Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wokó domu

Agiles

Recommended Posts

każdemu, kto robi opaskę wokół domu chodzi o to, żeby elewacja nie zachlapywała się przy deszczu. a poza tym trudniej przy ścianie wykosić trawę i jej podlewanie jest kłopotliwe, więc robią obwódkę. ja uważam, że starczy zrobić nawet na szerokość jednej "kości", albo obsypać żwirkiem.

Porządnie zaplanowana i wykonana z naturalnych materiałów opaska nigdy nie szpeci. Jaj funkcjonalność można docenić w każdej porze roku - w lecie chłód od strony północnej, wiosną i jesienią przy dużych opadach obejście domu prawie suchą nogą, w zimie łatwe odrzucenie śniegu. Może też służyć np. za magazynek podręczny drewna kominkowego itp.

Oczywiście spełnie funkcje ochronne wymienione przez moich przedmówców.

Nad trawką się nie zastanawiałem... wydawało mi się że parę centymetrów żwirku skutecznie zniechęci roślinność. A z geowłókniną pod spodem to już na pewno.

Albo może folia budowlana z delikatnym nachyleniem od ścian (pod tym żwirkiem). Dodatkowo by nam deszczówkę odprowadzało od ścian?

Dookoła domu wkopałem obrzeża chodnikowe w odległości ok. 40 cm od ściany i tak powstałą przestrzeń wypełniłem drobnym kamieniem 8-12 mm. Takim samym jak do oczyszczalni. Według mnie wygląda estetycznie i nie bije po kieszeni.

wydawało mi się że parę centymetrów żwirku skutecznie zniechęci roślinność.

W moich warunkach gruntowych na pewno nie

A z geowłókniną pod spodem to już na pewno

Można mieć nadzieję...

Albo może folia budowlana z delikatnym nachyleniem od ścian (pod tym żwirkiem). Dodatkowo by nam deszczówkę odprowadzało od ścian?

Oj, tego nie zrobię. Wyobrażasz sobie co będzie się dziac pod tą folią? np w lecie, przy pełnym słoncu? pare centymetrów żwiru chyba nie załatwi problemu. Poza tym starzenie się folii. Po paru latach wiadomo co z niej zostanie. Geowłóknina nie jest taka znowu droga. Acha przypomniało mi się coś takiego: Jeżeli nie masz pewności, że ochrona którą zrobiłeś jest w 100% szczelna, to zrób ją tak, zeby woda która tam się dostanie mogła swobodnie wypłynąć. Albo coś koło tego.

U mnie jest tak, że od ław jest drenaż. Jest tam żwirek, i ten żwirek leci do góry, opasając cały domek. Na dole, mniej więcej koło ław, jest drenaż opaskowy. Wyżej jest geowłóknina, na wysokości mniej wiecej wieńca na ścianie fundamentowej, a na geowłókninie są rury odprowadzające wodę z rynien. Na to poleci żwirek. Czyli cały domek jest (będzie) od ławy do płytek cokołowych okalany zwirkiem. Nie muszę dodawać, że kosztuje to kupę kasy, ale wydało nam się to w naszych warunkach gruntowych jedynym rozwiązaniem, poza tym wydaje nam się że to będzie już na lata, no i fajnie wygląda.

gdzieś czytałam że jeśli planuje się w tym żwirku jakieś roślinki (takie które się nie rozrosną za bardzo, no i oczywiście jeśli pod geowłókniną jest nie żwirek tylko ziemia :)), to trzeba w geowłókninie zrobić dziury pod korzenie, ale ja się w to nie chcę już bawić. :)

Zbyt cienka opaska przerośnie chwastami i trawą po jakimś czasie i przestanie spełniać swoją rolę. Ja identyczny problem rozwiązałem nastepująco: 60 cm od ściany budynku krawężnik betonowy - 6mm, wybrałem na jakieś 40 cm, na spód dwie warstwy geowłókniny - na to 15 cm piasku - jako ochrona tej włókniny, potem 5-10 cm gruzu i 15-20 cm żwiru rzecznego. Wbrew pozorom nie była to taka tania inwestycja. Po trzech latach użytkowania sprawuje się doskonale. Mam kawałek "prowizorycznego" chodnika z 15 cm warstw żwiru, który po tych 3 latach niestey w połowie jest już zarośnięty trawskiem.

• 14 years później...
Ja bym zrobił poziomo ten odbój i skierował wodą na działkę , spadek tylko od domu a nie na płot. Wzdłuż płotu można podnieść obrzeże atak aby woda spływała po tej stronie ogrodzenia. Tak poza tym ogromny ten spadek do sąsiada.

spadek taki ze w zimie zanim odsniezy to w płocie wyladuje

trudna działka... sąsiad ma działkę niżej niz poziom ulicy i tak wyszło..

właśnie jeszcze zima, jak wyjdę z roboty sprawdzę czy z kranu woda leci bez węża na działkę czy jednak na bok na ogrodzenie (i będzie mi podmywać bloczek ogrodzenia??). Z majstrem gadaliśmy i miał wstawić krawężnik przy ogrodzeniu z lewej przy granicy wyżej ponad poziom opaski, no ale wyszło jak wyszło... żądać od niego by to jeszcze poprawili czy kostkami samemu coś kombinować??