Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a może MAX?

pawel_l

Recommended Posts

przyjełem takie warstwy

2cm tynk cementowo wapienny

29cm pustak ceramiczny

12cm styropian

0.6cm tynk mineralny

w warunkach exstremalnych tj -5st C na zewnątrz i wilgotność 95%

i w domu 22 st C i wilgotności 80% nie występuje wykraplanie pary są to warunki panujące kilka dni w roku (osadzanie szadzi) a ty siedzisz w łazience i bierzesz natrysk.

Ps: całkiem dobra ściana U=0,28

[ Ta wiadomość była edytowana przez: januszek dnia 2002-11-13 12:33 ]

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-11-11 21:00, BigJaro wrote:

Nie zróbcie tylko błędu (wracam na świeżo z tematu dom ze styropianu) i nie obkładajcie go styropianem.

Ok, czytam Was, Panowie, baaardzo uważnie, z wielkim uznaniem

dla waszej wiedzy, lecz..........

No własnie, wczoraj rozmawialismy z fachowcami na temat ocieplania scian i w nos mi sie rozesmieli, gdy wspomniałam

o welnie na Maxa.

Wg nich welna jest do wewnątrz, a styropian na zewnatrz :razz:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Gajka dnia 2002-11-14 09:27 ]

gajeczko droga

wiele na tym forum jest wątków o fachowcach???

ale tacy ludzie nie czytają muratora nie czytają tego forum a ich wiedza najczęściej ogranicza się do tego że majster mówił ze sie nie do qr.. mać i już.

są różne gatunki welny (twardość) i nie każda nadaje się na ocieplenie zewnętrzne murów.

oczywiście można dac wełnę lub styropian na maxa o wlasnościach tych materiałów było pisane bodaj w sondażach

wełna ma tę zaletę że nie jest palna ale ma również pewne ograniczenia

styropian to też dobry materiał tylko z innymi ograniczeniami

nie chcę poruszać tutaj tematu co lepsze co tańsze itd.

ale w Twoim przypadku może lepiej zawczasu zmienić ekipę.

Ps: u sasiada włąśnie ekipa kończy ocieplać (jest jeszcze ciepło)wełną dom z maxa, ponoć jakaś promocja razem z tynkiem co wyszło cenowo tak jak za styropian.

• 3 weeks później...

A propo, wlasnie sie przygladnalem tej scianie i nie podoba mi sie ona.

Dlaczego uwazacie ze wspolczynnik Lambda dla Maxa w kierunku poprzecznym i podluznym jest taki sam?

Skoro w jednym kierunku jest 13 szczelin powietrznych a drugim znacznie mniej. Jak to jest mozliwe? Skoro wspolczynnik dla drewna jest inny wzdluz i w poprzek wlokien - tak samo powinno byc dla materialu ktory ma inna budowe w poprzek a inna wzdluz.

Gajeczko dom parterowy z poddaszem użytkowym to tez dom parterowy (ma 1 strop) więc tego typu ściana spokojnie wytrzymuje obciążenia.

Pitbull ściana nie ma się podobać tylko przenośić obciążenia i izolować

natomiast kto powiedział że izolacyjność w kierunku poprzecznym jest taka sama jak w kierunku wzdłużnym

podaje (za leierem)

Lambda wzdłuż lrx=0,21 W/mK

Lambda wpoprzek lry=0,46 W/mK

Uważnie czytaj Muratora

• 3 weeks później...

Witam. Zacząłem czytać ten wątek z pewnym zainteresowaniem gdyż sam mam (częściowo) ściany zbudowane z MAX'a. Jeżeli kogoś to zainteresuje to podam co następuje:

1. po moich kilkuletnich (5-6 lat) obserwacjach takiej ściany nie zauważyłem aby jakikolwiek pustak MAX był pęknięty.

2. parametry ściany to grubość 40 cm (częściowo MAX, częsciowo cegła pełna na parterze)

3. wysokość tej ściany to 6 metrów z czego tylko parter (około 3 metry) to MAX powyżej (piętro - też grubość muru 40 cm) jest cegła pełna.

Wniosek: Mam MAXa, który wytrzymuje około 3 metrów cegły pełnej o grubości 40 cm. Obwód ścian całego domu to 35 metrów.

PS: Nie chcę pisać, że MAX jest lepszy lub gorszy po prostu podaję to co zaobserwowałem. Dziwi mnie tylko informacja, że Poroterm pęka po kilku miesiącach.

I jeszcze jedno: środkową ścianę nośną (konstrukcyjną) mam w 100% z cegły pełnej - biorąc pod uwagę wytrzymałość cegły pełnej oraz jej możliwości akumulacyjne to chyba idealny wybór na taką ścianę (przynajmniej dla domu piętrowego).

pzdr Oct

Wesołych Świąt!

Hej

Wlasnie konstruktor przelicza, czy moge miec sciany zewnetrzne konstrukcyjne z Maxa na grubosc 19 cm w budynku z uzytkowym poddaszem (sciana bedzie 3 warstwowa). Wewnetrzne sciany konstrukcyjne planuje z Maxa gr. 29 cm. (konstruktor tez przeliczy).

Na początku grudnia kupilem Maxa na caly dom (4900 sztuk), wiec na pewno go zastosuje, a doswiadczeniami z uzytkowania podziele sie za rok.

Jakie są doswiadczenia uzytkownikow domow z uzytkowym poddaszem ze sciana zewn Max grubosci 19 cm? Czy sciana jest stabilna, czy powstają rysy, czy zastosowaliscie dodatkowe wzmocnienia ?