wap)

Wady tez maja, jednak zalety przewyzszaja wady, ja mam wykonane tak scianki, i jest OK, wazne tylko zeby je wykonac zgodnie ze sztuka, i potem dokladnie zaspoinowac bo inaczej bedzie pekac. :)

profil U przykrecasz do podlogi i sufitu (pod nie podkladka z habki lub filcu, zeby dzwieki tlumila). w to wkladasz profile C, i przykrecaz plyty tylko o C !! potem spoinujesz, masz do wyboru z tasma lub ,bez. Wg. mnie lepsza jes tsama i nie flizowka tylko siateczka. Zatapiasz ja w masie spoinujacej, na to warstwa gladzi szlifujesz, guntujesz i malujesz. To tak po krotce sszczegolowe opisy znajdziesz na stronach producentow :wink:

Słyszałem wiele złego o takiej formie ścian. Czy ktoś ma w swoim domu takie ściany i jest z nich zadowolony? Jakim innym lekkim materiałem można by było je zastąpić?

Ja powiem, że jestem bardzo zadowolony z rigipsów, całe piętro mam znich zrobione: pomiędzy płyty wsadziłem styropian, rurki co i cw, kable i jest super. Montaż banalny ... jedynie troche żmudne spoinowanie i szlifowanie (dużo kurzu). Ważny dla mnie też był krótki czas wykonania takiej ścianki. Przy budowie ścianki należyzaprojektować belki do których w przyszłości będa zawieszone szafki itp - jako że rigips ma swoją wytrzymałość.

Mówicie dużo o sprawach technicznych....ale nie np. o ogromnej akustyce tego typu "ścian", o szukaniu tylko dobrego miesjca na wiszący obraz a nie te w którym faktycznie by się chciało go powiesić...

Styropian nie załatwi problemu akustyki...to nie ten materiał....ja osobiście nie budował bym ścianek działowcy z gk...no chyba żebym nie miał innego wyjścia...ale wtedy by starał się zrobić wszystko aby nie mieć w/w problemów...

Ja ścianki mam wykonane podobnie i wypełnione wata.Zadowolony jestem połowicznie-chodzi o powieszenie czegokolwiek na takiej ściance.Nawet jak sie zaprojektuje belki na szafki to i tak w miedzyczasie zacznie sie wieszac wiele róznych drobiazgów.Jest ok jesli kołki do k-g wychodza na gipsie,gorzej jak sie trafi na profile,a najgorzej jak w połowie na profil i w połowie na g-k. :roll:

Jeśli masz dzieciaki w wieku niszczącym ;) nie polecam. U mnie w projekcie też były lekkie ścianki, ale wzmacniamy strop i robimy z cegły.

Wystarczy, że widziałam skutki działania dzieci na taką ściankę u moich rodziców :evil:

BabaB

Scianki mogą być różnej szerokości , włącznie z 100 mm chociażby do tego wełna o nieco mniejszej grubości (80mm-często popełniany jest błąd i stosuje się wełnę tej samej grubości co ścianka zmniejszając w ten sposób dzwiękochłonność ścianki) niż ścianka i problemu z dźwiękiem nie powinnno być , jeśli zaś chodzi o wytrzymałość to można zrobić z podwójnej płyty 12,5 +9,5 mm lub 2x12,5 mm, ewentualnie płyty 15 mm.

Co do wieszania to np. przy zastosowaniu śrub "molly" przy jednowarstwowej płycie 12,5 mm obciążenie punktowe śruby nie powinno przekraczać 20 kg a przy podwójnej płycie 12,5 mm. Można przy odpowiednim wzmocnieniu podwieszać też większe ciężary - szczegóły w katalogach producenta.

Spokojnie można wiele rzeczy wieszać. Są oczywiście pewne ograniczenia. Jak mam coś cięższego powiesić, to magnesem znajduję profil i tam przykręcam.

Poza tym nie tylko GK można położyć na stelażu. Ja mam jedną ze ścian obłożoną OSB, a na to panele (pokój dziecka). W środku wełna, a z drugiej strony GK. Izolacyjność akustyczna dobra. Więcej się przenosi przez strop i drzwi.

pozdrawiam - Juras

Oczywiście ,że można więcej podwieszać tylko jak napisałem trzeba stosować dodatkowe wzmocnienia - metoda "chałupnicza" często stosowana to różnego rodzaju wymiany i deski oraz wzmocnienia z profili - spokojnie można powiesić grzejnik (oczywiście bez przesady z wielkością)

coz to za dziecko musialo by byc, zeby dziure w GK zrobic :wink:

To było "tyranozaur"... :p

Niewiele sie pomyliłeś ;) A w liczbie więcej niż jeden możliwości wzrastają. Szczególnie przy użyciu narzędzi w rodzaju chodzik, rowerek. Dziury nie zrobili, ale wgniecenia/popękania są widoczne :evil:

coz to za dziecko musialo by byc, zeby dziure w GK zrobic :wink:

To było "tyranozaur"... :p

Niewiele sie pomyliłeś ;) A w liczbie więcej niż jeden możliwości wzrastają. Szczególnie przy użyciu narzędzi w rodzaju chodzik, rowerek. Dziury nie zrobili, ale wgniecenia/popękania są widoczne :evil:

To nie było złośliwe.Coś podobnego przezyłem na własnej skórze.Pozdro

ale te dyle, wymagaja wygladzenia, tynku, chociaz to cienka warstwa to zawsze juz nie jest to samo co plyty GK, juz jest wilgoc, juz to musi schnac, trzeba stosowac przerwy technologiczne. Pozatym taki tynk gipsowy wcale nie bedize bardziej wytrzymaly niz GK. :wink:

"Pozatym taki tynk gipsowy wcale nie bedize bardziej wytrzymaly niz GK"

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

tynk to moze nie ale wytrzymalosc calej sciany nieporownywalna w kategorii- wytrzymalosc na uszkodzenia mechaniczne!!! :D , akustycznosc

porownywalna z sciana wykonana z cegly pelnej no i mozna powiesic ok 35kg na jednym kolku!