Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany działowe z płyt kartonowo-gipsowych?

andzio

Recommended Posts

tynk to moze nie ale wytrzymalosc calej sciany nieporownywalna w kategorii- wytrzymalosc na uszkodzenia mechaniczne!!! , akustycznosc

porownywalna z sciana wykonana z cegly pelnej no i mozna powiesic ok 35kg na jednym kolku!

jak dasz welne w dobrze zrobiona scianke z GK to dopiero masz ustycznosc. :wink:

przy uszkodzeniach mechanicznych cala sciana z dyli napewno ma wieksza wytrzymalosc, jednak, Jednak przy uszkodzeniach jakie moze spowodowac dzieko, plyta ma wieksza wytrzymalosc, bo trudniej ja bedzie zarysowac niz tynk gipsowy. :wink:

chyba ze rozpatrujemy rozpedzonego tyranozaura :wink:

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Invx, nie przesadzaj !

Gduby tak było, to wszystkie kanadyjczyki miały by piękne mostki termiczne. Po prostu trzeba to dobrze zrobić i nic nie będzie siadać. Z drugiej strony. im materiał o większej gęstości, tym lepsze wygłuszenie.Więc z tego powodu lepiej płyty..... Ale one też mogą siąść.. Jak się robotę skopie :lol:

Gduby tak było, to wszystkie kanadyjczyki miały by piękne mostki termiczne. Po prostu trzeba to dobrze zrobić i nic nie będzie siadać. Z drugiej strony. im materiał o większej gęstości, tym lepsze wygłuszenie.Więc z tego powodu lepiej płyty..... Ale one też mogą siąść.. Jak się robotę skopie

i jesli stosuja welne miekka, rozprezna z rolki, to tak sie bedzie dzialo, :wink: nie ma sily zeby taka welne jakos utrzymac, ona musi sie zsuwac. nawet jak bys ja jakims gwozdziami poprzybijal w ilsoci 20 szt/m2 to i tak by nic nie pomoglo.

Jeśli masz dzieciaki w wieku niszczącym ;) nie polecam. U mnie w projekcie też były lekkie ścianki, ale wzmacniamy strop i robimy z cegły.

Wystarczy, że widziałam skutki działania dzieci na taką ściankę u moich rodziców :evil:

BabaB

A ja uważam że lepiej mieć dziurę w sciance, którą łatwo naprawić niż mieć rozbitą głowę (albo coś więcej) malucha lub nawet kogoś starszego. Doceniłem to kiedyś na urlopie ( co prawda nie ucierpiało ani dziecko ani ściana ale gdyby była murowana to przy "dzwonach" jakie miały miejsce głowa pewnie byłaby łatana). Teraz mam k-g u siebie .

Jeśli masz dzieciaki w wieku niszczącym ;) nie polecam. U mnie w projekcie też były lekkie ścianki, ale wzmacniamy strop i robimy z cegły.

Wystarczy, że widziałam skutki działania dzieci na taką ściankę u moich rodziców :evil:

BabaB

A ja uważam że lepiej mieć dziurę w sciance, którą łatwo naprawić niż mieć rozbitą głowę (albo coś więcej) malucha lub nawet kogoś starszego. Doceniłem to kiedyś na urlopie ( co prawda nie ucierpiało ani dziecko ani ściana ale gdyby była murowana to przy "dzwonach" jakie miały miejsce głowa pewnie byłaby łatana). Teraz mam k-g u siebie .

No nie żartuj... To może cały dom z k-g :D

wiele mialem do czynienia z GK i nigdy nie chce tego miec w nowym domu

to szmelc i nadaje sie do odmldzania starych ruder

dlatego bede walczyl z kierownikiem zeby zrobic strop jak u cypka, z zelbetonu, zebym nie musial ogladac tych pekajacych pudelek

wiele mialem do czynienia z GK i nigdy nie chce tego miec w nowym domu

to szmelc i nadaje sie do odmldzania starych ruder

dlatego bede walczyl z kierownikiem zeby zrobic strop jak u cypka, z zelbetonu, zebym nie musial ogladac tych pekajacych pudelek

jest to Twoje zdanie i go bardzo szanuje :wink: ale ... jestes w bledzie :) GK to cos wspanialego, GK wprowadzilo rewolucje w budownictwie. Inadaje sie swietnie i na poddasza i na scianki dzialowe i nawet jako tynk w calym domu, ja mam sciany z cegly pelnej, i wykonczonez zamiast tynku wlasnie GK :) Jest super, nie tylko jesli chodzi o wykonanie (robilem to sam) ale i o uzytkowanie, wlasnie wbrew niektorym z wieszaniem nie ma zadnego problemu, Nie trzeba wyciagac mlotowiertarki, zeby powiesic obrazek, czy nawet szaafke, dziure zrobisz czym kolwiek, a potem jak Ci sie za tydzinen znudzi i bedziesz chcial cos zmienic, to tez nie ma problemu :wink:

Też miałem zrobić z płyt, bo chciałem lekkie ,dżwiękoszczelne ale nie zbyt grube.

Miałem je robić po wylewkach żeby nie nasiąkały ,ale elektryk i instalator

wody nażekali że bez ścianek to kombinacja i na raty robota i ....

dlatego zrobiłem Ytong - myślę że jest lekki, dźwiękoszczelny i nie wymaga dużo tynku .

A może się mylę ? :o

• 1 year później...

Jeden z najgorszych parametrów bk to dżwiękoszczelność.

Z tego właśnie powodu nie jest dopuszczony jako materiał międzymieszkaniowy w blokach czy szeregowcach.

YTONG znalazł na to świetny sposób - kupił sylikaty i obecnie oferuje "białą technologię" bk na ściany zewnątrzne a sylikat na sciany środkowe i nie musi już się martwić brakiem dźwiękoszczelności bk. Handlowcy YTONGA mają teraz znacznie łatwiejsze zadanie.