Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a może MAX?

pawel_l

Recommended Posts

feft

akumulacyjność ścian zależy od jej masy, przy pustakach 19cm jest to niewiele dlatego ja zastosowałem ściany nośne wewnętrzne z cegły pełnej 24cm, wg mnie ściany wewnętrzne nośne winny być dwa razy mocniejsze od zewnętrznych bo przenoszą obciążenia z dwuch stropów (z obu stron ściany)

po 4 latach po wybudowaniu nie widzę żadnych pęknięć, nie stosowałem żadnych wzmocnień, tylko przestrzegam przed elektrykami z młotkiem i przecinakiem, poszukaj ekipy z bruzdownicą i staraj się jak najmniej robić rowków wzdłuż sciany,

ja większość instalacji schowałem w stropie.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dorzucę trzy gorsze. W moim przypadku środkowa ściana nośna też ma 24 cm (z tynkiem trochę więcej) i podtrzymuje całkiem duży ciężar (po prostu strop) - żadnych pęknięć.

Do Ketiso: jeżeli masz na myśli cegłę pełną jako akumulatory ciepła to u mnie jest to cały obwód budynku (MAXA mam na zewnątrz) plus wspomniana środkowa ściana nośna. Muszę przyznać, że akumulacja ciepła jest niezła - w temperaturze +19 st. C czuję się jakby było +21. Budynek nieocieplony.

Do Feft: Akumulacja ciepła oznacza, że dany materiał może zmagazynować określoną ilość energii cieplnej - im materiał ściślejszy (cięższy) tym będzie miał większą akumulację ciepła.

Chyba słyszałeś o piecach akumulacyjnych - ich zasada działania polegała (polega) na tym, że nagrzewały jakiś materiał (np cegły pełne) aby później ten materiał oddawał ciepło do otoczenia. Takie piece są baaardzo ciężkie :smile:

Mając taki dom warto go wykorzystać jako gigantyczny piec akumulacyjny - nagrzewanie w lecie i oddawanie energii w zimie. To powinno przynieść oszczędności - oczywiście aby ciepło za szybko nie uciekało należy taki dom ocieplić (cegła potrafi też dość długo potrzymać zimno).

Hej

pzdr

Octavianie jeszcze chwila i skomponujemy nowe słowa do piosenki Kazika pt 12 groszy.

Tak więc dorzucam 4 grosz.

Akumulacja bardzo ważna ale w parze ze wskaźnikiem utrzymania ciepła(materiał musi zgromadzić ciepło i przez określony czas je powoli oddawać,patrz jak szybko stygnie stal ,a jak np cegła).

Akumulacja jest wprost proporcjonalna do gęstości materiału.

Natomiast wskaźnik utrzymania ciepła jest między innymi zależny do oporów przejmowania ciepła.

Wniosek taki,że nie tylko sama gęstość materiału odpowiada za stateczność cieplną pomieszczenia ale też inne cechy materiału traktowanego tutaj jako akumulatora energii.

HEJ!

No chyba nie jest tak do końca. transakcja jest zawarta natomiast towar ze względów na brak możliwości przetrzymywania na działce znajduje się w magazynie hurtownika - rozsądne wytłumaczenie załatwia sprawę. W chwoili kontroli hurtownik musi jednak mieś taki asortyment na magazynie, bo inaczej wyjdzie z tego przekręt i będzie tak jak kolega anonim napisał wyżej!!!