januszek 07.11.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 nie widzę możliwości szybszego budowania z porotermu w stosunku do tradycyjnego maxa przecież dom to nie tylko ściany ale okna naroża, nadproza, kominy itp. Rozumiem że masz zamiar ocieplić te ściany, jeśli tak to nie widzę sensu budowania z porotermu jest to dobry materiał na sciany jednowarstwowedobre jakościowo maxy robią biegonice (kupno hadykówka) również tarnówdobór klasy zależy od obciążenia (strop z czego jaki dach itp.) weź kl 15 bezpoieczniejna ściany wewnętrzne konstrukcyjne trzeba dać materiał o większej wytrzymałości niz ściany zewnętrzne (chyba nie najlepszy to pomysł ze zacieśnianiem ścian wewnętrznych)Ps:rozważ pustak typu UNI 25cm szerokości ceramika klasyczna, cena przystępna, dobra wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.11.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 On 2002-11-07 10:37, januszek wrote: dobre jakościowo maxy robią biegonice (kupno hadykówka) również tarnów Piszesz jak prawdziwy znawca, aż miło czytać My równiez przychylamy sie do pustaków z Biegonic, lecz jeszcze proponują nam z Bonarki. A co myslisz o tej cegielni? pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 nie znam bonarkioceniałem tylko te króre są blisko ja buduję w podkarpackim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.11.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Mój kolega budował z maxa z Cerpolu Kozłowice - murarze byli zadowoleni z jakości (równe, bez pęknięć), Krotoszyn to też dobra cegielnia (tak słyszałem). Ja mam ofertę z hurtowni należącej do PSB na cegłę od Leiera (dokładnie Cegielnia Tarnów) po 2.10 zł (jeśli się zdecyduję kupić w listopadzie to po 1,70 - niestety chwilo nie mam 10 tys. do wydania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.11.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Co do sposobu murowania: będę kładł mur grubości 29 cm i ocieplał styropianem 12 cm. Kładzenie w poprzek (19 cm grubości) odradził mi kolega architekt: cegła obrócona będzie miała otwory skierowane do środka domu co podobno obniża jej izolacyjność oraz trudniej wkładać kołki w ścianę. Konstruktor marudził też o szkodach górniczych na których będę stawiał - radził, żeby zostawić grubszą ścianę (jego argumentów już nie pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.11.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 januszek zauważ, że:1) w trakcie budowy porothermem nie ma spoin pionowych, co oznacza mniejsze zużycie materiału i minimalne oszczędności czasu2) porotherm 25P+W jest 2x dłuższy od Maxa - chcesz mi powiedzieć, że w tym samym czasie murarz będzie w stanie ułożyć 2x więcej pustaków? Jeśli chodzi o inne elementy, to można stosować np. prefabrykowane nadproża i stropy, które skracają czas wykonania. Oczywiście w przypadku Maxa też można je stosować, ale nie ma elementu, który przy wykorzystaniu Maxa zająłby mniej czasu. A ceny m2 muru są porównywalne... Nie napisałem o tym wcześniej, ale na ścianę pójdzie ocieplenie w postaci frezowanego styropianiu o grubości minimum 12 cm + tynk cienkowarstwowy silikonowoy. 50 cm od podłoża chyba pójdzie klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 rzeczywiście gdyby murować ściany na wyścigi proste i bez żadnych innych elementów to szybkość budowy z porotermu jest zdecydowanie szybsza ale wiem z własnego doświadczenia że parter mojego domku o pow ok 100mkw ekipa 4 osoby wystawiła w dwa dni razem z kominami i tym podobnym. Czy Ty uważasz ze budując z porotermu piętro wystawisz w 1 dzień, jeśli nie to ten argument mnie nie przekonuje.natomiast co zyskujemy budując z porotermu w porównaniu z tradycyjną ceramiką i ocieplając to takim samym styropianem tego nie mogę zrozumieć - na pewno mniejszą wytrzymałość - mniejszy opór dyfuzyjny warstwy nośnej (gorzej z wilgotnością)- żaden lepszy wspł U dla max25 + 12cm styr U=0.28 dla porot25 +12cm styr U=0.27 Więc o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 do Feft myślałeś o pustakach Uni mają grobość 25cm szczeliny są prostopadle ale są nieco tańsze od maxa i zyskujesz nieco więcej powierzchni w domuPs:niech kolega architekt przeliczy ścianę max 19cm+ 12styropian i maxs 29 + 12cm styropian i powie o ile zmniejszy się wspł U różnica śmieszna nie jest to argumentem natomiast szczeliny wzdłużne poprawiają izolacyjność akustyczną.są takie kołeczki rozporowe do szczelin żaden problem to nie są wiadomości teoretyczne tylko sama praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.11.2002 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 januszek ja nie jestem przedstawicielem Wienerberegera Na pewno zyskujemy szybsze wykonanie ściany i mniejszą grubość ściany. Max ma 29 cm grubości, Porotherm w moim przypadku 25 cm. Tak na chłopski rozum, to czy to pękanie pustaków Porothermu nie wynika po części z tego, że jest brak spoin pionowych? IMHO jest to też przyczyną nieco mniejszej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 ja też nie jestem niczyjim przedstawicielem po prostu mam własne przemyślenia i nie uważam aby poroterm był dobrym rozwiązaniem dla ścian dwuwarstwowychoczywiście max ma grubość 29 ale ma też drugi wymiar 19 (ja tak zbudowałem)pisząc o grubości 25cm mam na uwadze pustak UNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.11.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 On 2002-11-07 13:40, Feft wrote: Co do sposobu murowania: będę kładł mur grubości 29 cm i ocieplał styropianem 12 cm. Dokładnie tak samo ma wygladać nasza ściana. Dzieki Panowie za ciekawą dyskusję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 1 m kw ściany z max 29 (główką) to 17 pustaków sciana gr 41cmto samo z max 19 (wozówką) to 13 pustaków ściana gr 31cmjest jakaś różnica? ale wybór należy do Was moi drodzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Czy istnieje może taka cegielnia, która nie dodaje do gliny popiołów? Mam na myśli ceramikę tradycyjną.Proszę o informacje.Plumin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 07.11.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Jeżeli chozi o cermikę tradycyjną - gorąco polecam Uni z Biegonic. Buduję się pod Krakoem i miałem również dylemat z czego budować - zdecydowałem się na Uni Pióro + Wpust z Biegonic Nowy Sącz - są naprawdę rewelacyjne - praktycznie żadnych odpadów itp. Dobrze się zazębiają, przez co nie ma pionowej spoiny. Podobno z Bonarki są bardzo złej jakości - to co wiem ze słyszenia. Jeszcze raz polecam Biegonice Nowy Sącz - cena również nie jest zaporowa. Jak ktoś chce, mam namiary na bardzo przyzwoitą hurtownię m.in. tych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 07.11.2002 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 W ubieglym roku wybieralismy MAX'a. Za sugestia hurtownika porównywalismy Biegonice Nowy Sacz i Krakow. Golym okiem widac bylo roznice - na korzysc Nowego Sacza. I mimo ze Krakow blizej i cena troche nizsza kupilismy Nowy Sacz. Murowany byl w najwieksze deszcze ubieglego lata, wysechl przetrwal zime i jest OK. Co do szerokosci scian (konstrukcyjnych) to z nzaszych doswiadczen (i zdaniem kierownika budowy) z wytrzymaloscia sciany 19cm nie ma problemu za wyjatkiem jednego "ale". Jezeli bedziecie chcieli schowac w te sciany instalacje, to mozna tylko male bruzdy i fachowcy z cyt. "wysoka kultura techniczna" tzn. odpada tradycyjne kucie mlotem, przy ktorym ponoc "leci" wytrzymalosc konstrukcyjna. Majac to na uwadze czesc scian wewnetrznych konstrukcyjnych, w ktorych beda szly instalacje wykonalismy na 29 cm., poza tym w projekcie przy kotlowni jest za kominem taka przestrzen ktora wiekszosc instalacji moze przejsc na inne kondygnacje, 1 miejsce (kuchnia, wiec mam nadzieje ze nie bedzie widoczne) bedzie z rurka czesciowo proqadzona nad tynkowo a reszta - bruzdownica. Nawiasem mowiac kilka ekip elektrycznych rezygnowalo z pracy slyszac wymaganie, ze "nie ma zadnego kucia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.11.2002 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Doprawdy miło jest Was czytać Herne, proszę podaj namiary tej hurtowni Biegonice dobre, Bonarka nie bardzo, a co z Bielowicami? Qrcze, wszystkie na "B". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 08.11.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Skład to BETONEX (012) 262 46 73 - trochę na uboczu - na Zakopiance (Petrażyckiego 83), ale ja i tak buduję się na północ od Krakowa. Można powołać się na mnie - Marcin Wójcik, może właściciel mnie jeszcze kojarzy... Gajka - jest jeszcze Leier, który nie jest na B i podobno też jest bardzo przyzwoity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.11.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_drugi 08.11.2002 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Cześć, JUa zamierzam budować się z kratówki 25 cm, wełna 11, pustka 2 i dziurawka 12 cm. Jestem z Poznania. Szczerze mówiąc wielu próbowało przekonać mnie do POrothermu łącznie z potencjalnymi wykonawcami, ale się nie dałem. zostanę przy tym co wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 09.11.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 to dobrze że są jeszcze tacy którzy nie dali się zwariować z ceramiką porowatą ale jakie korzyści niesie budowanie ściany z kratówki oprócz większej ilości zaprawy i dłuższego czasu murowania. zastanów się nad pustakiem typu uni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts