romwis 11.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Grzesiek - popieram: dobry tekst jest ok ale dopiero rysuneczek czy fotka stawia sprawę we włąściwym świetle. Adamie-prośba: doprowadź do tego byśmy jako niewierni Tomasze mogli ponownie ujrzeć a uwierzymy! Dotyczy to także innych wątków na tym forum. Rodzi się pomału problem uniwersalnej natury javascript:emoticon('') javascript:emoticon(''). Może by Redakcja tu trochę pomogła?! pzdr. -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 06.04.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam. Nie rekuperator własnej roboty wyszedł:2 szt wentylatorów Ventura SEM -760zł1 szt wymiennik krzyzowy 137 euro - 550 zł2 regulatory dospeloskie 180złfiltry 60zł, E3 i E7 Oddzielnie dołozyłem nagrzewnice wodna 400zł o mocy 4kW sterowana termostatem elektronicznym-50zł Koszty bez robocizny ok 1550zł + obudowa naturalnie Za te pieniadze uzyskałem centrale o przyzwoitym wydatku i bardzo duzym sprezu. Nawiew z filtrem E7, przy wydatku 300 m3/h 260Pa, wiec smiało moze pracowac z GWC. Moc wentylatorów 2x145W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiabrz 06.03.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Z projektem domu dostałam projekt wentlacji mechanicznej. Początkowo jednak planowałam pozostać tylko przy wentylacji grawiatacyjnej. Po wybudowaniu stanu surowego zdecydowałam się jednak na to rozwiązanie - mechaniczne. Moje pytanie jest następujące, czy jak w projekcie są rury okrągłe, to czy mogę je zastąpić kanałami prostokątnymi i jak dobrać ich przekrój?? Drugie pytanie, czy kanały od wentylacji mechanicznej można umieścić w ścianie zewnętrznej (oczywiście ocieplając je), tak żeby nie byly widoczne. Zaznaczam, że ściana zewnętrzna to gazobeton 24 i ocieplenie styropianem 14cm. Jest to jedyne rozwiązanie, gdyż pomieszczenia są niskie i nie ma możliwości zrobienia sufitów podwieszanych by tam umiescic te kanały. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts