Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć wodociągowa i kanalizacja

anekri

Recommended Posts

Witam

Szukam i szukam i nic nie znalazłam w tym temacie. Może ktoś pomoże :-?

Mam działkę bez mediów i nie ma widoku aby gmina z tym ruszyła a chciałabym w tym roku się wprowadzić. Znalazłam więc inne rozwiązanie i chciałabym włączyć się do kanalizacji i wody w osiedlu na granicy mojej działki (mam na to zgodę). Podobno mogę wystosować wniosek do Urzędu Miasta o częściowe sfinansowanie/zwrot kosztu wybudowanego odcinka? Czy ktoś może ma wzór pisma lub wie jak ono powinno wyglądać?

Z góry dziękuję za wszystkie rady :D

Po pierwsze.

Radze udac sie do lokalnych wodociagów i zapytac, czy jako dostawcy uslug ( dostawa wody i odbiór scieków ) godza sie na takie rozwiazanie.

Co do zwrotu kosztów, to o ile wiem, nikt nie zwraca nakladów poniesionych na budowe przykanalików badz przylaczy.

Koszt wykonania wszelkich przylaczy ponosi inwestor.

...ale moze idzie nowe :roll:

...ale moze ja sie myle :wink:

Pozdro

J

Po pierwsze - pierwsze co zrobiłam to uałam się do wodociągów i kanalizy. 8)

Dostawcy godzą się na takie rozwiązanie. I nie chodzi mi o budowę przykanalików i przyłączy (cokolwiek to znaczy :-? ) Ja muszę wybudować 50 m sieci wodociągowej i jakąś wcinkę 50 m do kanalizacji, ponieważ sieć na osiedlu jest tylko w swerze życzeń na przyszłość, a ja chciałabym zamieszkać już w grudniu. Obowiązkiem inwestora jest podobno partycypowanie w kosztach budowy sieci a nie jej całe finansowanie, z tego moje pytanie.

Proszę więc o radę osób, które miały z tym doczynienia faktycznie. :D

...znaczy siem, ze musisz wybudowac na cudzym terenie ( praktycznie dla owego osiedla ) kawalek przewodu wodociagowego ( pewnie min. fi 100 mm ) i kawalek kanalu sciekowego ( min. fi 0,2 m ).

Z reguly po wybudowaniu odcinka sieci przechodzi on na wlasnosc operatora wod.-kan. i tutaj szukalbym szczególowych informacji nt. zwrotu kosztów ( np. w formie zwolnienia z oplat za wode i scieki - co niestety zwazywszy na zakres prac bedzie trwalo dlugo :( ).

Aby uzyskac jakikolwiek zwrot w budzecie miasta musza byc srodki na ten cel i tu pies lezy pogrzebany.

Proponuje inne rozwiazanie - zalozenie wspólnie z wlascicielami osiedla komitetu który wybuduje siec wod.-kan. i wystapi o dofinansowanie ww. inwestycji do UM.

My zrobilismy podobnie ( chodzilo o ponad 0,5 km wodociagu i kanalu )

zrobilismy projekty, dostalismy pozwolenie na budowe, wplacilismy haracz ( po 2300,- pln za wode i kanalizacje ), podpisalismy umowe z gmina, która dofinansowala reszte inwestycji ( oczywiscie kase wyplacili w nastepnym roku, po uchwaleniu nowego budzetu ).

Milego Weekendu

J

Dzięki. I właśnie tu jest pies pogrzebany... Reszta działek jeszcze nie jest sprzedana przez firmę X więc założyć komitet nie ma z kim Ale mogę się podłączyć w drugą stronę do właśnie budowanej sieci dla bloków wielorodzinnych i chcę aby miasto może trochę dołożyło do tego. Myślałam że może ktoś już takie podanie o dofinansowanie składał i może mi coś ww tym temacie doradzić ... jak to ugryźć :p

.....ja niestety nie slyszalem o przypadku dokladania sie do "prywatnych" inwestycji wod. - kan. przez miasto :(

...burmistrz czy prezydent miasta po zrobieniu czegos takiego bez zgody i akceptacji radnych ( a Ci musza to uchwalic ) musialby pakowac manatki w trybie alarmowym....

Wszystko wymaga czasu......

3mam kciuki, ale realnie to marne widoki na ten rok :( .....

Pozdro

J

Właśnie chcę podłączyć się do kanalizacji i bierze mnie jasna cholera. Pieprzony Urząd Miasta przez to że wybudował kanalizację chce od każdego 1070 zł za "wzrost wartości działki" a jednocześnie bez mojej wiedzy wybudował przykanalik kończący się w granicy działki i chce za to 870 zł (ok 4 m). Fachowiec chciał to zrobić 60 zł za m. No przecież można się kurwicy nabawić. Mam dośc tych urzędasów. Ale jest nadzieja - słyszałem, że to co w ulicy należy do maista i nie mogą za to brac pieniędzy - muszę to sprawdzić.

"... Art 15 Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę...

1.Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić realizację budowy i rozbudowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w stadium uwarunkowań...

2.Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

3.Koszty zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego pokrywa przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego odbiorca usług.

... Art. 31

1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne mogą je przekazać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie..."

Czyli gmina lub wodociągi mogą sfinansować częściowo budowę sieci, jeżeli nie posiadają środków na jej wybudowanie lub odpłatnie przejąć sieć lub dać ulgę w podatkach czy opłatach za odprowadzanie ścieków, i to już zależy tylko od nich. W moim przypadku wodociągi odsyłają mnie do miasta a miasto do wodociągów.

Czy nikt nie miał z tym doczynienia?? :( Wszyscy mają sieć wybudowaną przez miasto?? a może ktoś podpisywał umowę na odpłatne przekazanie wybudowanej sieci??

Każde doświadczenie przyda mi się.

• 2 months później...