mysia 12.04.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 chciałabym mieć w domu drewnianą podłogę, ale mój chłopak uparł się na ogrzewanie podłogowe. Słyszałam że ogrzewanie podłogowe pod parkietem nie zdaje egzaminu, bo podobno parkiet się rozsycha. mam pytanie, czy może ktoś z was ma ogrzewanie podłogowe pod parkietem i jak się w związku z tym użytkuje? czy jest w ogóle sens zakładać ogrzewanie podłogowe? podobno ogrzanie domu tym sposobem troche kosztuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 12.04.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 właśnie z powodu parkietu w salonie zrezygnowaliśmy z ogrzewania podłogowego (w salonie)...podłogówka będzie tak gdzie beda płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 12.04.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 ... ... czy jest w ogóle sens zakładać ogrzewanie podłogowe? podobno ogrzanie domu tym sposobem troche kosztuje.. Noo, tym sposobem kosztuje trochę... mniej. I w dodatku ciepełko pod stopami... Jak latem na plaży. Zawsze można upaść... i się przytulić. Albo poleżeć krzyżem bez obawy o reumatyzm... Same zalety. A parkiet ? Nie grzeje, tylko wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 13.04.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Hłe, hłe..... Mam cały dół w podłogówce, i nie wyobrażam sobie innej metody ogrzewania. Żadnych rur, kaloryferów i i nnych ,,pięknych'' dodatków. A komfort cieplny już przy 19 - 19,5 st. Na górze niestety konwektory, ale nie będę robił grzanej podłogi na drewnianym stropie. Chociaż...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 16.04.2005 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Juras XR4Ti a co masz nad ogrzewaniem podłogowym dechy czy terakote??Bo ja poluje tu na klogoś kto ma drzewo bo noszę sie z zamiarem ułożenia 1 cm parkietu specjalnego pod ogrzewaniwe podłogowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkarczewski 16.04.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Problem nie polego głównie na rozsychaniu podłogi w przypaku parkietu. Diabeł tkwi w innym szczególe. Drewno ma znacznie gorsza przewodność cieplną niż kamień (płytka). Aby przez podłogę drewnianą przeniknęła taka sama ilość ciepła jak w przypadku podłogi z ceramiki musimy zapewnić znacznie większą moc na 1 m kw. podłogi. Możemy to uczynić na dwa sposoby: 1. Podnieść temp. czynnika w podłogówce. Ale możemy ja podnosić do max 50 (55) stopni C. 2. Zagęścić pętle ogrzewania podłogowego (zmniejszyć odległość od poszczególnych rur). W tym przypadku zwiększy się ilość rury, a co za tym idzie zwiększą się opory przepływu. Pojawia sie konieczność zwiększenia ilości obiegów grzewczych (aby były krótsze - maksymalana ilość rury na jednej petli to 100m) - czyli większe rozdzielacze , szafki itp. Przykład:Dla ogrzania pomieszczenia (ogrzewania podłogowe jest jedynym źródłem ciepła w tym pomieszczeniu) zakładając że temperatura czynnika wynosi 40-45 stopni C, a na podłodze położymy płytki ceramiczne - wystarczy nam ułożenie rur w odległosciach około 15 cm. Jeżeli w tym samym przypadku ułożymy podłogę z desek, parkie to odstępy pętli powinny wynosić nawet około 5 cm (przy grubych podłogach nawet gęściej). tak gęste ułożenie sprawia wiele problemów, rura potrafi "wstawać" z podłogi przy układaniu (zależy to od wielkości pomieszczenia), pojawia się konieczność układania "ciasnych łuków" itp. Należy się dobrze zastanowić nad sensem ogrz. podł. pod drewnianą podłogą. Osobiście uważam że ogrzewania podłogowe najlepiej sprawdza się pod podłogą z płytki, marmuru, granitu itp. a więc głównie w pomieszczeniach takich jak hole, łazienki, kuchnie, wiatrołapy (nawet garaże - bardzo szybko wysycha woda ze stopniałego śniegu). Najbardziej kiepskim pomysłem jest oczywiście ogrzewania podłogowe w sypialni (to druga kwestia - pionowy rozkład temperatur). Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać szczegóły (temp. czynnika a gęstość rur w zależności od docelowego materiału na podłogę) ale dopiero po poniedziałku (tabele doboru mam w firmie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 16.04.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 można tylko na parkiecie lub deskach przystosowanych do pracy z podłogówką (droga sprawa) tym nie mniej funkcjonuje bardzo dobrze. kwestia odpowiedniego i prawidłowego policzenia podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 16.04.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Do mkarczewski.A co sadzisz o ogrzewaniu podlogowym-elektrycznym, przy drewnianej podlodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 18.04.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Witam. Stoję przed tym samym dylematem. Mamy ogrzewanie wodne - tak zdecydował mój MĄŻ - a ja kocham to , co drewniane. Dlatego panowie od ogrzewania tak zrobili by na podłodze mógł być parkiet. Moja koleżanka ma na "podłogówce" dobrej jakości panele, które użytkuje drugi rok i nic się nie dzieje! W obecnym mieszkaniu mam parkiet i tam gdzie idą rury grzejne parkiet pracuje, więc latem mam podłogi ok. a zima robią sie szczeliny około 1 mm. Moim dylematem jest wybór między panelami a parkietem, ale wybiorę to drugie czyli parkiet ze świadomością iż będę mieć w sezonie grzewczym szczeliny. Przynajmniej to znak, że drewno "żyje". Pozdrawiam, mama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 18.04.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 jak wspomniałem wyżej są specjalne parkiety do podłogówki które z racji swojej konstrukcji doskonale pracują nie rozsychająć się.tutaj masz tekst doradcy z Barlinka Jakie produkty Państwa Firmy nadają się do układania w pomieszczeniach z wodnym ogrzewaniem podłogowymPytanie zadano: 2003-01-11 19:16:32. Odpowiedź:Na ogrzewanie podłogowe najlepiej jest urzyć deski barlineckiej bezklejowej w takich gatunkach jak Jatoba, Merbau, Dąb, Jesion, Akację. Można również ułożyć drobna mozaikę o grubości 8 mm z debu bądź jesionu. Nie nadaje się na ogrzewanie podłogowe tradycyjny 22 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 23.04.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 chciałabym mieć w domu drewnianą podłogę, ale mój chłopak uparł się na ogrzewanie podłogowe. z góry zaplanowałem podłogówkę na całym parterze... jak i gres polerowany (natchnieniem była podłoga w salonie mieszkania Kasiorka ) generalnie podłogówka z drzewem nie idzie w parze, chyba musiecie zdecydować co jest priorytetem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 23.04.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Carrlos wiesz to z własnego doświadczenia? bo ja wiem coś innego tylko jak już wspomniałem droga sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 24.04.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Czy nie ma nikogo kto używa ogrzewania podłogowego i ma drewno na podłodze??Chyba jesteśmy pionierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 24.04.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Carrlos wiesz to z własnego doświadczenia? bo ja wiem coś innego tylko jak już wspomniałem droga sprawa rozwiń myśl proszę, bo nie wiem o co chodzi: - o nie współgrającą podłogówkę z drewnem - czy o koszty ("droga sprawa") podłogówki i gresu polerowanego? Jeżeli o to pierwsze to nie wiem "z własnego doświadczenia" ale i nie zamierzałem dawać drewna i podłogówki Jeżli chodzi o to drugie to w moim przypadku nie jest to aż tak drogie. instalację na zwykłe grzejniki miałem w umowie, podnegocjowałem i wykonawca bez zmiany ceny robi mi podłogówkę na systemie Kisan'a, w tym oczysićie projekt i wykonawstwo przez firme certyfikowaną do tego, zaś sam gres polerowany to 30x60 po 65 zł z Bartyckiej, nie stać mnie na ten po 250 zł , ten chiński lezy u moich znajomych juz 2 lata i nie ma problemu... i nawet jest tak na wpółreftyfikowany, w sam raz na silikonową spoinkę 1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 24.04.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 podłogówka doskonale sprawdza się przy wykończeniach podłogi drewnem, pod jednym warunkiem posadzka musi być przystosowana do ogrzewania podłogowego. każdy sprzedawca podłóg powie Ci jakie warunki musi ona spełniać, wcześniej podałem namiary na Barlinek. żeby dowiedzieć się więcej wystarczy poszukać w necie.ogólnie deska, klepka, musi mieć grubość do 8 mm, jest klejona z kilku warstw, często różnych gatunków drewna a także jest od spodu nacinana po to żeby mogła pracować.wcześniej wspomniałem droga sprawa, przede wszystkim dlatego że warstwa wierzchnia posadzki drewnianej z reguły jest wykonana z gatunków egzotycznych. potrafi to znacznie podnieść koszt posadzki drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 01.05.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Mam poza sobą wizytę u parkieciarza. Będę mieć Doussie natur 11mm. Pozdrowienia, mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 02.05.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 mama a gdzie Ty budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.05.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Czy nie ma nikogo kto używa ogrzewania podłogowego i ma drewno na podłodze??Chyba jesteśmy pionierami. ja mam od grudnia deski to "duo parkiet" - coś na kształt deski barlinieckiej, czyli lite drewno o grubości paru mm podklejone prostopadle sosną. Ta podklejka z sosny wykonana jest z takich pasków o szerokości kilku cm, a między paskami są zostawione prześwity. Dzięki podklejce, te panele mniej pracują przy zmianie wilgotności, a dzięki przerwom w podklejce ciepłe powietrze z podłogówki ma miejscami tylko te kilka mm klepki do ogrzania. Te panele tanie nie były, bo to egzotyk merbau (coś 120 pln/m2), ale są już polakierowane, więc się ich nie cyklinuje, i nie lakieruje. Podłogówka mi pod tym chodziła przez całą zimę włączając się i wyłączając czasami, w zależności od temperatury i nic. Na razie nie ma żadnych szczelin, a drewno było wyraźnie cieplejsze. Czuć było, że pod tym jest podłogówka. Na piętrze mam zwykły parkiet i zwykłe grzejniki i tam podłoga była zdecydowanie chłodniejsza. Co ciekawe na piętrze, w zwykłym parkiecie pojawiły mi się szczeliny. Najtańszą deskę barliniecką widziałem w supermarkecie po 80 zl/m2 (gatunki krajowe), więc tanie to nie jest, ale faktycznie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 03.05.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Mieczu to ja biorę termos kanapki i jadę do Ciebie zobaczyć jak to wygląda:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa 04.05.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Mama buduje w okolicach Pszczyny - Wisła Wielka, tuż nad jeziorem - zbiornikiem- Goczałkowickim. Dom już stoi, teraz etap ocieplenia wełną mineralną a potem długo oczekiwana wykończeniówka. Pozdrawiam, mama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts