Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zaprawa na Porotherm 44?

Recommended Posts

Witam

Z racji bardzo korzystnej "okazji" mam kupiony Porotherm 44 P+W .

Jednakże sen z powiek spędza mi pytanie postawione w tytule wątku, tzn jaka zaprawa? (zwykła cementowa czy "ciepła")

Druga kwestia to czy na cały bloczek czy tylko paskami na brzegach?

Błagam o pomoc osoby, które mają domy z tego typu materiału, bo od czytania sprzecznych opinii na forum i nie tylko (szczególnie przeciwników ścian jednowarstwowych!) mam kompletny mętlik pod czaszką!

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedź

Ania

Do ścian jednowarstwowych należy używać zaprawy ciepłochronnej. Ja murowałem PTH 44 na zaprawie ALPOL. Cena zdecydowanie niższa niż Wienerbergera, wydajność też trochę niższa (podobno, gdyż nie sprawdzałem...) ale i tak wychodzi korzystniej (tak doradzał mi dobry znajomy z hurtowni, który handluje obiema markami). Ja jestem zadowolony.

Moi murarze kładli zaprawę na całym pustaku. Grubość zaprawy ok 1 cm.

P.S. Brenna to piękna okolica :wink:

Wienerberger nie produkuje zapraw. Kupuje u innych producentów i tym handluje po cenie kosztów i godziwym zyskiem.

Nie więc co mieć zahamowań przed kupnem innego, ale sprawdzonego materiału. Ale musi być ciepłochronna, bo inaczej całą koncepcja nie ma sensu.

Nie mam do czynienia z PTH,ale słyszałem od dobrych majstrów,że warto położyć siateczkę na bloczkach,aby zaprawa nie wpadała w dziury.Ważne przy ścianie 1W.

U mnie nie było tego problemu, gdyż zgodnie z instrukcją "przyrządzania" zaprawy - powinna ona być gęsta, więc nie wpadała do otworów.

My natomiast do PH 44 użyliśby zaprawy ciepłochronnej, którą przygotowywaliśmy na placu budowy własnymi siłami. Zaprawa ta w niczym nie ustępuje tej przygotowanej w wytwórni a przy tym jest zdecydowanie tańsza. Głównym składnikiem tej zaprawy jest perlit. Co do konsystencji to zgadzam się z przedmówcą: składniki,a szczególnie wodę, należy dodawać z aptekarską dokładnością (prawie na szklanki:)). Jak się przesadzi to zaprawa wpłynie do szczelin, jak się nie doleje to będzie za sypka i tez wpadnie do szczelin. Kwestia wprawy

Serdeczne dzięki za odzew. :D :D :D :D

Przy okazji szukania info o perlicie znalazłam Wasz wątek "Zaprawa ciepłochronna czy zwykła + perlit". Nie wiem dlaczego dopiero teraz :oops: :oops: :oops:

W związku z moim "nieumieniem" znalezienia stronki z przepisem na "domową" zaprawę ciepłochronną (z perlitem) mam prośbę: czy mogę recepturę otrzymać na priva?

Kwestia druga: czy ściana na zwykłej zaprawie będzie przemarzać czy będzie tylko zimniejsza? Chciałam ściany garażu robić na zaprawie zwykłej, co zdecydowanie zmniejszyłoby moje zapotrzebowanie na zaprawę ciepłą.

No i jeszcze jedno pytanie(ale już bardziej filozoficznie niż praktycznie :wink:): dlaczego zaprawę daje się na cały bloczek - czy nie lepiej byłoby gdyby powietrze mogło sobie hulać na całej wysokości ściany a nie tylko jednego bloczka?

http://www.azalia.com.pl/index1.html

W związku z moim "nieumieniem" znalezienia stronki z przepisem na "domową" zaprawę ciepłochronną (z perlitem)

Tutaj znajdziesz wszystko. Przyjemnej lektury. Jeżeli chodzi o kontakt z firmą i ogólnie robienie interesów to polecam, najmniejszych problemów nie było. Brałem tego sporo.

Jeżeli chodzi o to:

Kwestia druga: czy ściana na zwykłej zaprawie będzie przemarzać czy będzie tylko zimniejsza? Chciałam ściany garażu robić na zaprawie zwykłej, co zdecydowanie zmniejszyłoby moje zapotrzebowanie na zaprawę ciepłą.

to na pewno nic nie będzie przemarzać (znam ludzi, którzy mają nieotynkowane domy zbudowane ze zwykłych "czechowickich" pustaków na zwykłej zaprawie i jakoś żyją). Jednak zastanów sią nad tą pozorną oszzczędnością. Ile zaoszczędzisz. Odpowiem: niewiele. Ja też chciałem zaoszczędzić na pustakach . Mam na całym domu 44 a na garażu 29. Strasznie żałuję, ze tak oszczędzałem. Koszty niewiele by się zmieniły, a ile problemow było z różnymi grubościami ścian ... Ale zaprawę dałem ciepłą.