Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko do znawców tematu, ew. użytkowników Vaillanta.

Domek 50 lat, ok. 130 m2, ocieplony styro 8cm,podpiwniczony (piwnica częściowo w gruncie, nieocieplona). Planuję zakup Vaillanta, kondensat. Wybór pomiędzy VC 186 i VC 246. Do tego zbiornik 120 lub 150 w komplecie.

Zastanawiam się, który piec będzie lepszy - czy wystarczy mi spokojnie 18 kW, czy nie ryzykować "niedogrzania" i od razu iść na 24 kW? Ogrzewanie - standard, do tego ciepła woda. Podłączenie ciepłej w obiegu - tylko na piętro.

Sam koszt pieca+ zbiornik 120 + regulator calormatic to przy VC 186 to 7.250 brutto, a VC 246 to 7.700. Do tego wkład kominowy, resta osprzętu itp., temat zamyka się w granicach 10k. Czy macie jakieś sugestie co do wielkości pieca, ew. wielkości zbiornika? Za wszelkie uwagi już teraz dziękuję;)

Dom 140m2 z ogrzewanym garażem włącznie, niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem. Na elewacji 12cm styropianu, na fundamencie - 5cm. Wybrałem VC 186 + VIH 150 i regulator pokojowy.

Po pierwszej zimie okaże się, czy to był dobry wybór. W teorii mój wybór poparł instalator i sprzedawca. Początkowo też miał być VC 246, ale doszedłem do wniosku, że 20kW wystarczy.

Mam 3x90m2. W zeszłej zimie grzałem 90m2 do 20stC i 90m2 do 18stC. W piwnicy ok. 12stC (nieocieplone rury od CO). Piec mam 30kW - moc jest ograniczona serwisowo do 20kW. Ocieplenie 14cm styropian w ścianach, 20cm styropian na stropie strychu. Budynek podpiwniczony (8cm wełny na stropie). Wentylacja grawitacyjna (działająca!).

Piec reguluje ręcznie (brak regulatora), nigdy nie chodził na maksa (20kW).

• 1 month później...
Dzisiaj między 9.00 a 14.00 przyjedzie serwis do mojego pieca.Serwis jest płatny(300 zł).Na co zwrócić mu uwagę by o czymś nie zapomniał?Czy powinien mieć lapka?Pytam o to dlatego ,że po perypetiach z poprzednikiem chcę się ustrzec jakiejś niepotrzebnej wpadki i chcę aby zrobił robotę dobrze.Jest może jakiś zakres prac takiego kolejnego już płatnego serwisu?

Myślałem że to chodzi o mnie :D

Wykaz czynności przy przeglądzie i konserwacji klik

Diagnostyka z laptopa jest niekonieczna lecz pomocna.

Jeśli to kondens to jedną z najważniejszych czynności jest wyczyszczenie komory wymiennika, przewodów odpływowych kondensu oraz syfonu, wymiana uszczelki palnika KONIECZNA, sprawdzenie ciśnienia w NW, analiza spalin.

Muszę już kończyć klienci czekają :lol:

Myślałem że to chodzi o mnie :D

Wykaz czynności przy przeglądzie i konserwacji klik

Diagnostyka z laptopa jest niekonieczna lecz pomocna.

A może to ty przyjeżdżasz do mnie? :D :D :D Jak mnie olali dwaj panowie to przyjeżdża teraz trzeci by podbić gwarancję.Opisałem to w mailu do Vaillant.Serwis jest przekroczony aż o dwa miesiące.Bardzo dziękuje z a rozpiskę.Przez tel. jak się umawiał to powiedział ,że serwis ma głównie dotyczyć spalin.

NS -> a nie mylisz pierwszego przeglądu / po roku użytkowania / po zainstalowaniu i uruchomieniu kotła ? .

U mnie było właśnie tak - pierwsze uruchomienie kotła , wyregulowanie kotła i instalacji , kontrola parametrów pracy kotła , podbicie gwarancji - bezpłatnie / dojazd płatny wg kilometra / .

Uruchomić kocioł i podbić gwarancję może tylko uprawniony serwisant producenta kotła - żaden instalator czy montier .

Następnie - po roku pierwszy przegląd kotła - płatny wg stawki / ca 250 pln / plus dojazd .

PS.

Właśnie wczoraj dzwoniełm do Viessmanna w KRK celem umówienia kolejnej wizyty serwisanta do przeglądu kotła / po 2 latach eksploatacji / - czas oczekiwania na wizytę 3-4 tyg :lol:

NS -> a nie mylisz pierwszego przeglądu / po roku użytkowania / po zainstalowaniu i uruchomieniu kotła ? .

U mnie było właśnie tak - pierwsze uruchomienie kotła , wyregulowanie kotła i instalacji , kontrola parametrów pracy kotła , podbicie gwarancji - bezpłatnie / dojazd płatny wg kilometra / .

Uruchomić kocioł i podbić gwarancję może tylko uprawniony serwisant producenta kotła - żaden instalator czy montier .

Następnie - po roku pierwszy przegląd kotła - płatny wg stawki / ca 250 pln / plus dojazd .

PS.

Właśnie wczoraj dzwoniełm do Viessmanna w KRK celem umówienia kolejnej wizyty serwisanta do przeglądu kotła / po 2 latach eksploatacji / - czas oczekiwania na wizytę 3-4 tyg :lol:

może i masz rację.Zgłupiałem już z tym serwisem i nadal czekam na ten pierwszy po roku ..płatny.

• 3 weeks później...

Heloł

Mam problemik z piecem. Może ktoś coś doradzi.

Zdjęcie kotłowni:

http://www.ifb.pl/dandys/inne/kotlownia.jpg

Opis instalacji:

Piec Valliant kondensat ze sterownikiem pogodowym i sterownikiem vr61.

Ogrzewanie podłogowe (wszędzie).

W 2 łazienkach małe drabinki zasilane bezpośrednio z rozdzielaczy podłogówki.

Rozdzielacze 2 (partter i piętro). Podobno mają samoodpowietrzacze :)

Krzywa zazwyczaj ustawiona jest na 0,5 - 0,6 (ale jeszcze eksperymentuję).

Jakiś czas temu miałem ten sam błąd ale zwaliliśmy to na zapowietrzenie obwodu. Potem jakoś przeszło. Uwaga --> wcześniej nie miałem zainstalowanego siłownika na tym zaworze trójdrogowym/mieszaczu (element nr 5 na rysunku). Był ustawiony jak chciał. całkiem możliwe, że nawet dzieciaki mogły nim kręcić :)

Wczoraj się pojawiło na nowo.

Błąd f.75 =>No pressure rise was detected on turning on the pump

Zauważyłem przy tym dziwną rzecz. Mieszacz był zamknięty (wajha z lewej strony siłownika na dole). Temperatura zadana wg jakiejś tam krzywej była 30C, temperatura zmierzona była 53C.

Zacząłem "macać" rury w celu ustalenia rozkładu temperatur w instalacji ;)

Od strony pieca było letnie, powroty były zimne.

Natomiast w punktach oznaczonych na rysunku jako: 1,2,3 była bardzo wysoka temperatura (chyba właśnie te 53C bo jakiś czujnik jest przyczepiony do rury pomiędzy punktami 2 i 3). W punkcie 4 już temperatura malała a 50cm dalej rurka już była chłodna. Na rozdzielaczach ZIMNO !

Poradziłem sobie z tym błędem kręcąc wajhą siłownika w trybie MANUAL (taki przycisk chyba wysprzęglający przekładnię) oraz zmeniając zapotrzebowanie na ciepło (raz krzywa na maksa raz na min itd).

No i teraz mam taki pomysł tylko nie wiem czy to jest możliwe.

Założyłem, że jest możliwa błędna kalibracja tego siłownika i że jak on myśli że ZAMYKA (wajha w dół) to powinien uruchomić obieg podłogówki bez zasilania z pieca a chyba zamyka wogóle przepływ dla pompy 2. No i ta pompa kręci i rozgrzewa czynnik grzewczy wokół siebie i pewnie się spali zaraz.

Bredzę czy jest takie coś możliwe ?

Czy osadzenie siłownika na zaworze jest jednoznaczne (jakiś trzpień ustalający czy coś) czy też można popełnić przy tym błąd.

Czy pompa mając zamknięty przepływ będzie się aż tak rozgrzewać ?

Pytam bo we wtorek mam wizytę instalatora i nie chcę żeby znowu skończyło się stwierdzeniem, że zapowietrzone ....

100% podłogówki i mieszacz :cry:

Mieszacz nie potrzebny, VR61 zbędne. Można byłoby kasę (ok 1500) przeznaczyć na coś pożytecznego.

Zobacz podłoga bez mieszacza tu oraz tu

Prosty schemat

Na zdjęciu nie widzę czy masz czujnik VR10 przy sprzęgle ?

Jest to podobny czujnik jak ten co jest w zasobniku cwu.

Kto popsuł pokrętło termostatu przy kotle ? :cry:

Na jaką wartość masz ustawiony ten termostat ?