Gość 08.10.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 z tą faktura w 2002 i odbiorem w 2003 moze byc roznie- hurtownia, producent powinni zrobic remament i zaplacic od tego podatek... a tak w ogole to warto sie rozejrzec bezposrednio po cegielniach ,a nie skladach. co do MAXa- polecam! np. wątek: "Sondaże" >> "MATERIAŁY BUDOWLANE- CEGŁA, BLOCZKI, GAZOBETON.... –co jest najlepsze?" pzdr. g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2002 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 ufff, az milo sie to czyta, ze nikt sie jeszcze nie powyzywal od dealerow, sprzedwacow i lobbujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.10.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Anonimowy, myślałam, że napiszesz, iż hurtownia może przestac istnieć Wystawiając fakturę, wszystko jest zgodne z prawem przecież. E, nie mieszaj. My równiez będziemy budować z MAX-a. pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 08.10.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Ja budowałem z KUPNA. Cena była wydaje mi się bardzo atrakcyjna bo za maxa płaciłem 1,79 zł z transportem i rozładunkiem. Fakturę dostałem z datą 30.12. Przywieźli w marcu. Jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 08.10.2002 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Dzięki za ożywioną dyskusję. Chyba jednak wejdę w MAXa. Ale jak go ocieplić? Ze względu na koszty raczej nie chcę robić ściany trójwarstwowej.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.10.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Greg,ta cena zwala z nóg. Gdzież jest to KUPNO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 08.10.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Kupowałem w ubiegłym roku.Kupno to cegilenia należąca do koncernu Biegonice.Jak już wspomniałem wczesniej nie kupowałem u nich bezpośrednio. Wyślę Ci info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.10.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Greg, będę wdzięczna za wysłanie informacji. Dziekuję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 08.10.2002 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Gajka zaglądnij na priv. Wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Ostrożnie z tym braniem faktur w roku X, a materiału w roku X+1. Zapewne chcecie sobie odliczyć od podatku ulgę budowlaną - ci którzy się na nią jeszcze załapali. Jak sie trafi bystry skarbowy, to takiemu szybkiemu podatnikowi założy sprawę karno-skarbową o uszczuplenie dochodów skarbu Państwa. Faktura bedzie wystawiona przed wykonaniem usługi, co nie jest zgodne z ustawą o podatku od towarów i usług.... Temat-rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 08.10.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Idę do hurtowni w grudniu br. Wydaję 15 tys. zł na zakup materiałów. WYDAJĘ TE PIENIĄDZE. Wyjmuję je fizycznie z kieszeni i płacę hurtownikowi. Dostaję za to fakturę. Gdzie tu jakiś kant? Czego tu się może doszukać najbystrzejszy nawet urzędnik. Odliczam z czystym sumienim wydane pieniądze, bo faktycznie były wydane!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 08.10.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Dodam tylko, że duże (porządne) hurtownie mają na swoim terenie coś w rodzaju depozytu. Towar nie jest na stanie magazynowym hurtowni, a czeka na odbiór przez właściciela z depozytu (darmowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.10.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Greg, zaglądałam do skrzynki, lecz tam nic nie ma Anonimowy mieszaczu, przedstaw się, by twa informacja była bardziej wiarygodna. Franek słusznie prawi, nie ma żadnego przekrętu. Jedynie hurtownia może zniknąć razem z zakupionym materiałem. pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.10.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2002 Co do VAT i faktur to nie ma problemu, o ile zostanie okreslona partia materialow budowlanych, np. objęta paletami seria _ nr __. Towar juz jest oznaczony co do tozsamosci i do przeniesienia wlasnosci nie będzie konieczne przeniesienie posiadania, co jest istotne ze względu na to, iż towar zostaje u sprzedawcy i US moglby sie tego czepiac lub sprzedawca moglby oglosic np. upadlosc. Wystarczy sama umowa okreslająca bez jakichkolwiek wątpliwosci towar. Faktury wystawia sie w ciągu 7 dni od daty sprzedaży i wszystko jest ok. U sprzedawcy oznaczony co do tozsamosci towar zostaje na podstawie umowy przechowania za (symbolicznym) wynagrodzeniem i pozostaje np. do kwietnia przyszlego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 09.10.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Gajka zaglądnij na "Prywatne Wiadomośći" powyżej na tej samej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 09.10.2002 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Byłam na "prywatnych wiadomościach", dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.11.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Koniec rozmów na temat MAX-a? A jaki materiał dawaliscie na ściany wewnętrzne konstrukcyjne? My mamy zaprojektowaną cegłę dziurawkę 25, lecz Gajus chce zmienić na połówki MAX-a, czy to dobrze? Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.11.2002 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 na sciany wewnętrzne konstrukcyjne trzeba dać ściany trochę większej wytrzymałości niż zewnętrzne gdyż przenosi większe obciążenia (strop z dwuch stron ) dlatego w projekcie jest cegła kratówka 25 cm ja osobiście nie zmieniałby ścian na połówkę maxa nie tylko z powodów konstrukcyjnych ale z powodów akumulacji cieplnej.Ps: ja zbudowałem z cegły pełnej 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.11.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Początkowo (wg projektu) miałem budować z Maxa 288, ale miałem zamiar zmienić na Porothermna 25 P+W z racji szybszego stawiania muru i porównywalnej ceny. Jednak w związku z ostatnimi doniesieniami dotyczącymi niezbyt rewelacyjnej jakości Porothermu Wienerbergera znowu zastanawiam się nad Maxem. Czytałem też o galimatiasie z poszczególnymi cegielniami - niby z Częstochowy nie pęka, a z Dobre ręka itd. itp. Zwariować można... A czy ktoś kupował Maxa od Wienerberegera? Czy jest dobrej jakości? Ewentualnie czy może polecić Maxa od innych producentów albo z konkretnych cegielni? Producenci podają też klasę 10 i 15. Którą wybrać na dom 3-kondygnacyjny (piwnica, parter i poddasze użytkowe)? Czy na ściany konstrukcyjne wewnętrzne można stosować Maxa 188?I czy ktoś stosował nadproża Wienerbergera i czy jest zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.11.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 On 2002-11-07 10:10, radex wrote: Czy na ściany konstrukcyjne wewnętrzne można stosować Maxa 188? Własnie wyżej Januszek mi odpowiedział na podobne pytanie. Dziekuję Podoba mi sie Twoja wypowiedź i koniecznie pokazę ją Gajusowi Radex, my będziemy kupować klasę 15, nota bene zgodnie z projektem. Z jakiej cegielni, jeszcze 100% pewności nie mamy. Z uwagi na budowę w okolicach Krakowa, napewno będzie to producent najbliższy temu miastu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts