piotrm12 11.04.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 co sadzicie o takim zestawieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.04.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 szkoda ceramiki - zamień styropian na wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.04.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Też się z tym zgadzam. Koszt niewiele większy, a zalet ho ho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 12.04.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Mam podobne plany ale z welna, dwustopniowo- teraz ceramika, pozniej welna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 12.04.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 a jakie to zalety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.04.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 ściana oddycha http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 12.04.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 no tak a są jeszcze inne zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.04.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 takie samo dobre jak każde inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.04.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Cypek,rozszerz swoją wypowiedź bo nie wiadomo o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.04.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 to rozwiazanie jest takie samo dobre jak każde inne, kwestia kto ma jakie priorytety i wymagania. A pisać na ten temat nie ma co wiecej, bo juz chyba wszystko napisano.Jezeli chodzi Ci o moje zdanie to dałbym wełnę, ale tylko dlatego, że jakoś mi tak lepiej pasuje ceramika i wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 12.04.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Zestawienie bez sensu. Albo się robi mur 1 warstwowy z porothermu np. 50, albo dwuwarstwowy z maxa 29 + 12-15 styropianu (wełny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.04.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 W zasadzie z zalet to ta jest najistotniejsza, bo przecież to jest kierunek w którym większość z nas zmierza - mikroklimat w domu, wymiana wilgoci itd. W przypadku styropianu małoprawdopodobne jest aby utrzymać właściwy mikroklimat bez urządzeń wentylacji mechanicznej. W przypadku wełny - moim zdaniem nie ma potrzeby stosować dodatkowej wentylacji mechanicznej - na pewno jest tak w przypadku ściany jednowarstwowej z ceramiki poryzowanej. Mur taki ma duże zdolności w zakresie "gospodarki" wodnej. Dla potrzeb wymiany powietrza dla potrzeb (samopoczucia?) - moim zdaniem, w zupełności wystarczą nawiewniki w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 12.04.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Dlaczego bez sensu?Koszt muru 50 (porotherm) będzie większy niż 25 + ocieplenie (12cm). Przynajmniej jak ja wybierałem , to koszt Porothermu 40 był porównywalny z 25 + styropian 12 a ten drugi wariant jest cieplejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.04.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 damianq,autor miał na myśli maxa bo PTH 30 z tego co wiem nie ma -11,5, 25,36,44,50 takie znam wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 12.04.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Dlaczego bez sensu? Koszt muru 50 (porotherm) będzie większy niż 25 + ocieplenie (12cm). Przynajmniej jak ja wybierałem , to koszt Porothermu 40 był porównywalny z 25 + styropian 12 a ten drugi wariant jest cieplejszy Podałem grubości orientacyjne, każdy musi sobie przeliczyć sam wg swoich cen. Chodzi o zasadę: albo robi się mur 1W z ciepłej (i droższej i słabszej) ceramiki poryzowanej (albo betonu komórkowego), albo 2W z mniej ciepłej (ale tańszej i mocniejszej) ceramiki zwykłej (albo silikatów) i do tego ocieplenie. Jest bardzo wiele kombinacji, wybór konkretnej zależy od zakładanego wsp. przenikania ciepła, kosztu materiału i _robocizny_ wszystkich warstw, planowanego tynku, pomysłu na zniwelowanie mostków typu nadproża, wieńce itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 12.04.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Już mi sie niedobrze robi od tych oddychających murów - co wy pleciecie - jakie oddychanie ? - ściany malujecie szczelnymi farbami akrylowymi, po drugiej stronie tynk nie przepuszczający powietrza i co wam z tego oddychania zostaje ?? Wydaje mi sie że czasami nadmair róznych informacji odbiera możliwości logicznego myslenia. Tak naprawde nie ma znaczenia co wybierzesz styropian czy wełnę to i tak nie bedziesz miał zadnego oddychania w scianach. Proponuje wybrac rozwiązanie na które cie stać ale tak naprawde nie ma co przesadzac z grubością bo powyżej pewnej wartości osczednosci np. na ogrzewaniu sa juz niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.04.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 to maluj ściany farbami przeouszczającymi , połóz tynk który również przepuszcza powietrze,jak położysz kafelki na ścianie to czy ona oddycha? nie dajmy się zwariować ale podstawowe prace róbmy zgodnie z przyjętą technologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 po drugiej stronie tynk nie przepuszczający powietrza Słyszałem (kumpel to robił) że są jakieś silikonowe tynki które oddychają. Co do "oddychających" farb, to wydaje się że takie zawsze były .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 12.04.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ja podałem ogólny przykład a wy tutaj wywody ze to a to przepuszcza - uważam że ściany i materialy oddychajace to w 99 % marketingowy chwyt poszczególnych producentów - jeśli ktoś chce w to wierzyc prosze bardzo, przypuszczam ze wtedy te ściny "oddychające" są droższe o kilkadziesiąt % bez gwarancji że tak jest naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 12.04.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 No, tak - ale trzeba konsekwentnie wierzyc w bajki, a nie mieszac je razem. Cala marketingowa opowieść o oddychającym Porothermie wymaga zastosowania wełny (lub zupelnej rezygnacji z ocieplenia). Jeżeli natomiast ktoś nie dostąpił łaski wiary w Porotherm, a ceni izolacyjnosć styropianu, powinien kupić styropian i...szare bloczki gazobetonowe, to najtansze i najcieplejsze. Porotherm i styropian to jest stanie w rozkroku -ani w lewo, ani w prawo, takie dziwadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts