Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiadam na pytania:

"... Na zdjęciu nie widzę czy masz czujnik VR10 przy sprzęgle ? ..."

Jest taki czujnik na kabelku włożony w dziurkę z boku sprzęgła.

"... Kto popsuł pokrętło termostatu przy kotle ? ..."

Nikt się nie przyznał :) Albo dzieci albo jakieś brygady, które się przewijały ...

"... Na jaką wartość masz ustawiony ten termostat ? ..."

Na maksa. Rozkręciłem piec i podkręciłem potencjometr na płycie w odpowiednim kierunku :)

No a teraz dalsza część historii.

Dzisiaj zmieniliśmy z instalatorem czujnik ciśnienia na nowy.

Na razie błąd F.75 nie wychodzi. Zobaczymy rano.

Ale pojawił się znowu efekt "zawieszenia" układu grzewczego.

W podanych poniżej linkach trochę zdjęć ze sterownika

Żeby mi nic nie przeszkadzało wyłączyłem CWU.

Rozdzielacze podłogówki cały czas zimniuteńkie !!!!

Godzina 21:38 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www1/thumb.html

Tmp zew. => około 5C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 33C

Tmp zas. jest => 45C

Mieszacz => ZAM

Godzina 21:47 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www2/thumb.html

Tmp zew. => 5C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 34C

Tmp zas. jest => 46C

Mieszacz => ZAM

Godzina 22:07 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www3/thumb.html

Tmp zew. => 4C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 34C

Tmp zas. jest => 46C

Mieszacz => ZAM

Godzina 22:30 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www4/thumb.html

Tmp zew. => 3C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 34C

Tmp zas. jest => 45C

Mieszacz => ZAM

Godzina 23:15 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www5/thumb.html

Tmp zew. => 4C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 34C

Tmp zas. jest => 46C

Mieszacz => ZAM

Godzina 23:40 http://www.ifb.pl/dandys/piec/www6/thumb.html

Tmp zew. => 4C

Krzywa => 0.5

Tmp zas. zadana => 34C

Tmp zas. jest => 48C

Mieszacz => ZAM

Ostatnie zdjęcie to już po tym jak się zdenerwowałem i przestawiłem ręcznie wajhę mieszacza na OTWARTY.

Wtedy "zimna" (34C) woda z pieca ruszyła przez pompę i zmniejszyła parametr "Tmp zas. jest" na tyle by wreszcie pojawiło się na piecu żadanie o ciepełko.

No i nie wiem co jest grane.

Skąd w okolicach pompy bierze się temperatura 48C jak wszędzie dookoła zimno ?

Pompa jest teraz ustawiona na drugim biegu. Poprzednio w okolicach pompy było 53C ale wtedy ona chodziła na 3 biegu.

Cały czas podejrzewam złe ustawienie tego siłownika na mieszaczu, ale jak był instalator to oczywiście wszystko działało i nie bardzo się zainteresował tym tematem.

Może jakaś sugestia ?

Ciekawe czy po tej zmianie czujnika pozbędę się F.75 ... czy to jednak będzie problem zanieczyszczenia instalacji jak sugerował VPS.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzymam kciuki. Choć z drugiej strony tak się zastanawiam. Ktoś Ci to robił... Ktoś uruchamiał... O ile wiem, w każdej instrukcji są "popularniejsze" błędy, a w sprawie wszystkich innych odesłanie do serwisu - tak jest z piecami, niektórymi samochodami też.

A jak instalator twierdzi, że zapowietrzone... to może spróbuje odpowietrzyć?

F.75 nie będzie do czasu jak znów się zabrudzi.

Napisz czy instalacja za sprzęgłem grzeje

No niestety dzisiaj koło 22:00 zauważyłem, że znowu w okolicach pompy temperatura około 40C, piec nie grzeje, mieszacz zamknięty. W domu zrobiło się chłodno czyli zawisło. Jak ręcznie otworzyłem mieszacz zaczął znowu grzać.

Chyba rozkręcę ten siłownik samodzielnie i spróbuję dojść do tego czy dobrze jest założony.

Sugerowałem mieszacz nie potrzebny.

Zobacz poniżej całość podłoga. Tylko sprzęgło, czujnik na sprzęgło oraz oczywiście odpowiednia pompa.

Masz czujnik sprzęgła ? Czujnik ten powinien być zamontowany na sprzęgle u góry.

http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/normal_Schowek02.jpg

Masz czujnik sprzęgła ? Czujnik ten powinien być zamontowany na sprzęgle u góry.

Na tym zdjęciu trochę widać:

http://www.ifb.pl/dandys/piec/www4/original/20091113428_sm.jpg

Czujnik temperatury jest włożony do dziureczki z boku sprzęgła.

U góry sprzęgła jest wkręcony odpowietrznik.

Czyli zamienione mam We z Wy na sprzęgle ???

Czy to jest bardzo istotne ? Może sprzęgło jest symetryczne ???

Nie znam się na tym.

Może to tak zostać czy nie bardzo ?

Zaczynam się denerwować.

After EDIT:

Zastanawiam się co jest w moim układzie odpowietrzane w tym sprzęgle.

Bo normalnie to chyba odpowietrzany jest obwód grzewczy a u mnie chyba w wyniku zmiany odpowietrzany jest obwód pieca, który na pewno ma jakiś swój odpowietrznik.

Dla pomiaru temperatury kierunek podłączenia jest chyba nieistotny

• 1 month później...

Witam,

Nabyłem ostatnio nieduży segment szeregowca (120m użytkowej/220m całkowitej) wraz z kotłownią w której stoi stojący kocioł gazowy Vaillant VK 23/1 (rok produkcji 1994 23kW/18kW). W trakcie remontu tego obiektu została wymieniona w całości instalacja CO ze starej żeliwnej na nową, niskopojemnościową. Ze poprzedniej instalacji praktycznie pozostał jedynie ów piec, dostawiono zbiornik 150l na wodę użytkową (poprzedni mieszkańcy grzali wodę prądem), pompy, zawory, wkład kominowy itd. Zadaniem kotła ma być oczywiście ogrzanie CWU oraz CO w tej lokalizacji. W układzie nie ma podłogówki (jest ale na zaworze dualnym bo to maleńkie pomieszczenie i nie opłacało się dla niego instalować mieszaczy itp. więc pomijamy w naszej dyskusji traktując jak zwykły grzejnik).

Problem polega na tym, że do tej pory piec chodził na prościutkim termostacie pokojowym bodaj Danfossa. Mając w układzie zbiornik CWU potrzebuję inne sterowanie. Chciałbym też by było ono „pogodowe”. I tu powstaje pytanie JAKIE?

Niestety z powodu zaawansowanego wieku pieca nie mogę uzyskać nigdzie kompletnych informacji na temat optymalnego sterowania tym urządzeniem. Na infolinii Vaillanta poinformowano mnie, że ze wszystkich pogodówek oferowanych przez Vaillanta ten akurat piec wysteruje jedynie calorMatic 630, a więc najdroższy, niemal kosmiczny w porównaniu z moim piecem sterownik.

Zanim jednak pójdę w takie koszta proszę o Wasze opinie. Domyślam się, że tańsze calorMatiki używają do komunikacji z piecem złącz EBus, a tej opcji nie ma mój piec. Ale też zastanawia mnie czy aby na pewno w tym momencie flagowy regulator z najwyższej półki oprócz EBus ma w przeciwieństwie do tańszych modeli również możliwość sterowania starszymi piecami bez tej magistrali?

Stary instalator Vaillanta podpowiedział mi, że mogę ewentualnie szukać na rynku wtórnym starszych modeli pogodówek tj. VRC calorMatic UBW. Czy ktoś może to potwierdzić bądź zaprzeczyć?

Jakie będą znaczące minnusy w mozliwościach tego starszego regulatora w porównaniu do VRC630? Oczywiście w ujęciu dla tak prostego układu grzewczego jaki jest u mnie (nie mam fyfnastu kotłów spiętych kaskadowo :) ).

Jest strasznie mało dokumentacji Vaillanta dostępnej publicznie w sieci (zasadniczo tylko instrukcje użytkownika, dla instalatorów… nic). Ale doczytałem się, że być może pasującą do pieca VK 23/1 pogodówką będzie też VRC MF. Z tego co widzę w sieci występuje on w 2 wersjach, bo jest jeszcze VRC MF-Tec. Ale oczywiście z samych instrukcji użytkownika nie bardzo można wywnioskować jakie możliwości mają te regulatory i czym tak właściwie się różnią. No i najważniejsze czy będą pracowały z moim piecem?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje na temat tych 3 modeli regulatorów w świetle sterowania piecem VK. Widziałem na tym forum kilka wątków dotyczących Vaillanta i wypowiedzi „Najlepszych doradców na tym forum”. Wierzę, że i mi się uda tutaj znaleźć fachową pomoc 

• 3 months później...

Witam,

Posiadam kocioł jednofunkcyjny VAILLANT ecoTEC VC plus 246/3-5 ze sterownikiem Vaillant calorMATIC 630 i zasobnikiem VIH R150. Instalator podłączył układ w ten sposób, że czujnik temperatury z zasobnika podłączony jest bezpośrednio do pieca. Temperaturę CWU reguluję więc pokrętłem w piecu. Niestety w takim układzie, sterownik nie widzi temperatury zasobnika i nie ma możliwości ustalania czasu w którym CW ma być dostępna.

Czy można podłączyć ten układ w taki sposób, aby to sterownik decydował o tym kiedy ma być dostępna CW? Jak to zrobić (podłączenie) i jakie powinny być ustawienia na sterowniku?

Pozdrawiam,

przede wszystkim jaki masz schemat hydrauliczny ,jezeli masz zasobnik połaczony bezposrednio z kotła czyli przed sprzęgłem hydr.podłącz czujnik dołączony z reg.630 vr10 w kostke SP i włóz do zasobnika ,czujnik który ci połączył instalator w kotle rozepnij i wyciąg z zasobnika --------- nastepnie bardzo wazne zebyś przy włączeniu regulatora przełączył SYSTEM ROZDZIELNY NA TAK bo inaczej nie będzie regulator sterował zaworem 3 trogowym w kotle,mam nadzieje ze masz kabel przeprowadzony BUS z regulatora do kotła -jak to zrobisz będziesz miał regulacje ciepłej wody z regulatora (pokrętła w kotle muszą być na maksa przekręcone) Edytowane przez jacekaqua

• 6 months później...

Witam,

Czy ktoś z Grupowiczów ma doświadczenie w konfiguracji

układów hydraulicznych dla kotłów Vailant.

Mam następujacy problem:

Posiadam Kocioł Vailant EcoTeC Plus 186/3-5 z zasobnikiem

oraz regulator VRC 430.

Znalazłem 4 fabryczne schematy instalacji dla tego regulatora

w instrukcji obsługi dodatkowego modułu VR 61.

Najbardziej odpowiada mi schemat nr 1 bo jest zgodny

z moją instalacją.

Moje pytanie:

Czy można zrezygnować ze sprzęgła hydraulicznego oraz pompy HK1P?

Chcę zredukować koszty instalacji.

Oto link do instrukcji:

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/a4/43/00/ii_VR61.pdf

Pozdrawiam

JK

• 2 weeks później...

Mam pytanie do osób, które montowały kotły kondensacyjne Vaillanta z zamkniętą komorą spolania. Chciałem zamontować taki kocioł u siebie, ale wyczytałem, że układ powietrzno-spalinowy ma średnicę 80/125. Niestety mój komin do kotła (odprowadzenie spalin) ma wymiary 120mm na 160mm. Czy rura powietrzno-spalinowa zmieści się? Teoretycznie nie, ale w cenniku Vaillanta na stronie 109 znalazłem taki opis:

Koncentryczne przyłączenie (∅ 80/125 mm, PP) do przewodu do odprowadzania

spalin DN 80, PP (sztywnego), ułożonego w szachcie.

• Praca niezależna lub zależna od powietrza w pomieszczeniu

• Certyfikacja systemowa kotła i systemu powietrzno-spalinowego

Wskazówki

...

• Wymagane minimalne przekroje poprzeczne szachtu w przypadku pracy

niezależnej od powietrza w pomieszczeniu (C33x):

kwadratowy – przekrój poprzeczny: 12 x 12 cm (Amin = 144 cm2)

• okrągły – przekrój poprzeczny: ∅ 13 cm (Amin = 133 cm2)

• w przypadku mniejszych przekrojów poprzecznych, patrz instrukcja montażu

Przyznam się, że zgłupiałem.... Jak więc jest naprawdę?

Edytowane przez daeo

• 7 months później...

Witam wszystkich na forum,

Mam nadzieje ze pisze wiadomosc we wlasciwym miejscu.

Jestem posiadaczka pieca gazowego Vaillant z zasobnikiem i od dluzszego czasu zauwazylam, ze w piecu przelewa sie woda w nocy, zazwyczaj miedzy 1 a 4 w nocy. Piec jest wlaczony, ale "nie chodzi", woda jest pobierana i jednoczesnie spuszczana do studzienki. Pare razy czekalam, zeby zobaczyc jak dlugo sie bedzie przelewac, ale woda sie tylko leje, leje i leje wiec zakrecam wode, bo ilez mozna stac i patrzec jak rachunek za wode rosnie. Domyslam sie ze dzieje sie to o wiele czesciej, ale nie zauwazam tego z oczywistego powodu spania w nocy. Czy ktos moze mi powiedziec co moze byc tego przyczyna? Mysle ze moze byc to kwestia zbyt duzego cisnienia w sieci wodociagowej ale jak temu zaradzic? Mam nowy dom i piec od ponad 3 lat. Za odpowiedz z gory dziekuje.

a nie bedzie problemem zamontowanie reduktora cisnienia za wodomierzem,jezeli wodomierz jest zamontowany w studzience kilka metrow pod ziemia? Pamietam ze kiedys byl problem, ze cos przeciekalo i cala studzienka byla zalana woda lacznie z wodomierzem. Teraz niby poziom wody nie dosiega wodomierza i wszystko jest ok.