januszek 13.11.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 przyjełem takie warstwy2cm tynk cementowo wapienny29cm pustak ceramiczny12cm styropian0.6cm tynk mineralnyw warunkach exstremalnych tj -5st C na zewnątrz i wilgotność 95%i w domu 22 st C i wilgotności 80% nie występuje wykraplanie pary są to warunki panujące kilka dni w roku (osadzanie szadzi) a ty siedzisz w łazience i bierzesz natrysk. Ps: całkiem dobra ściana U=0,28 [ Ta wiadomość była edytowana przez: januszek dnia 2002-11-13 12:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 13.11.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Dzięki januszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.11.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Januszek, możesz przesłać ten arkusz abakusa... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 13.11.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 i ja poproszę! najchętniej z krótką instrukcją jak się nim posługiwać. doszło! wielkie dzięki! [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-11-13 13:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.11.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 abakusa tak ale ja używam takiego swojego napisanego pod lotusem i nie chodzi pod excelem (wersja dos) o ile wiecie co to lotus i dos wysyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 14.11.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 On 2002-11-11 21:00, BigJaro wrote: Nie zróbcie tylko błędu (wracam na świeżo z tematu dom ze styropianu) i nie obkładajcie go styropianem. Ok, czytam Was, Panowie, baaardzo uważnie, z wielkim uznaniem dla waszej wiedzy, lecz.......... No własnie, wczoraj rozmawialismy z fachowcami na temat ocieplania scian i w nos mi sie rozesmieli, gdy wspomniałam o welnie na Maxa. Wg nich welna jest do wewnątrz, a styropian na zewnatrz [ Ta wiadomość była edytowana przez: Gajka dnia 2002-11-14 09:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.11.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 gajeczko droga wiele na tym forum jest wątków o fachowcach???ale tacy ludzie nie czytają muratora nie czytają tego forum a ich wiedza najczęściej ogranicza się do tego że majster mówił ze sie nie do qr.. mać i już. są różne gatunki welny (twardość) i nie każda nadaje się na ocieplenie zewnętrzne murów.oczywiście można dac wełnę lub styropian na maxa o wlasnościach tych materiałów było pisane bodaj w sondażachwełna ma tę zaletę że nie jest palna ale ma również pewne ograniczeniastyropian to też dobry materiał tylko z innymi ograniczeniaminie chcę poruszać tutaj tematu co lepsze co tańsze itd.ale w Twoim przypadku może lepiej zawczasu zmienić ekipę. Ps: u sasiada włąśnie ekipa kończy ocieplać (jest jeszcze ciepło)wełną dom z maxa, ponoć jakaś promocja razem z tynkiem co wyszło cenowo tak jak za styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 14.11.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Januszek, uwielbiam takie mądre odpowiedzi, jak Twoje Rozwiałeś me wątpliwości, a wczorajszych "fachowców" nie zatrudnię, to pewne. pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.11.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 ostatnio w muratorze przeczytałem i zobaczyłem przekrój sciany dwuwarstwowej z maxa 19cm z ociepleniem, same zalety!!! [ Ta wiadomość była edytowana przez: januszek dnia 2002-11-28 08:40 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 02.12.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Taak, ja tez czytałam ten numer Napisano: sciana nosna o grubości 19 cm jest wystarczająca w domach parterowych, lecz nie piętrowych" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.12.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 A propo, wlasnie sie przygladnalem tej scianie i nie podoba mi sie ona.Dlaczego uwazacie ze wspolczynnik Lambda dla Maxa w kierunku poprzecznym i podluznym jest taki sam?Skoro w jednym kierunku jest 13 szczelin powietrznych a drugim znacznie mniej. Jak to jest mozliwe? Skoro wspolczynnik dla drewna jest inny wzdluz i w poprzek wlokien - tak samo powinno byc dla materialu ktory ma inna budowe w poprzek a inna wzdluz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.12.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Gajeczko dom parterowy z poddaszem użytkowym to tez dom parterowy (ma 1 strop) więc tego typu ściana spokojnie wytrzymuje obciążenia.Pitbull ściana nie ma się podobać tylko przenośić obciążenia i izolowaćnatomiast kto powiedział że izolacyjność w kierunku poprzecznym jest taka sama jak w kierunku wzdłużnym podaje (za leierem)Lambda wzdłuż lrx=0,21 W/mKLambda wpoprzek lry=0,46 W/mKUważnie czytaj Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 03.12.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 racja w sprawie interpretacji domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 18.12.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Witam Trochę mnie nie było ale zauważyłem, że wspominaliście o pliku abakusa do rysowania wykresów nasycenia pary wodnej w ścianie. Zainteresowanych zapraszam na prvPozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 19.12.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Januszek. Ja nie pisze tak "sobie a muzom".Zagladnij do normy ochrony cieplenj budynkow a zobaczysz w jaki sposob jest potraktowany wsp. Lambda dla mat. budowlanych. Przeciez te wartosci powinno sie brac z norm a nie z deklaracji producenta (aczkolwiek norma nie pozostawia wyboru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 19.12.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 te współczynniki rzeczywiście są producenta. chciałem pokazać Ci że uwzględniam różnicę wzdłuż lub w poprzek a wspł. biarę z normy i to na dodatek zawsze biorę wspł. w stanie wilgotno cieplnym, dla maxa wzdluż lambda przyjmuję 0,58a i tak ściana jest ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 19.12.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Witam. Zacząłem czytać ten wątek z pewnym zainteresowaniem gdyż sam mam (częściowo) ściany zbudowane z MAX'a. Jeżeli kogoś to zainteresuje to podam co następuje:1. po moich kilkuletnich (5-6 lat) obserwacjach takiej ściany nie zauważyłem aby jakikolwiek pustak MAX był pęknięty.2. parametry ściany to grubość 40 cm (częściowo MAX, częsciowo cegła pełna na parterze)3. wysokość tej ściany to 6 metrów z czego tylko parter (około 3 metry) to MAX powyżej (piętro - też grubość muru 40 cm) jest cegła pełna.Wniosek: Mam MAXa, który wytrzymuje około 3 metrów cegły pełnej o grubości 40 cm. Obwód ścian całego domu to 35 metrów. PS: Nie chcę pisać, że MAX jest lepszy lub gorszy po prostu podaję to co zaobserwowałem. Dziwi mnie tylko informacja, że Poroterm pęka po kilku miesiącach.I jeszcze jedno: środkową ścianę nośną (konstrukcyjną) mam w 100% z cegły pełnej - biorąc pod uwagę wytrzymałość cegły pełnej oraz jej możliwości akumulacyjne to chyba idealny wybór na taką ścianę (przynajmniej dla domu piętrowego). pzdr OctWesołych Świąt!Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 19.12.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Octavianie nie jesteś odosobniony ja też mam maxa juz kilka lat i nic się nie dzieje ale, ja mam wozówką tj 19cm ściany nośniej,wewnętrzne konstrukcyjne to cegła pełna 24cm właśnie chodzi o akumulacyjność.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 20.12.2002 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Januszek - wyjaśnij mi proszę, co jest z tą akumulacyjnością. Mam w projekcie ściany wewnętrzne z maxa 19 cm. Może to zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 20.12.2002 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Wlasnie konstruktor przelicza, czy moge miec sciany zewnetrzne konstrukcyjne z Maxa na grubosc 19 cm w budynku z uzytkowym poddaszem (sciana bedzie 3 warstwowa). Wewnetrzne sciany konstrukcyjne planuje z Maxa gr. 29 cm. (konstruktor tez przeliczy). Na początku grudnia kupilem Maxa na caly dom (4900 sztuk), wiec na pewno go zastosuje, a doswiadczeniami z uzytkowania podziele sie za rok. Jakie są doswiadczenia uzytkownikow domow z uzytkowym poddaszem ze sciana zewn Max grubosci 19 cm? Czy sciana jest stabilna, czy powstają rysy, czy zastosowaliscie dodatkowe wzmocnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts