Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczacie sie przed pożarem

Recommended Posts

To znaczy chodzi Ci o pełną wersję automatyczną z centralką sygnalizacji pożarowej i powiązanym z nią oraz z obiektem chronionym stałym urządzeniem gaśniczym. Jest kilka takich firm. Proponuję na wyszukiwarce Wirtualnej szukać pod hasłem "czujki pożarowe" lub "tryskacze". Znajdziesz telefony i kontakty do producentów i firm montujących te urządzenia. I oczywiście dowiesz się czy i gdzie mają w pobliżu miejsca Twojego zamieszkania przedstawiciela.

• 1 month później...

To wszystko to pikuś w porównaniu z wybuchem gazu.

Myślę, że przede wszystkim przed tym musimy się zabezpieczyć.

Pożar często wybucha z powodu zwarcia w instalacji elektrycznej. Znajomy założył sobie jakiś specjalnie czuły automatyczny bezpiecznik, który przy minimalnym zwarciu wyłącza zasilanie. Twierdzi, że jak nawet dotknie gołą ręką kabli, to nie zdąży go mocno kopnąć, tylko się wyłączy. Jeśli to prawda-to super.

Wiecie coś dokładniejszego na ten temat ?

chyba moja wiadomosc nie przeszła więc pisze ponownie. Uruchomiliscie moja wyobraźnie do czerwonosci. Scenariusz: śpimy na pietrze, pozar jest na schodach i pod drzwiami sypialni, nie możemy sie wydostać, do gasnicy daleko. Trzeba skakć przez okno, ale jak nie połamać się? Trzymanie drabiny to absurd, ale taka mała sznurkowa (jak na statkach) to dobry pomysł. Zmiesci się w kanapie, łatwo ją zamocowac np. do balustrady albo parapetu. I koniec szczęliwy (częściowo)