pawel_l 07.10.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Planowałem budowę z Porothermu 30 z dociepleniem. Ale może jak docieplać to dać MAXa 29 cm i 12 cm styropianu? Szczególnie biorąc pod uwagę ostatnie informacje o nie najlepszej jakości Porothermu (sam widziałem pęknięcia na 20% pustaków w ścianie). A MAXa już się chyba nauczono robić (rodzice wybudowali z niego dom 32 lata temu).Paweł [ Ta wiadomość była edytowana przez: pawel_l dnia 2002-11-14 12:03 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.10.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 jeżeli dasz ocieplenie w granicach 12cm to naprawdę nie ma sensu zastanawianie się nad materiałem na warstwę nośną ponieważ procentowy udział tej warstwy w ociepleniu jest niewielki . Daj taki który wytrzyma obciążenie i najmniej kosztuje np.pustak UNI lub MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 07.10.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Musze powiedziec ze po 2-miesiecznych przemysleniach dochodze do tego samego wniosku. Budowa z Max-a, plus ocieplenie.A propo Porothermu - podobno (a wlasciwie na pewno) w salonach Muratora nie prowadzi sie juz posrednictwa w sprzedazy Porothermu - "watpliwosci po artykulach prasowych".Pytanie - czy Max ad Winerbergera jest OK? Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.10.2002 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ja również zastanawiałem się nad Porotermem 30 P+W i styropian ale po przekalkulowaniu wybrałem Maxa. Wprawdzie była wówczas promocja na Poroterm ale Max i tak okazał się bezkonkurencyjny. Kupowałem go w ubiegłym roku w zimie i dostałem 30% rabatu a przywieźli mi go tuż przed rozpoczęciem robót na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 07.10.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Taki rozwiazanie mi sie podoba. Kto byl taki mily - producent czy hurtownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 07.10.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 To częsta praktyka hurtownika. Ja kupiłem pustaki w grudniu, a odbiór w maju bez dopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.10.2002 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Hurtownia. Jak dzwoniłem do producenta to wręcz zasugerowali by się skontaktować z ich dealerem. Oni mają tak duże rabaty że mogą zejść z ceną niżej niż bym kupował bezpośrednio u producenta. Tak zrobiłem i jestem naprawdę zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 07.10.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Czy możesz zdradzić od jakiego producenta brałeś maxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.10.2002 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Od którego producenta i ZA ILE.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.10.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Panowie, bardzo interesująca informacja. Naprawdę tak mozna ??? Kupić zimą materiał, który przeleży w hurtowni do sezonu budowlanego? Bez dodatkowych kosztów, bez strachu o materiał? Czy trzeba też mieć zaprzyjaźnionego hurtownika? pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 07.10.2002 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Naprawdę tak można. Zależało mi na fakturze do końca roku, więc tuz przed Bożym Narodzeniem kupiłem pustaki na ściany zewnętrzne i działowe, kominy, cegłę, pustaki stropowe, nadproża wszystkiego za ponad 15 tys. W dwóch hurtowniach w Bielsku-Białej. Dostałem od razu fakturę i kwit na odbiór w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 07.10.2002 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 podaj jakieś cenyPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.10.2002 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Moi rodzice zbudowali z Maxa 20 lat temu, dom do dzisiaj stoi nie otynkowany i tez nigdzie nie ma sladow pekniec i ubytkow, czy tez zakwitow zaprawy. Chyba zdecyduje sie na maxa, ale ustawianego na 19 cm + welna 15 cm + pustka powietrzna i cegla dziurawka 9 cm. Mur nie bedzie gruby, a izolacyjnosc i trwalosc bedzie mial swietną. Do tego bedzie mial jeszcze niską nasiąkliwosc. Zastanawiam sie jedynie nad warstwą elewacyjną - dziurawka plus tynk i farba, czy tez moze jakies inne rozwiązanie? Nie biore jednak pod uwage klinkieru. Moze faktycznie kupie materialy w grudniu, tez zalezy mi na odliczeniach, ale jeszcze bardziej na duzym upuscie, aby mi zrekompensowal koszty finansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 07.10.2002 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 jeśli masz budować buduj jak najciensze sciany jm ciensze tym większy metraż w środku, mniejsze okna , i taniej . Jeśl docieplać to budowć ściany z tego co najtańsze i jak najgrubiej docieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynks 07.10.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Zgadzam się z pawel_l, mam porotherm 44 i około 10% pustaków (po trzech miesiącach) jest popękanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.10.2002 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ach jak miło czytać takie sympatyczne wiadomości Jak dobrze, że jesteście na tym Forum, mili Panowie. Własnie brakuje nam wydatków na jakieś 15 tys., by odzyskać cały podatek. Dzięki Waszej informacji, zabierzemy wszystko z urzędu skarbowego. Dziekuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.10.2002 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Czy macie jakies doswiadczenia z ceramiką od Cerpol Kozłowice lub Cerabud Krotoszyn? Czy trzymają wymiar i jakosc? Czy nie sypią sie po kilku latach? Jakie dają upusty od cen producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 08.10.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Chcialem budowac dwuwarstwowke z Porothermu ale po waszych wypowiedziach rowniez zaczynam sie zastanawiac nad MAXem. Problem w tym ze jest na rynku bardzo wielu producentow a niektorzy z nich podaja dziwne dane o swoich wyrobach np. ze ich MAX ma nawet lepszy wspolczynnik U od Porothermu co nie jest zbyt wiarygodne. Czy ktos moze podac kilku sprawdzonych producentow mocnego zdrowego "MAXA". Jastem ze Szczecina jednak w dzisiejszych czasach odleglosc od wytworni nie odgrywa chyba az tak istotnej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 A jakie "U" ma w sumie MAX bo trudno znaleźć taką informację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 08.10.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 pustak szczelinowy grubości 30cm ma U=1.47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts