ubek 12.04.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Jeżeli natomiast ktoś nie dostąpił łaski wiary w Porotherm Porotherm i styropian to jest stanie w rozkroku -ani w lewo, ani w prawo, takie dziwadło można by żec: to tak ja śwnika morska - ni to świnka, ni to morska, che che Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.04.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 z materiałami budowlanymi jest tak jak z każdym innym towarem - technologia stosowana od prawieków toczy bój z nowoczesnościąkupujesz koszule z bawełny i poliestru - niby koszula a jakie samopoczucie w jednej i drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 14.04.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Ja podałem ogólny przykład a wy tutaj wywody ze to a to przepuszcza - uważam że ściany i materialy oddychajace to w 99 % marketingowy chwyt poszczególnych producentów - jeśli ktoś chce w to wierzyc prosze bardzo, przypuszczam ze wtedy te ściny "oddychające" są droższe o kilkadziesiąt % bez gwarancji że tak jest naprawdę. Masz świętą rację z tym oddychaniem scian itp.Nie ma przecież znaczenia , zadnego doprawdy czy sciana na zewnatrz jest ocieplona styropianem czy wełną mineralną, wszystko to "bełkot marketingowy".Dlatego też wszyscy przeszli z opakowań papierowych na rzecz torebek foliowych, dla wędliny, chleba, warzyw to nie ma znaczenia, są dlużej "świeże" , choć "świeże inaczej".)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.04.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 polecam http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Faktycznie oddychanie ścian to pic na wodę potwierdzony naukowo(można poszukać artykułu na stronie atlasa i dziennikbudowy) Od stycznia mieszkam w takim domu z PTH 30 P+W. Na to sam przykleiłem styropian 10 cm na dobry klej z włuknem szklanym. Odnośnie mikroklimatu to jeszcze nie wiem jak będzie latem, ale teraz jest o niebo lepiej niż w bloku. W oknach zamontowałem nawiewniki (jaki był opór sprzedawców okien, że po co to, to sięnie sprawdza itp.). Wentylacja jest grawitacyjna, bo na inną mnie nie było stać. Działa jak należy (tylko ze względu na modę pewnie teraz założyłbym reku). A co do opłacalności takiego zestawoenia jak w temacie topicu to myślę że zależy to od ceny zakupu Bloczków. Mi udało sięzakupić w zimie PTH 30 za 2,30zł za sztukę, więc wybór był oczywisty. A teraz nie przejmuję się błędami w murowaniu przez murarzy, mostkami przy oknach, nierównymi spoinami itp. Cieszę się tylko, że mam taki ciepły dom (wg moich obliczeń współczynnik takiej przegrody to 0,26) Trafnych decyzji życzę i nie dajcie się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 15.04.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Ja podałem ogólny przykład a wy tutaj wywody ze to a to przepuszcza - uważam że ściany i materialy oddychajace to w 99 % marketingowy chwyt poszczególnych producentów - jeśli ktoś chce w to wierzyc prosze bardzo, przypuszczam ze wtedy te ściny "oddychające" są droższe o kilkadziesiąt % bez gwarancji że tak jest naprawdę. Masz świętą rację z tym oddychaniem scian itp.Nie ma przecież znaczenia , zadnego doprawdy czy sciana na zewnatrz jest ocieplona styropianem czy wełną mineralną, wszystko to "bełkot marketingowy".Dlatego też wszyscy przeszli z opakowań papierowych na rzecz torebek foliowych, dla wędliny, chleba, warzyw to nie ma znaczenia, są dlużej "świeże" , choć "świeże inaczej".)) Oczywiście ze nie ma czym ocieplisz czym ocieplisz jesli efekt bezie ten sam przy wełnie i styropianie bo klej i tynk zalety wełny sprowdzą do tego że efekt bedzie identyczny jak przy styropianie. Jesli ktos chce wierzyc w oddychanie ścian to niech dobrze sie z tym czuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 15.04.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Mam porotherm 30 + 12cm styropianu, tynk silikonowygdzieś już pisałem że miałem "drobne" pożarowe zdarzenie na budowie,ogień dostał się pod tynk, silikon zewnętrznie ostał się nienaruszony, ale... styropian pod nim zniknął, trzeba było zdemontować okna i ukazały się duże dziury-ubytki styropianu pod tynkiem termika tego wykonania jest ok. , ale drugi raz nad wyborem styropianu (po tej przygodzie) głęboko bym się zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts