oda 12.04.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Witam czy ktoś już przerabiał ten temat i może podzielić się doświadczeniem, porównaniem cen.PozdrawiamOda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 12.04.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Witam czy ktoś już przerabiał ten temat i może podzielić się doświadczeniem, porównaniem cen. Pozdrawiam Oda Zdecydowanie oczyszczalnia. Rachunek jest mocno na niekorzyść szamba. Różnica w kosztach powinna się zwrócić po dwóch latach eksploatacji oczyszczalni - teoretycznie. Od strony praktycznej nie wiem bo dopiero będę budował "poś", ale przekoanły mnie informacje jakie znalazłem na stronach producentów i opinie uzytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 12.04.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Napewno oczyszczalnia, ale jest jedna sprawa. Jeżeli jest plan zagospodarowania to upewnij się czy będzie można wybudować oczyszczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 12.04.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Witam. My mielismy w planach budowę oczyszczalni. Nie możemy jej jednak mieć bo mamy zbyt wysoki poziom wód gruntowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 12.04.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Oda przerób proszę temat "szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.04.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 My ostatnio zainteresowaliśmy się tym: http://www.poliplast.pl/home.php?my=xxZapytałem o cenę i trochę mną zachwiało po usłyszeniu odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 12.04.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 UBEK - a co usłyszałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 13.04.2005 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 a co usłyszałeś ? Cena kompletnej oczyszczalni Poliplast EP-6 (zbiorniki oraz skrzynka sterująca) wynosi 9990zł netto. Koszt montażu oczyszczalni zależy od warunków gruntowych i wynosi od ok. 1000 zł do ok. 3000 zł (wysoki poziom wody gruntowej itp.). Koszt montażu jest każdorazowo ustalany z klientem przez upoważnionego wykonawcę. VAT na urządzenie z montażem 7%, VAT na urządzenie bez montażu 22%. Spotykane jest również rozwiązanie montażu pod nadzorem - wtedy klient wykonuje wszystkie prace a instalator nadzoruje wykonywanie tych prac. z naciskiem na 9990zł netto Oprócz tego sporo informacji technicznych, eksploatacyjnych itp. Wydaje mi się że to trochę za doga impreza .... A może tylko tak mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 13.04.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 witam, ja będę montował za 4 tygodnie oczyszczalnię biologiczną POLIPLAST i uważam że to świetny wybór.. oczyszczalnie z osadnikami gnilnymi nie umywają się do oczyszczalni biologicznych, z których wypływająca woda oczyszczona jest rzeczywiście w 98% i można wypuszczać ją do rowu, strumyka czy do studzienki - nie potrzebny jest drenaż który przy najprostszych oczyszczalniach (za 3,5 -5 tys PLN) jest konieczny jako miejsce oczyszczania tlenowego ścieków które zaledwie w 60% oczyszczone wypływają z osadnika gnilnego.. a pod drenaż trzeba mieć już kawałek działki.. poza tym jest panel sterujący pracą oczyszczalni - ustala się tryb jej pracy w zależności od obciążenia.. panel sterujący można wybrać: albo stojący na fundamencie do ustawienia poza domem, lub do zawieszenia (np w garażu).. cena? jak na oczyszczalnię bilogiczną wydaje mi się standardową.. poza tym to przecież cena wyjściowa..[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 13.04.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 BOOWA - oczywiście Mercedes jest lepszy od Poloneza, ale nie wszystkich stac na Mercedesa. Z oczyszczalnią jest podobnie. Pytanie było o porównanie szamba i oczyszczalni i jeżeli weźmiemy oczyszczalnię z odanikime gnilnym (taką mam od roku Nevexpolu), to według moich kalkulacji inwestycja w oczyszczalnię zaczynie mi się zwracać już w za kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 13.04.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Mnie koszt całej POŚ wyniósł troszkę poniżej 3kpln + robocizna + badanie geologiczne. Pół roku temu dyskusja na ten temat toczyła się dość intensywnie dlatego zaproponowałem szukanie na forum. Jeżeli potrzebne szczegóły to ze zrozumiałych względów na prv. PS. Olkalybowa wysoki poziom wód gruntowych jest też do pokonania w sposób opłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 13.04.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 PS. Olkalybowa wysoki poziom wód gruntowych jest też do pokonania w sposób opłacalny. Ja też mam problem wysokich wód i rezygnuje z POS zwłąszcza że perspektywa kanalizacji sie pojawiła w okresie 3 lat. Przy standardowym pos tj z drenażem pewnie bym się mimo to nie zastanawiał, ale przy wysokich wodach nie bardzo widzę opłacalne wyjście - koszty alternatywnych rozwiązań podrażają znacząco inwestycję a np nie chcę robić metrowych nasypów na działce...... mimo to żałuje bo uważam że POS to najlepsze wyjście, no ale z wodami nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 13.04.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Willie sprawdz w takim wypadku oczyszczalnie biologiczne gdzie nie musisz robić drenażu - jeżeli tylko masz gdzieś jakiś rów gdzie możesz odprowadzić to radzę się zastanowić - dochodzi tylko jeszcze koszt pozwolenia wodno-prawnego jakie trzeba uzyskać na odprowadzanie wody poza teren swojej działki (190PLN).. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 13.04.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Dzięki, sprawdzę.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 13.04.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 mi przy wysokim poziomie wód gruntowych zrobiono oczyszczalnię trzcinową z filtrem pionowym, koszt całkowity dla 5 osób zamknął sie kwota 7500 zł a firma jest od nas http://www.ekologia24.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 13.04.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Arko, jesteś zadowolony z eksploatacji ? A jak wyszły koszty inwestycji ? Ja mieszkam w okolicach Poznania i może skorzystałabym z tego namiaru, po przeczytaniu Twojej opinii. Pozdrówka,Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
startom 13.04.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Arko - też jestem zainteresowany rozwiązaniem jakie podałeś.Daj zanć jak taka oczyszczalnia pracowała zimą.Czekam na wszelkie info.Dziękistartom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 13.04.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Mnie koszt POŚ wyszedl tak, zbiornik 3 komorowy + rozdzielacz+ dreny + wywietrzniki + gewłóknina itd wszystko ok 2 800 zl z przywozem na miejsce + 2 wywrotki żwirku +1 wywrotka piasku + robocizna = okolo 5 tyś. Oczyszczalnię kupilem z firmy PIPELINE. Użytkuję ok 3 m-cy bo wprowadzilem sie dopiero 02.01.2005 wiem, że okres jest krótki, ale ale raczej wszystko działa,bo gdyby nie to napewno by się zbiorniki juz zdążyły napelnić zwłaszcza, że w domu mieszka 3 os + 1,5 roczny maluch więc wody idzie b. dużo. opłaty za samą wode za miesiąc to jest ok 100 zł. U mnie nie ma problemów z drenem bo mam dzialke długą na ok 110 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 13.04.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 bardzo ważna rzecz przy oczyszczalni (o której może pamiętacie): każda gmina refunduje wydatki związane z projektem, zakupem i montażem POS. W moim miejscowym urzędzie gminy właśnie się dowiedziałem że 30% od rachunków które przedstawie i które oni uznają za związane z montażem oczyszczalni (a tu nie robią problemów) jestem w stanie odzyskać od nich w ciągu dosłownie tygodnia od skończenia robót.. może ktoś dzięki temu zdecyduje się nie na najtańszą oczyszczalnie tylko na biologiczną.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 13.04.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Boowa to masz szczęście u mnie gmina nie ma pieniędzy i niczego takiego nie robi (refundacja)!!!! Oczyszczalnię (SOTRALENZ - chyba tak się pisze) ścieków mam od miesiąca - całość materiał + robocizna 8200 brutto (oczywiście jako usługa czyli z VAT 7%) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts