Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termokompostownik

Ulka

Recommended Posts

[quote name="NOTO

CHWASTY ... też mam wrzucać do kompostownika ?

[/quote]

Chwasty to złoto dla kompostownika.

Wyrzucanie chwastów do œmieci a nie do kompostownika to jeden z podstawowych błędów wielu działkowców. Stosujšc chwasty do kompostu, sami prowadzimy obieg mnaterii w przyrodzie. Dostarczamy to co chwasty "wzięły" z gleby znowu do ziemi. Trzeba jednak uważać na to aby nie wyrzucać do kompostu chwastów już z nasionami i ostrzożnie postępować z chwastami wieloletnimi jak perz, mniszek itp, bo one odrastajš nawet z małych kawałków korzeni.

No własnie .... trzeba ostrożnie ....

głównie rośnie u mnie mniszek (mlecz ?), perz i jeszcze coś ale nie wiem co to jest :)

Czyli co wyrwany mlecz bez kwiatu z korzeniem można wrzucać ?

MAm tego sporo :)

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

przeczytałem i wszystko pieknie tylko dlaczego u mnie sie kisi a nie kompostuje???

Termokompostownik stoi na ziemi wiec wszystko co z niego wycieka leci w glebe (sasiadujece z nim krzaki rosna jak szalone) ma skorupki , galezie itd a sie kisi??? tzn powstaej gesta slimaczaca sie masa lekko woniejaca. najlepiej jak sie toto wyjmie z kompostownika rzuci bu przeschło i potem do normalnego kompostownika takiego w ziemi i z drewnianym płotkiem u góry.

Mam podejrzenia ze wszytkiemu winna jest trawa z kosiarki bo daje zbita warstwe przez która nic do środka nie przenika. Tylko co zrobic by trawa sie skompostowała i nie dawała zbitego filcu????

Moze ma ktos pomysł ???

przeczytałem i wszystko pieknie tylko dlaczego u mnie sie kisi a nie kompostuje???

Termokompostownik stoi na ziemi wiec wszystko co z niego wycieka leci w glebe (sasiadujece z nim krzaki rosna jak szalone) ma skorupki , galezie itd a sie kisi??? tzn powstaej gesta slimaczaca sie masa lekko woniejaca. najlepiej jak sie toto wyjmie z kompostownika rzuci bu przeschło i potem do normalnego kompostownika takiego w ziemi i z drewnianym płotkiem u góry.

Mam podejrzenia ze wszytkiemu winna jest trawa z kosiarki bo daje zbita warstwe przez która nic do środka nie przenika. Tylko co zrobic by trawa sie skompostowała i nie dawała zbitego filcu????

Moze ma ktos pomysł ???

Rbit a jakie masz odprowadzenie wilgoci. Gdzieś pisałam że nawet w takim zbiorniku zrobionym z cegły lub betonu na spodzie trzeba mieć rurę perforowaną wyprowadzoną za kompost.

Rbit a jakie masz odprowadzenie wilgoci. Gdzieś pisałam że nawet w takim zbiorniku zrobionym z cegły lub betonu na spodzie trzeba mieć rurę perforowaną wyprowadzoną za kompost.

On stoi bezposrednio na ziemi tak ze pod spodem ma tylko kawalek sietki zeby krety i inne takei nie wchodziły. Wszystko co z niego wycieka wsiaka od razu w grunt.

On stoi bezposrednio na ziemi tak ze pod spodem ma tylko kawalek sietki zeby krety i inne takei nie wchodziły. Wszystko co z niego wycieka wsiaka od razu w grunt.

Rbit powiem jedno nie lubię tych plastikowych ustrojstw. Jak wynika to lepsze do kiszenia ogórków niż do kompostowania. Czy mam rację, że masz to plastikowe cudo i w nim się wszystko gotuje?

Oj masz, niestety masz. ale madry Rbit po szkodzie :(. teraz bym dziure w ziemi wykopał i tyle.

Wydaje mi się że musisz zdecydowanie więcej gałezi wkładać. Pomiedzy każdy kosz kilka gałazek wrzucić.

Kup sobie dodatkowy kompostownik i często (raz na miesiąc) przerzucaj kompost do drugiego.

Powiedzcie mi, moi drodzy eksperci czy do kompostownika mogę wsypywać popiół? Palę drewnem i węglem, chodzi mi oczywićsie o "prawdziwy", drobny popiół, a nie kamianie, które często pozostają po spaleniu węgla. A może jest inny sposób na wykorzystanie popiołu? A nie tylko do kontenera?

Pozdrawiam

Powiedzcie mi, moi drodzy eksperci czy do kompostownika mogę wsypywać popiół? Palę drewnem i węglem, chodzi mi oczywićsie o "prawdziwy", drobny popiół, a nie kamianie, które często pozostają po spaleniu węgla. A może jest inny sposób na wykorzystanie popiołu? A nie tylko do kontenera?

Pozdrawiam

Popiol mozesz sypac do komposty. Jesli z drzew owowcowych czy lisciastych to ok.

Jesli chodzi o inny sposob to nie wiem czy wiesz ale to stary sposob ochrony cebuli przed smietka cebulanka i innymi robali. Sypie sie w miedzyrzedzia.

• 5 months później...
......andrzej kompostowałeś już w tych workach ? opłaca się ?odpisz coś więcej !....... :wink:

Niestety nie. Może spróbuję w przyszłym roku. Napisałem pod podany adres i otrzymałem odpowiedz o treści: "Biopreparat Trigger 4 kosztuje 12,20 zł.

Koszt przesyłki 9,50 zł

W jednym opakowaniu jest 100 gram preparatu i dwa worki do kompostowania.

100 gram wystarcza na kompostowanie około 250 litrów zielonej masy."

Obejrzyj film na ten temat. Tam jest wszystko pokazane. :wink:

• 4 weeks później...