Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a może MAX?

pawel_l

Recommended Posts

nie widzę możliwości szybszego budowania z porotermu w stosunku do tradycyjnego maxa przecież dom to nie tylko ściany ale okna naroża, nadproza, kominy itp.

Rozumiem że masz zamiar ocieplić te ściany, jeśli tak to nie widzę sensu budowania z porotermu jest to dobry materiał na sciany jednowarstwowe

dobre jakościowo maxy robią biegonice (kupno hadykówka) również tarnów

dobór klasy zależy od obciążenia (strop z czego jaki dach itp.) weź kl 15 bezpoieczniej

na ściany wewnętrzne konstrukcyjne trzeba dać materiał o większej wytrzymałości niz ściany zewnętrzne (chyba nie najlepszy to pomysł ze zacieśnianiem ścian wewnętrznych)

Ps:

rozważ pustak typu UNI 25cm szerokości ceramika klasyczna, cena przystępna, dobra wytrzymałość.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-11-07 10:37, januszek wrote:

dobre jakościowo maxy robią biegonice (kupno hadykówka) również tarnów

Piszesz jak prawdziwy znawca, aż miło czytać :smile:

My równiez przychylamy sie do pustaków z Biegonic, lecz jeszcze

proponują nam z Bonarki. A co myslisz o tej cegielni?

pozdrówki

Mój kolega budował z maxa z Cerpolu Kozłowice - murarze byli zadowoleni z jakości (równe, bez pęknięć), Krotoszyn to też dobra cegielnia (tak słyszałem). Ja mam ofertę z hurtowni należącej do PSB na cegłę od Leiera (dokładnie Cegielnia Tarnów) po 2.10 zł (jeśli się zdecyduję kupić w listopadzie to po 1,70 - niestety chwilo nie mam 10 tys. do wydania).

Co do sposobu murowania: będę kładł mur grubości 29 cm i ocieplał styropianem 12 cm. Kładzenie w poprzek (19 cm grubości) odradził mi kolega architekt: cegła obrócona będzie miała otwory skierowane do środka domu co podobno obniża jej izolacyjność oraz trudniej wkładać kołki w ścianę. Konstruktor marudził też o szkodach górniczych na których będę stawiał - radził, żeby zostawić grubszą ścianę (jego argumentów już nie pamiętam).

januszek zauważ, że:

1) w trakcie budowy porothermem nie ma spoin pionowych, co oznacza mniejsze zużycie materiału i minimalne oszczędności czasu

2) porotherm 25P+W jest 2x dłuższy od Maxa - chcesz mi powiedzieć, że w tym samym czasie murarz będzie w stanie ułożyć 2x więcej pustaków?

Jeśli chodzi o inne elementy, to można stosować np. prefabrykowane nadproża i stropy, które skracają czas wykonania. Oczywiście w przypadku Maxa też można je stosować, ale nie ma elementu, który przy wykorzystaniu Maxa zająłby mniej czasu. A ceny m2 muru są porównywalne...

Nie napisałem o tym wcześniej, ale na ścianę pójdzie ocieplenie w postaci frezowanego styropianiu o grubości minimum 12 cm + tynk cienkowarstwowy silikonowoy. 50 cm od podłoża chyba pójdzie klinkier.

rzeczywiście gdyby murować ściany na wyścigi proste i bez żadnych innych elementów to szybkość budowy z porotermu jest zdecydowanie szybsza ale wiem z własnego doświadczenia że parter mojego domku o pow ok 100mkw ekipa 4 osoby wystawiła w dwa dni razem z kominami i tym podobnym. Czy Ty uważasz ze budując z porotermu piętro wystawisz w 1 dzień, jeśli nie to ten argument mnie nie przekonuje.

natomiast co zyskujemy budując z porotermu w porównaniu z tradycyjną ceramiką i ocieplając to takim samym styropianem tego nie mogę zrozumieć

- na pewno mniejszą wytrzymałość

- mniejszy opór dyfuzyjny warstwy nośnej (gorzej z wilgotnością)

- żaden lepszy wspł U dla max25 + 12cm styr U=0.28

dla porot25 +12cm styr U=0.27

Więc o co tu chodzi?

do Feft

myślałeś o pustakach Uni mają grobość 25cm szczeliny są prostopadle ale są nieco tańsze od maxa i zyskujesz nieco więcej powierzchni w domu

Ps:

niech kolega architekt przeliczy ścianę max 19cm+ 12styropian i maxs 29 + 12cm styropian i powie o ile zmniejszy się wspł U

różnica śmieszna nie jest to argumentem

natomiast szczeliny wzdłużne poprawiają izolacyjność akustyczną.

są takie kołeczki rozporowe do szczelin żaden problem to nie są wiadomości teoretyczne tylko sama praktyka.

januszek ja nie jestem przedstawicielem Wienerberegera ;-)

Na pewno zyskujemy szybsze wykonanie ściany i mniejszą grubość ściany. Max ma 29 cm grubości, Porotherm w moim przypadku 25 cm.

Tak na chłopski rozum, to czy to pękanie pustaków Porothermu nie wynika po części z tego, że jest brak spoin pionowych? IMHO jest to też przyczyną nieco mniejszej wytrzymałości.

Jeżeli chozi o cermikę tradycyjną - gorąco polecam Uni z Biegonic. Buduję się pod Krakoem i miałem również dylemat z czego budować - zdecydowałem się na Uni Pióro + Wpust z Biegonic Nowy Sącz - są naprawdę rewelacyjne - praktycznie żadnych odpadów itp. Dobrze się zazębiają, przez co nie ma pionowej spoiny.

Podobno z Bonarki są bardzo złej jakości - to co wiem ze słyszenia.

Jeszcze raz polecam Biegonice Nowy Sącz - cena również nie jest zaporowa. Jak ktoś chce, mam namiary na bardzo przyzwoitą hurtownię m.in. tych materiałów.

W ubieglym roku wybieralismy MAX'a. Za sugestia hurtownika porównywalismy Biegonice Nowy Sacz i Krakow. Golym okiem widac bylo roznice - na korzysc Nowego Sacza. I mimo ze Krakow blizej i cena troche nizsza kupilismy Nowy Sacz. Murowany byl w najwieksze deszcze ubieglego lata, wysechl przetrwal zime i jest OK. Co do szerokosci scian (konstrukcyjnych) to z nzaszych doswiadczen (i zdaniem kierownika budowy) z wytrzymaloscia sciany 19cm nie ma problemu za wyjatkiem jednego "ale". Jezeli bedziecie chcieli schowac w te sciany instalacje, to mozna tylko male bruzdy i fachowcy z cyt. "wysoka kultura techniczna" tzn. odpada tradycyjne kucie mlotem, przy ktorym ponoc "leci" wytrzymalosc konstrukcyjna. Majac to na uwadze czesc scian wewnetrznych konstrukcyjnych, w ktorych beda szly instalacje wykonalismy na 29 cm., poza tym w projekcie przy kotlowni jest za kominem taka przestrzen ktora wiekszosc instalacji moze przejsc na inne kondygnacje, 1 miejsce (kuchnia, wiec mam nadzieje ze nie bedzie widoczne) bedzie z rurka czesciowo proqadzona nad tynkowo a reszta - bruzdownica. Nawiasem mowiac kilka ekip elektrycznych rezygnowalo z pracy slyszac wymaganie, ze "nie ma zadnego kucia".

Skład to BETONEX (012) 262 46 73 - trochę na uboczu - na Zakopiance (Petrażyckiego 83), ale ja i tak buduję się na północ od Krakowa. Można powołać się na mnie - Marcin Wójcik, może właściciel mnie jeszcze kojarzy...

Gajka - jest jeszcze Leier, który nie jest na B i podobno też jest bardzo przyzwoity...