Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a może MAX?

pawel_l

Recommended Posts

z tą faktura w 2002 i odbiorem w 2003 moze byc roznie- hurtownia, producent powinni zrobic remament i zaplacic od tego podatek... :wink:

a tak w ogole to warto sie rozejrzec bezposrednio po cegielniach ,a nie skladach.

co do MAXa- polecam!

np. wątek:

"Sondaże" >> "MATERIAŁY BUDOWLANE- CEGŁA, BLOCZKI, GAZOBETON.... –co jest najlepsze?"

pzdr.

g

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostrożnie z tym braniem faktur w roku X, a materiału w roku X+1. Zapewne chcecie sobie odliczyć od podatku ulgę budowlaną - ci którzy się na nią jeszcze załapali. Jak sie trafi bystry skarbowy, to takiemu szybkiemu podatnikowi założy sprawę karno-skarbową o uszczuplenie dochodów skarbu Państwa. Faktura bedzie wystawiona przed wykonaniem usługi, co nie jest zgodne z ustawą o podatku od towarów i usług.... Temat-rzeka.

Idę do hurtowni w grudniu br. Wydaję 15 tys. zł na zakup materiałów. WYDAJĘ TE PIENIĄDZE. Wyjmuję je fizycznie z kieszeni i płacę hurtownikowi. Dostaję za to fakturę. Gdzie tu jakiś kant? Czego tu się może doszukać najbystrzejszy nawet urzędnik. Odliczam z czystym sumienim wydane pieniądze, bo faktycznie były wydane!!!

Co do VAT i faktur to nie ma problemu, o ile zostanie okreslona partia materialow budowlanych, np. objęta paletami seria _ nr __. Towar juz jest oznaczony co do tozsamosci i do przeniesienia wlasnosci nie będzie konieczne przeniesienie posiadania, co jest istotne ze względu na to, iż towar zostaje u sprzedawcy i US moglby sie tego czepiac lub sprzedawca moglby oglosic np. upadlosc. Wystarczy sama umowa okreslająca bez jakichkolwiek wątpliwosci towar. Faktury wystawia sie w ciągu 7 dni od daty sprzedaży i wszystko jest ok. U sprzedawcy oznaczony co do tozsamosci towar zostaje na podstawie umowy przechowania za (symbolicznym) wynagrodzeniem i pozostaje np. do kwietnia przyszlego roku.

• 4 weeks później...

na sciany wewnętrzne konstrukcyjne trzeba dać ściany trochę większej wytrzymałości niż zewnętrzne gdyż przenosi większe obciążenia (strop z dwuch stron ) dlatego w projekcie jest cegła kratówka 25 cm ja osobiście nie zmieniałby ścian na połówkę maxa nie tylko z powodów konstrukcyjnych ale z powodów akumulacji cieplnej.

Ps: ja zbudowałem z cegły pełnej 25 cm.

Początkowo (wg projektu) miałem budować z Maxa 288, ale miałem zamiar zmienić na Porothermna 25 P+W z racji szybszego stawiania muru i porównywalnej ceny. Jednak w związku z ostatnimi doniesieniami dotyczącymi niezbyt rewelacyjnej jakości Porothermu Wienerbergera znowu zastanawiam się nad Maxem. Czytałem też o galimatiasie z poszczególnymi cegielniami - niby z Częstochowy nie pęka, a z Dobre ręka itd. itp. Zwariować można...

A czy ktoś kupował Maxa od Wienerberegera? Czy jest dobrej jakości? Ewentualnie czy może polecić Maxa od innych producentów albo z konkretnych cegielni?

Producenci podają też klasę 10 i 15. Którą wybrać na dom 3-kondygnacyjny (piwnica, parter i poddasze użytkowe)?

Czy na ściany konstrukcyjne wewnętrzne można stosować Maxa 188?

I czy ktoś stosował nadproża Wienerbergera i czy jest zadowolony?

On 2002-11-07 10:10, radex wrote:

Czy na ściany konstrukcyjne wewnętrzne można stosować Maxa 188?

Własnie wyżej Januszek mi odpowiedział na podobne pytanie.

Dziekuję :smile: Podoba mi sie Twoja wypowiedź i koniecznie pokazę ją Gajusowi :razz:

Radex, my będziemy kupować klasę 15, nota bene zgodnie

z projektem.

Z jakiej cegielni, jeszcze 100% pewności nie mamy.

Z uwagi na budowę w okolicach Krakowa, napewno będzie to producent najbliższy temu miastu.

Pozdrawiam