Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm 30 + 10cm styropianu

Recommended Posts

W zasadzie z zalet to ta jest najistotniejsza, bo przecież to jest kierunek w którym większość z nas zmierza - mikroklimat w domu, wymiana wilgoci itd. W przypadku styropianu małoprawdopodobne jest aby utrzymać właściwy mikroklimat bez urządzeń wentylacji mechanicznej. W przypadku wełny - moim zdaniem nie ma potrzeby stosować dodatkowej wentylacji mechanicznej - na pewno jest tak w przypadku ściany jednowarstwowej z ceramiki poryzowanej. Mur taki ma duże zdolności w zakresie "gospodarki" wodnej. Dla potrzeb wymiany powietrza dla potrzeb (samopoczucia?) - moim zdaniem, w zupełności wystarczą nawiewniki w oknach.

Dlaczego bez sensu?

Koszt muru 50 (porotherm) będzie większy niż 25 + ocieplenie (12cm). Przynajmniej jak ja wybierałem , to koszt Porothermu 40 był porównywalny z 25 + styropian 12 a ten drugi wariant jest cieplejszy

Podałem grubości orientacyjne, każdy musi sobie przeliczyć sam wg swoich cen.

Chodzi o zasadę: albo robi się mur 1W z ciepłej (i droższej i słabszej) ceramiki poryzowanej (albo betonu komórkowego), albo 2W z mniej ciepłej (ale tańszej i mocniejszej) ceramiki zwykłej (albo silikatów) i do tego ocieplenie.

Jest bardzo wiele kombinacji, wybór konkretnej zależy od zakładanego wsp. przenikania ciepła, kosztu materiału i _robocizny_ wszystkich warstw, planowanego tynku, pomysłu na zniwelowanie mostków typu nadproża, wieńce itd.

Już mi sie niedobrze robi od tych oddychających murów - co wy pleciecie - jakie oddychanie ? - ściany malujecie szczelnymi farbami akrylowymi, po drugiej stronie tynk nie przepuszczający powietrza i co wam z tego oddychania zostaje ?? Wydaje mi sie że czasami nadmair róznych informacji odbiera możliwości logicznego myslenia. Tak naprawde nie ma znaczenia co wybierzesz styropian czy wełnę to i tak nie bedziesz miał zadnego oddychania w scianach. Proponuje wybrac rozwiązanie na które cie stać ale tak naprawde nie ma co przesadzac z grubością bo powyżej pewnej wartości osczednosci np. na ogrzewaniu sa juz niezauważalne.

Ja podałem ogólny przykład a wy tutaj wywody ze to a to przepuszcza - uważam że ściany i materialy oddychajace to w 99 % marketingowy chwyt poszczególnych producentów - jeśli ktoś chce w to wierzyc prosze bardzo, przypuszczam ze wtedy te ściny "oddychające" są droższe o kilkadziesiąt % bez gwarancji że tak jest naprawdę.

No, tak - ale trzeba konsekwentnie wierzyc w bajki, a nie mieszac je razem. Cala marketingowa opowieść o oddychającym Porothermie wymaga zastosowania wełny (lub zupelnej rezygnacji z ocieplenia). Jeżeli natomiast ktoś nie dostąpił łaski wiary w Porotherm, a ceni izolacyjnosć styropianu, powinien kupić styropian i...szare bloczki gazobetonowe, to najtansze i najcieplejsze. Porotherm i styropian to jest stanie w rozkroku -ani w lewo, ani w prawo, takie dziwadło.