NOTO 30.05.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 [quote name="NOTO CHWASTY ... też mam wrzucać do kompostownika ? [/quote] Chwasty to złoto dla kompostownika. Wyrzucanie chwastów do mieci a nie do kompostownika to jeden z podstawowych błędów wielu działkowców. Stosujšc chwasty do kompostu, sami prowadzimy obieg mnaterii w przyrodzie. Dostarczamy to co chwasty "wzięły" z gleby znowu do ziemi. Trzeba jednak uważać na to aby nie wyrzucać do kompostu chwastów już z nasionami i ostrzożnie postępować z chwastami wieloletnimi jak perz, mniszek itp, bo one odrastajš nawet z małych kawałków korzeni. No własnie .... trzeba ostrożnie .... głównie rośnie u mnie mniszek (mlecz ?), perz i jeszcze coś ale nie wiem co to jest Czyli co wyrwany mlecz bez kwiatu z korzeniem można wrzucać ? MAm tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.05.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Noto - wysusz najpierw wyrwany mlecz, podobnie można postšpić z innymi wieloletnimi chwastami (trzeba je dobić). Potem do kompostownika. Z nasionami to gorsza sprawa. Potrafiš przetrwać w ziemi wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.06.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Noto - wysusz najpierw wyrwany mlecz, podobnie można postšpić z innymi wieloletnimi chwastami (trzeba je dobić). Potem do kompostownika. Z nasionami to gorsza sprawa. Potrafiš przetrwać w ziemi wiele lat. Czy z perzem też można tak postapić ? Upewniam sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 12.06.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Tak z perzem mozna tak samo postapic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.06.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Tak z perzem mozna tak samo postapic. Dzieki. Mam tego sporo ... dobry nawóz z tego będzie Wysuszyć i do kompostownika ... pomieszam z trawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.06.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 przeczytałem i wszystko pieknie tylko dlaczego u mnie sie kisi a nie kompostuje???Termokompostownik stoi na ziemi wiec wszystko co z niego wycieka leci w glebe (sasiadujece z nim krzaki rosna jak szalone) ma skorupki , galezie itd a sie kisi??? tzn powstaej gesta slimaczaca sie masa lekko woniejaca. najlepiej jak sie toto wyjmie z kompostownika rzuci bu przeschło i potem do normalnego kompostownika takiego w ziemi i z drewnianym płotkiem u góry. Mam podejrzenia ze wszytkiemu winna jest trawa z kosiarki bo daje zbita warstwe przez która nic do środka nie przenika. Tylko co zrobic by trawa sie skompostowała i nie dawała zbitego filcu????Moze ma ktos pomysł ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 przeczytałem i wszystko pieknie tylko dlaczego u mnie sie kisi a nie kompostuje??? Termokompostownik stoi na ziemi wiec wszystko co z niego wycieka leci w glebe (sasiadujece z nim krzaki rosna jak szalone) ma skorupki , galezie itd a sie kisi??? tzn powstaej gesta slimaczaca sie masa lekko woniejaca. najlepiej jak sie toto wyjmie z kompostownika rzuci bu przeschło i potem do normalnego kompostownika takiego w ziemi i z drewnianym płotkiem u góry. Mam podejrzenia ze wszytkiemu winna jest trawa z kosiarki bo daje zbita warstwe przez która nic do środka nie przenika. Tylko co zrobic by trawa sie skompostowała i nie dawała zbitego filcu???? Moze ma ktos pomysł ??? Rbit a jakie masz odprowadzenie wilgoci. Gdzieś pisałam że nawet w takim zbiorniku zrobionym z cegły lub betonu na spodzie trzeba mieć rurę perforowaną wyprowadzoną za kompost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.06.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Rbit a jakie masz odprowadzenie wilgoci. Gdzieś pisałam że nawet w takim zbiorniku zrobionym z cegły lub betonu na spodzie trzeba mieć rurę perforowaną wyprowadzoną za kompost. On stoi bezposrednio na ziemi tak ze pod spodem ma tylko kawalek sietki zeby krety i inne takei nie wchodziły. Wszystko co z niego wycieka wsiaka od razu w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Rbit a jakie masz odprowadzenie wilgoci. Gdzieś pisałam że nawet w takim zbiorniku zrobionym z cegły lub betonu na spodzie trzeba mieć rurę perforowaną wyprowadzoną za kompost. On stoi bezposrednio na ziemi tak ze pod spodem ma tylko kawalek sietki zeby krety i inne takei nie wchodziły. Wszystko co z niego wycieka wsiaka od razu w grunt. Rbit powiem jedno nie lubię tych plastikowych ustrojstw. Jak wynika to lepsze do kiszenia ogórków niż do kompostowania. Czy mam rację, że masz to plastikowe cudo i w nim się wszystko gotuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.06.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Oj masz, niestety masz. ale madry Rbit po szkodzie . teraz bym dziure w ziemi wykopał i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.06.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Oj masz, niestety masz. ale madry Rbit po szkodzie . teraz bym dziure w ziemi wykopał i tyle. Wydaje mi się że musisz zdecydowanie więcej gałezi wkładać. Pomiedzy każdy kosz kilka gałazek wrzucić. Kup sobie dodatkowy kompostownik i często (raz na miesiąc) przerzucaj kompost do drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 25.06.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Powiedzcie mi, moi drodzy eksperci czy do kompostownika mogę wsypywać popiół? Palę drewnem i węglem, chodzi mi oczywićsie o "prawdziwy", drobny popiół, a nie kamianie, które często pozostają po spaleniu węgla. A może jest inny sposób na wykorzystanie popiołu? A nie tylko do kontenera?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.06.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Powiedzcie mi, moi drodzy eksperci czy do kompostownika mogę wsypywać popiół? Palę drewnem i węglem, chodzi mi oczywićsie o "prawdziwy", drobny popiół, a nie kamianie, które często pozostają po spaleniu węgla. A może jest inny sposób na wykorzystanie popiołu? A nie tylko do kontenera? Pozdrawiam Popiol mozesz sypac do komposty. Jesli z drzew owowcowych czy lisciastych to ok. Jesli chodzi o inny sposob to nie wiem czy wiesz ale to stary sposob ochrony cebuli przed smietka cebulanka i innymi robali. Sypie sie w miedzyrzedzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 29.06.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Dziekuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.07.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Czy do kompostownika można dawać mech z trawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek258 21.12.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 ...a czy ktos z was kompostował w worku kompostowym ??macie jakie dowiadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 21.12.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 ...a czy ktos z was kompostował w worku kompostowym ??macie jakie� do�wiadczenia ? polecam: http://www.trigger.pl/trigger-4.php Jest tam też film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek258 21.12.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 ......andrzej kompostowałeś już w tych workach ? opłaca się ?odpisz coś więcej !....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 22.12.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 ......andrzej kompostowałeś już w tych workach ? opłaca się ?odpisz coś więcej !....... Niestety nie. Może spróbuję w przyszłym roku. Napisałem pod podany adres i otrzymałem odpowiedz o treści: "Biopreparat Trigger 4 kosztuje 12,20 zł. Koszt przesyłki 9,50 zł W jednym opakowaniu jest 100 gram preparatu i dwa worki do kompostowania. 100 gram wystarcza na kompostowanie około 250 litrów zielonej masy." Obejrzyj film na ten temat. Tam jest wszystko pokazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 15.01.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Mam kompostownik juz dwa lata i wrzucam tam co trzeba. Zastanawiam sie zeby kupic dżdżownicę kalifornijską na wiosnę i zakopac to w moim kompostowniku. Co o tym myslicie? Czy ktos z Was stosuje robaczki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts