Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

o krok od zdrady ?

donna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1950 a Ty znowu wygadany? 8)

musze przyznac, ze takiej techniki lub technologii jeszcze nie widzialam,

lawy zostaly zalane tak jak trzeba, ale sciany piwnicy, hmm wymieszane bloczki betonowe wlasnej roboty sprzed 10 lat z formy, ktora zmieniala wymiary w trakcie robot odlewniczych (sic!)

pomieszane i przewiazane z cegla pelna,

naprawde tego jeszcze nie widzialam 8) i tylko wzywam wszystkich swietych zeby wiatru nie bylo zanim zaprawa zaschnie bo bloczki stawiane pionowo :roll: trudno opisac...

Technologia tradycyjna czyli czerwona ceramika. Taka zwykla pustaki u lub max, cegla pelna na dzialowki i kominy

dlaczego? wg mnie zdrowo, bezpiecznie (ogniotrwalosc), cieplo (duza kumulacja ciepla)

sami sprzedawcy odradzali mi poroterm na sciany i porotermowe pustaki stropowe, duzo polamancow na palecie, sa problemy ze zwrotem, trudno udowodnic w ktorym momencie ulegly zniszczeniu,

pomimo wysokiego procentowego zarobku odradzaja (nie zeby zdecydowanie, ale 'jak pani nie sprawi roznicy to lepiej firma x niz firmowe porotermy')

do mojej decyzji przyczynilo sie obecne poniemieckie mieszkanie - typowy mur z cegly pelnej, po wymianie okien na szczelne - jest cieplo, przyjemnie, zdrowo, nie ma zaduchu, nie ma wilgoci (oczywiscie pracujemy nad tym i rozsadnie sie wietrzymy), budynek solidny, przezyje mnie na pewno

budynek ma 60 cm grubosci samej cegly bez ocieplenia