Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam od dwóch lat piec kondensacyjny Vaillant. Do tej pory działał bez zarzutu, ale teraz po włączeniu po kilku minutach coś w piecu zaczyna mocno hałasować (takie klekotanie, trochę przypominające klekotanie bębna pralki). Co to może być? Piec przy tym nie przerywa pracy, no ale jednak - to gaz, boję się włączać piec, a serwisant w niedzielę wieczorem nie przyjedzie. Czy ktoś ma pomysł, co może być przyczyną?

• 1 month później...

Piec gazowy 2-funkcyjny Vaillant Plus 24 kW z około roku 2003.

Zapalanie wybuchowe, tzn. przy próbie zapalania słychać iskrzenie przez ok. 1 s, po czym następuje głośny wybuch.

Czekamy na serwisantów.

Ci, którzy byli:

- wymienili rok temu elektrodę (znaczna poprawa),

- usuwali nagar z elektrody.

Mówią też by wezwać kominiarza, a kominiarz zwala na serwisantów.

Jaka może być przyczyna? Piec, komin?

• 1 month później...

Witam serdecznie

Witam

Mam piec Vaillant ecoTEC VSC 196/2-C 150 + regulator calormatic 430.

System zamontowany w nowym domu, do tej pory było grzane kominkiem. W domu było ok 15 stopni. Od dwóch dni włączony jest piec, na razie koszmar dziennie idzie 25 m gazu by dogrzać do 20 stopni :((

Regulator ustawił monter, w na panelu podstawowym mam 19,5 stopnia i okno czasowe 22:00 - 9:00 temperatura 17 stopni. Krzywa 1,2

Ale dziś byłem o 6:30 i regulator pokazywał 20 stopni i kaloryfery byłe gorące. Według mnie nie powinny być skoro ma temp. zadaną w oknie czasowym 17 stopni.

Na forum znalazłem, że należy włączyć w oknie C21 "Obniżenie" ja miałem ECO

Teraz ustawiłem krzywą 0,8 i wpływ temperatury wewnętrznej na korekta.

W dzień mam zadane 19 a w pokoju jest 20,5 i kaloryfery wciąż ciepłe.

Czy nie powinien palnik się wyłączyć jak mam ustawioną korektę?

Mogę prosić o poradę jak ty ustawiłaś swój regulator?

Spotkałem się z dwoma opiniami co do ustawienia temp. CO na piecu.

Jedni piszą, żeby ustawić na max (70 stopni) a regulator sam dobierze wartości.

Inni mówią, żeby ustawić 50 stopni, wtedy piec ma największa sprawność. Jak to jest według was ? lepiej grzać wyższą temp. krócej czy niższą dłużej

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam

mam problem z moim gazowym podgrzewaczem c.w.u.

Otóż tenże podgrzewacz 'odpala' dopiero przy przepływie 4 litry na minutę a chciałbym żeby uruchamiał się tak jak w instrukcji piszą przy 2 litrach na minutę. Czy się go jakoś podregulować?

Podgrzewacz to Vaillant Turbomag 11-2 H

Pozdrawiam!

Edytowane przez d3lta

• 2 weeks później...

stosuje się go np do mierzenia temp. zasilania w obiegach za sprzęgłem hydraulicznym lub wymiennikiem ciepła (czyli inaczej w odseparowanych układach), albo jako czujnik przylgowy do mierzenia temp. w obiegu ze sterowaniem zaworu mieszającego, wtedy podłączasz go do calorMATIC 630

vaillant.jpg

• 1 year później...

Witam ,

mam Problem chodzi mi o kwestie podlaczenia zaworu w ponizszym schemacie .

´Tak zbudowalem moje ogrzewanie

Chodzi mi o kwestie podlaczenia zawóru trójdrożnego, otoz nie jestem pewny czy dobrze podlaczymem.

Wejscie AB u gory- powrot obiegu, lewo A- kociol i B Boiler. Przy czym AB- B bez napiecia otwarte, a A zamkniete ,

przy napieciu AB-A otwarte , a B zamkniete..

Nie pasuje logicznie mi to ze w momecie gdy zawor zmieni polozenie na AB-A , kociol zostanie odciety od doplywu wody?????

Chyba ze nastepuje to tylko wtedy gdy sie kocil wylaczy?

Moj kociol to vaillant Ecotec 126/2, sterownik auromatik 620/3 .

HZ Plan Charymski.jpg

Prosze o pomoc, za ktora z gory dziekuje z szacunkiem.

Wojtek

Zeichnung Vaillant 1.jpg

Edytowane przez cody402

• 5 months później...

Przy jakiej tem. na zewnątrz masz te 50oC na kotle? Też mam CM 430 ale mi wyświetla tyle samo co na kotle. Dopiero jak kocioł przeciagnie to robi się różnica ale o cztery stopnie tyle co przeciąga kocioł.

Chyba masz źle coś ustawione bo przy K G 0,55 i tem. na zewnątrz 0 oC powinieneś mieć na kotle 38 stopni.

Edytowane przez gersik

Przy jakiej tem. na zewnątrz masz te 50oC na kotle? Też mam CM 430 ale mi wyświetla tyle samo co na kotle. Dopiero jak kocioł przeciagnie to robi się różnica ale o cztery stopnie tyle co przeciąga kocioł.

Chyba masz źle coś ustawione bo przy K G 0,55 i tem. na zewnątrz 0 oC powinieneś mieć na kotle 38 stopni.

Hej,

Dzieki za odpowiedz. Wlasnie mnie to troche zdziwilo. Wczoraj jak sprawdzalem bylo + 3 za oknem. Piec chodzi non-stop z krotkimi przerwami. Krzywa dla grzejnikow 0.55, dla podlogowki 0.2. Podlogowka na razie wylaczona. Czyli temp w menu c1 bowinna byc mniej wiecej taka sama jak na piecu? Nie wiesz gdzie moze byc blad?

Edytowane przez greg_25

W menu d.5 /wartosc zadana temperatury zasilania/ na piecu przy krzywej 0.55 - pokazuje 54 stopnie. Zmniejszylem krzywa do 0.3 na sterowniku a na piecu w menu d.5 piec wyliczyl 47 stopni. Temperatura za oknem +1. Na calormaticu ma zadane 20 stopni.

Zgodnie z krzywa przy tej temperaturze na zewnatrz i zadanymi 20 stopniami w pomieszczeniu temperatura wody powinna byc cos miedzy 30-40 stopni...

Nie wiem czemu ten piec nie chce zejsc nizej. Gdzie szukac przyczyny?