Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie wody za 80zł /m???????

ścigacz

Recommended Posts

coraz bardziej interesuje mnie ten wątek.

znlazło sie pięciu sąsiadów - 150 metrów wzdłuż głównej ( może za 10 lat a teraz to żwirowisko) drogi.

Firma projektowa jak zobaczyła to co otrzymałam od wodociągów jakoś nie byli zachwyceni wynika z niego że dostałam przykazanie wybudowania sieci ( w planach dużo działek budowlanych) czyli trzeba dostać w urzędzie pozwolenie na budowę.

ale też chcemy generalnie potem odzyskać włożoną kasę - dlaczego ja mam teraz zrobić dla całej dzielnicy wodociąg a potem oni go tylko przejmą nie ma tak dobrze.

Jka na razie czekamy na mapy do celow projektowych - za dwa tygodnie napiszę co dalej.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To moze i ja wrzuce 3 grosze,

Musze pociagnac wodociag okolo 100 m droga gminna ( nieutwardzona droga polna), normalnie wystarczyloby PE40 , ale ze w poblizu sa 2 dzialki ktore moze w przyszlosci stana sie budowlanymi, to w projekcie mam PE63, po wstepnej rozmowie w "wodociagach" wiem ze tak na dobra sprawe to tylko dobra wola ewentualnych nowych sasiadow mi pozwoli odzyskac troche kasy .................

mam nadzieje ze do konca sierpnia wykopie dziure i poloze rure

jak skoncze dam znac o kosztach .....

pzdr

BODO'wy

• 2 weeks później...
Okolice Wrocławia, za wykonanie przyłącza z przepustem pod drogą powiatową (asfalt, 6 m szerokości) + doprowadzenie wody 20 m od granicy działki w głąb 3000 zł , 2 dni roboty, nic mnie nie interesowało (uzgodnienia , projekt itp), do tego opłata dla gminy za opaskę na wodociągu 1600 zł

• 2 months później...

Najnowsze wiadomości z placu boju-

Poszłam do Urzędu Miejskiego i powiedziałam że chce sama wybudować odcinek sieci wodociągowej- facet coś napomknął o częściowym finansowaniu. Przygotował porozumienie, że zgadzają się żebym wybudowała sieć na własny koszt i bezpłatnie przekazała ją miastu.

Nie zgodziłam się i powiedziałam, że chcę zwrotu 75% kosztów.

Przygotował nowe porozumienie na podstawie którego ja wybuduję sieć i zdam ją do końca roku miastu, a oni zobowiązują się zwrócić mi 75% kosztów jej budowy do sierpnia 2005r. :D

Tylko koszt wykonania sieci i przyłącza podskoczył kiedy wykonawca dowiedział się że jest wieksza fi rury i że mam zgodę miasta na budowę - DWUKROTNIE !!!!!

W sierpniu przyszłego roku napiszę czy dostałam zwrot tych nakładów.

• 2 months później...
  • 6 months później...
moj wykonawca zaproponowal mi 45 zl za mb przy 30 metrach. ciagne wode do domu z wlasnej studni. okolice wawy

Powiedz mu niech się wypcha. Jest różnica między rurociągiem w drodze gminnej, a na własnym terenie. Dużą częścią kosztów jest dokumentacja, uzgodnienia, geodeta i wpięcie do sieci. U Ciebie nic z tych rzeczy nie występuje. 1 metr rury 63mm kosztuje ok. 8pln metr wykopu 8pln !

andy999