Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo czy oczyszczalnia

oda

Recommended Posts

Najgorsze jest to że gmina nie chce nam dać zgody na oczyszczalnię ścieków tylko każą nam budować szambo bo jesteśmy niby ujęci w planach do skanalizowania. A mamy działkę w lesie i wszyscy mówią że nikt do nas nie pociągnie linii kanalizy ale URZĘDNIK potem umyje ręce. . Kierownik budowy mówi żeby się nie szczypać tylko robić oczyszczalnię a on potem dokona odbioru i zgłoszenia - podobno jest to dość często praktykowane. Jak to wygląda u was?

Wcale nie musisz pytać gminy o zgodę na budowę POŚ. Wystarczy zgłoszenie do Starostwa z załączeniem ekspertyzy geologicznej, ksero atestów POŚ od producenta oraz naniesienie na mapce projektowej usytuowania zbiornika i rozprowadzenia rozsączalnika z zachowanymi przepisowymi odległościami. Po miesiącu Starostwo wydaje Ci zaświadczenie że nie wyrażę sprzeciwu pod warunkiem ...(to wstawiają wartości liczbowe w metrach z ustawy). I to wszystko. Następnego dnia możesz tym dokumentem pomachać urzędasom w Gminie.

Witam

Jak już wspomniałem moja oczyszczalnia trzcinowa jak na razie działa bez problemu. Ujście wody z drenów zbierających jest do pobliskiej sadzawki przepływowej w której są ryby, z tego wynika, że woda musi być dobra.

Zimą działała też normalnie, nie zauważyłem niczego co by mogło by nmnie zaniepokoić. Warto wspomnieć że wykonawca tłumaczył mi dlaczego nie powinno zamarzać - jak dobrze zrozumiałem to ściek jest nalewany do drenażu okresowo z przepompowni.

W pobliskiej szkole rolniczej jest inna trzcinówka modelowa z której podobno okresowo śmierdzi.

Jestem po roku użytkowania i teraz dopiero roślinność ukaże swoje piękno (trzcina posplita i wiklina)

Wcale nie musisz pytać gminy o zgodę na budowę POŚ. Wystarczy zgłoszenie do Starostwa z załączeniem ekspertyzy geologicznej, ksero atestów POŚ od producenta oraz naniesienie na mapce projektowej usytuowania zbiornika i rozprowadzenia rozsączalnika z zachowanymi przepisowymi odległościami. Po miesiącu Starostwo wydaje Ci zaświadczenie że nie wyrażę sprzeciwu pod warunkiem ...(to wstawiają wartości liczbowe w metrach z ustawy). I to wszystko. Następnego dnia możesz tym dokumentem pomachać urzędasom w Gminie.

To prawda, ale jeżeli działki w szerokości są nawet ok. 30 m (co nie jest tak mało), a sączki masz nawet na środku, to musi być zachowana odległość od ujęcia wody twojej i SASIADA. U nas Starostwo wymagało zgody sąsiadów. No i na tym padła nasza oczyszczalnia. :evil:

ppp.j napisał:

Dzięki za radę ale czy jesteś tego pewien bo aż mi się wierzyć nie chce że w gminie nie wspomnieli ani słowem że to się załatwia w Starostwie. Ale czemu ja się dziwię. Jeszcze raz dzięki.

Jak rozwiazali byscie nastepujaca sytuacje- nie mam jeszcze POS ani studni, ale oba obiekty bede ze soba kolidowac ze soba (wychodzi mi jakies 20 m). Czy studnie tez mi ktos bedzie odbieral? Mam taki plan aby w podaniu o pozwolenie na budowe domu wrysowac POS i nie wspominac o studni ale nie wiem jak to bedzie wygladalo przy odbiorze gdy studnia juz powstanie.

Dzięki za radę ale czy jesteś tego pewien bo aż mi się wierzyć nie chce że w gminie nie wspomnieli ani słowem że to się załatwia w Starostwie. Ale czemu ja się dziwię. Jeszcze raz dzięki.

Informacja wzięta z własnego doświadczenia. Tak zrobiłem i tak mam tylko u mnie w Gminie mi o tym powiedziano.

No właśnie nie wiem czy nie próbuje połaczyć ognia z wodą , chciałbym studnię (mycie auta i podlewanie ogrodu) i oczyszczalnie ścieków coby nie becalować co 2 tygodnie po 70 zyla za beczkę.

Oczyszczalnia gminna miała powstac w Stęszewie w tym roku ale narazie ani widu, ani słychu.

To jak można miec jedno i drugie bez kolidacji między sobą?????

bardzo ważna rzecz przy oczyszczalni (o której może pamiętacie):

każda gmina refunduje wydatki związane z projektem, zakupem i montażem POS. W moim miejscowym urzędzie gminy właśnie się dowiedziałem że 30% od rachunków które przedstawie i które oni uznają za związane z montażem oczyszczalni (a tu nie robią problemów) jestem w stanie odzyskać od nich w ciągu dosłownie tygodnia od skończenia robót..

może ktoś dzięki temu zdecyduje się nie na najtańszą oczyszczalnie tylko na biologiczną..

pzdr

A gmina Puck (podobno ekologiczna) nie chciała wydać zezwolenia na oczyszczalnię "bo będzie kanaliza"... A kasiorka z Unii leci (przez palce chyba). :)

Informacja wzięta z własnego doświadczenia. Tak zrobiłem i tak mam tylko u mnie w Gminie mi o tym powiedziano.

No może i tak jest. Tylko że w naszej wsi projektują wniosek o kanalizację (unia ma dać kasę) i potrwa to pewnie kilka lat a nie ma jeszcze wody. A poza tym nasz dom stoi w lesie i raczej jest daleko do sąsiadów więc wątpię by nas podłączyli - kiedy im to się zwróci bąź ile to będzie mnie kosztować.

tez miałem dylemat ,, szukałem , pytałem ,,, ale urząd w radzyminie rozwiązał temat "buduje kanalize" ,, część miasta juz ma ,, wiec narazie zwykłe szambo a potem podłączenie do kanalizy za ok. 4tys pln

No może i tak jest. Tylko że w naszej wsi projektują wniosek o kanalizację (unia ma dać kasę) i potrwa to pewnie kilka lat a nie ma jeszcze wody. A poza tym nasz dom stoi w lesie i raczej jest daleko do sąsiadów więc wątpię by nas podłączyli - kiedy im to się zwróci bąź ile to będzie mnie kosztować.

Przecież POŚ to takie specyficzne szambo. Ja też buduję pod Radzyminem, dokumenty załatwiałem w filii Starostwa Wołomińskiego w Radzyminie jesienią 2004.