Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 years później...

pytanie do instalatorów i serwisantów

W którym miejscu w kotle Vaillant thermoblock atmoTEC VC 254 XEU HL z 94 roku jest regulacja parametru - wybieg pompy po wyłaczeniu palnika ??

Mam ustawione tak że po wyłaczeniu palnika po minucie wyłacza sie pompa a dla mojeo instalacji - dużo podłogówki lepiej by było jakby pochodziła troche dłuzej - piec jest przywieziony z niemiec - serwisówki ze strony Vailanta nie ma

:(

• 3 months później...

Jak się zachowa sterownik Vaillanta (calorMATIC 430) w przypadku wyłączenia ogrzewania CWU lub przełączenia w tryb wakacyjny w odniesieniu do pompy obiegowej (sterowanej przez VR 40)?

Czy któreś z tych ustawień wyłączy harmonogram włączania pompy obiegowej czy też będzie ona bez sensu działać?

Niestety z instrukcji nie daje się tego dowiedzieć...

• 1 month później...

Hej. Witam (po długiej przerwie dla coponiektórych).

Mam teraz z nienacka pytanie natury hydraulicznej.

Zawezwałem speca na przegląd mojego kotła przed sezonem (Vaillant kondensacyjny). I za wyczyszczenie i przedmuchanie z wymianą uszczelki skasował mnie na 250 zł. Dwa lata temu chyba było to 150 zeta.

Kocioł chodzi u mnie od prawie 5 lat. Spec powiedział, że trzeba wymienić anodę w zasobniku. Powiedział, że po 3-4 latach mogła się całkiem rozpuścić. Dobra, zasobnik drogi, niech wymienia. Ale... Wziął wyjął anodę i okazało się, że jest - co prawda pokryta nagarami i kamieniami, z wyżartymi trochę dziurami, ale w jednym kawałku i stosunkowo "cała". Zapytałem, czy nie można jej oczyścić i włożyć, ale spec stwierdził, że trzeba ją i tak wymienić, bo widocznie nie chroniła, skoro po tylu latach się nie rozpuściła. Dodam, że za nową policzył sobie 200 zł.

Czy mnie przypadkiem troszkę nie naciął tutaj ten ktoś? Liczę na wypowiedzi fachowców, bo kompletnie nie jestem w temacie i z internetu nie udało mi się uzyskać odpowiedzi na moje pytania.

To nie tak. Stopień i szybkość zużycia anody zależy przede wszystkim od agresywności wody (składu chemicznego). W moim przypadku zdecydowałem się wymieniać po 5 latach eksploatacji i okazało się że wyglądała jak opis Twojej. Serwisant z viessmanna decyzje uzależnił ode mnie bo jak stwierdził "stara" jeszcze może popracować. Ale podał mi przykład miejscowości obok gdzie anoda zużyła się całkowicie z ciągu 15 m-cy. Kazałem wymienić bo i tak musiałbym zapłacić za kontrolę, a teraz wiem że następną wymienię za 8 lat. Wracając do Twojego przypadku to faktycznie trochę Cię naciął ale jest niedouczony. Opis wyglądu anody potwierdza że ona działała. A czy spuścił wodę do końca i wyczyścił zbiornik z osadów i kamienia bo nie wierzę żeby nie było nic ? Może czas zmienić serwisanta ?