Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam cos takiego. jak widac mostek jest.

Nic nie zmienialem poza zmniejszeniem mocy kotla i ustawieniach na CM. Nie wiem czy tak bylo, bo dopiero zaczynam, ale od poczatku mi przegrzewal nawet na niskich krzywych. wszystko uruchomione przez instalatora vailanta, jesli mozna go w ogole nazwac instalatorem, bo ogolnie porazka.

DSC01132.jpg

Edytowane przez greg_25

Sprawdzalem ze schematem. Wydaje mi sie, ze jest dobrze wpiety, ale poobserwowalem dokladniej dzialanie kotla. Moze uda sie ustalic przyczyne...

Wyglada na to ze kociol dopiero po kilkudziesieciu minutach pracy dochodzi do temperatur rzedu 50 stopni. I teraz tak - krzywa grzewcza dla grzejnikow np. 0.3 wylicza temperature jakies 32 stopnie. Piec ma to gdzies i za kilkadziesiat minut jest juz 50 stopni. Zrobilem eksperyment i wypialem go z zasilania. Po ponownym wlaczeniu w menu d.5 /temp zasilania/ zamiast 50 stopni pojawia sie w koncu zadane 32. Palnik sie nie wlacza bo przed odlaczeniem grzal na 50, pracuje tylko pompa. Jednak w tym czasie temperatura w menu d5 zaczyna sama z siebie rosnac. Jeden stopien co pare minut. Z 32 dojdzie np do 36. Wtedy znow wlacza sie palnik i temp. sie podnosi znow jeden stopien co pare minut. I znow osiaga 50 , 50 kilka stopni.

Dodam jeszcze, ze kilka razy go wypinalem z zasilania. Jeszcze do kilkunastu minut po ponownym wlaczeniu kociol jako tako respektuje krzywe. Obniza lub podwyzsza temperature w zaleznosci od krzywej. Rurki pieca sa wtedy letnie, grzejniki rowniez. Natomiast potem nastepuje ten niekontrolowany wzrost temp w instalacji. Grzejniki gorace itd.

Czy problem moze byc w czujniku vf1? na calormaticu pokazuje temperature 28-29 stopni przy zadanej temperaturze zasilania 30 kilka stopni. Za co on w ogole odpowiada?

Edytowane przez greg_25

Na twoim zdjęciu masz czarny przewód i on idzie do sprzęgła, tak? A drugi biały z niebiesko-brązowym kabelkami to są od czujnika zewnętrznego? Napisz proszę do których styków tej brązowej kostki są podłączone licząc od prawej. Wydaje mi się że drucik brązowy od czujnika zew.powinien być wpięty do pierwszego a u ciebie jest w drugim. Na pewno w tak renomowanej firmie jak "V...." nie pozwolili by sobie na podłączenie kabelków na skrętkę do jednego styku. Jutro jak znajdę chwilkę czasu to spróbuje te kabelki podłączyć tak jak masz ty i zobaczę jak kocioł będzie pracował. Edytowane przez gersik

Mamy ten sam sterownik ale patrzymy chyba na inne schematy. Zobacz instrukcja instalacji C M 430 strona 9 schemat 5,2 Ja mam podpięty pod pierwszy zacisk. Spróbuj go ( kabel od czujnika zewnętrznego) przełożyć albo postaraj się o informacje od serwisu. Może zmień serwisanta. Nie twierdze że ja mam dobrze ale u mnie pokazuje normalnie, a u ciebie wygląda na to że kocioł nie ma kontaktu z czujnikiem zewnętrznym. Edytowane przez gersik

Masz racje. Jest tak na schemacie 5.2. Ja schemat wzialem gdzies z instrukcji do kotla. Gdzies wyczytalem, ze OT /styk 1 i 2/ to masa. Teoretycznie wiec nie powinno to robic zadnej roznicy. Przynajmniej tak mi sie wydaje...

Chyba nic sie nie stanie jak podepne tak jak w schemacie 5.2? Aha, czy jestes pewien ze nie ma komunikacji z czujnikiem zewnetrznym skoro kociol i CM poprawnie odczytuja temp zewnetrzna?

Podlaczylem czujnik zewnetrzny tak jak w schemacie 5.2. Niestety jest dalej to samo. W tym momencie kociol pracuje z temp 52 stopnie mimo ze na sterowniku temp zadana jest 35 stopni. Moze jednak problem jest w tym czujniku VF1? Rura na wylocie od pieca goraca, za sprzeglem tak samo - na pewno te 50 kilka stopni tam jest a odczyt temperatury VF1 na Calormaticu to jedyne 30 stopni. Moze jest po prostu padniety? Czyli moze jest tak, ze sterownik dobrze oblicza temp. zasilania na podstawie krzywej i temperatury zewnetrznej, ale kociol caly czas przegrzewa bo dostaje za niski odczyt z tego czujnika? Ma to sens? Edytowane przez greg_25

Witam serdecznie,

mam u siebie kocioł Vaillant ecoTEC 186 - odpalony pierwszy raz na jesieni. Budynek nadal jest wykańczany i bywa, że jestem tam raz na 2 tygodnie. Już 2 x zdążył się wyłączyć podając błąd F.29. (dot. usterki w procesie zapłonu). Kocioł zasilany jest propanem. Będę kontaktował się z instalatorem ale czy możecie wskazać co jest najczęściej przyczyną występowania tego typu błędów i jak temu zaradzić w przyszłości? Instalator może "wysłać mnie na drzewo" stwierdzeniem, że np: ma Pan ch....wy propan zostawiając mnie samego z problemem.

Po kilku tygodniach walki w koncu piec dziala tak jak powinien:)) Problem byl jednak w padnietym czujniku VF1, ktory byl podlaczony do sprzegla. Serwisant wymienil na inny i wszystko pieknie smiga, a kondensat leje sie ze az milo popatrzec:) Tak na marginesie, to jestem ciekawy czy ten czujnik, ktory byl w sprzegle nie byl do czegos innego, bo byl zakonczony plastikiem a ten, ktory zalozyl serwisant jest caly metalowy i dobrze pokazuje temperature. Teraz moge sie w koncu zajac ustawianiem tego wszystkiego i dobrac krzywe grzewcze.

A moze napisalibyscie jakie ustawienia warto wprowadzic i co zmodyfikowaliscie, aby zuzycie gazu bylo jak najnizsze. Jest duzo roznych parametrow - wybieg pompy, temperatury, krzywe, okna czasowe itp. Moze warto powymieniac sie doswiadczeniami? Ja na razie zmniejszylem moc kotla, choc podobno nie przeklada sie to na zuzycie gazu. Jak znajde krzywa to sprobuje rowniez porownac spalanie gazu na sterowaniu pokojowym i pogodowym. Podobno na opcji TERMOSTAT spalanie jest o wiele mniejsze, choc ja sie sklaniam bardziej ku pogodowce.

Gersik i Esiak dziekuje za pomoc:))

Edytowane przez greg_25

Mam jeszcze pytanie do Vaillantowcow. Czy to normalne, ze podczas pracy pieca wzrasta cisnienie w instalacji? Tzn. wskazowka na piecu jest w tym samym miejscu, ale piec chodzi od kilku dni i na wyswietlaczu po wcisnieciu przycisku '-' pojawia mi sie 2.4 bar. Sposcilem z jednego kaloryfera troszke wody, teraz mam 2.2 bara. Jak instalacja jest zimna, to z tego co pamietam wyswietlacz wskazuje 1.2 bara.

No to mocno Ci wzrasta ciśnienie... U mnie na zimno 1.2 przy temp. zasilania 50o 1.7-1.8...

Czyli ma rosnac. Sprawdze jeszcze ile mam na zimnym, bo zalozylem jeszcze jeden grzejnik i dolalem troche wody do ukladu 'na oko'. Moze trzeba bedzie jeszcze troszke spuscic. Rozumie ze jak mam teraz 2.2 to nie mam sie martwic?