Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe i parkiet

Recommended Posts

• 4 months później...

ja już wcześniej kilka razy o moim stanie pisałem ... ale co tam napisze jeszcze raz ... Mam w domu parterowym 140 m2 powierzchni ogrzewanej podłogówką wodną. W kuchni , łazienkach , przedsionku i pom.gosp. mam płytki a pozostałe ponad 100 m2 podłogi to panel drewniany o gr 12 mm, przystosowany po ogrzewania podłogowego.

Kilka faktów :

1/ Teoretyczne wyliczenia dotyczące tego co chę u siebie założyć wykazały bardzo małą różnicę w kosztach ogrzewania w stosunku do podłogi z terakoty ( <50 zł /rok )

2/ Praktyczne użytkowanie tego dowiodło - posadzka była ogrzewana przed położeniem paneli a po ich instalacji i braku jakiejkolwiek regulacji podłogówki temp w pomieszczeniu pozostala taka sama. Zuzucie prądu także się nie zmieniło.

3/ Bardzo ważny jest decyzja o takim ogrzewaniu na etapie projektu domu aby zagwarantowac odpowiedni opror cieplny wszystkich przegród

4/ Bardzo ważny jest dokładny projekt samej podłogówki uwzględniający rodzaj materiału wykończeniowego, max tem zasilania i wyliczona temp powrotu ( rurki zasilające i powrotne ułożone równolegle wzdłuż siebie uśredniają temp w posadzce ) tak aby nie przekroczyć 29 C

5/ Wazny jest dobór włąściwych mat. wykończeniowych - ciemne drewno egzotyczne odkształca się minimalnie ( u mnie merbau ), producent musi zagwarantować możliwość użytkowania panelu lub innego materiału na ogrzewaniu podłogowym, niezbyt grube ( max 14 - 16 mm bo powyżej opór cieplny podłogi zaczyna odgrywać istotną rolę w stosunku do oporu styropianu pod posadzką ) a także sposób jego przymocowania do podłoża ( u mnie klejone do jastychu )

Moje przemyślenia :

1/ po jednym sezonie grzewczym brak jakichkolwiek szpar pomiędzy deskami.

2/ Podłoga jest prawie niewyczuwalnie cieplejsza a pozwala nagrzać mieszkanie do wymaganej przez nas temperatury ~23 C

3/ nie ma więcej kurzu niż normalnie i nic nie "lata" w powietrzu - to są po prostu bajki - konwekcja przy tym typie ogrzewania praktycznie nieistnieje dla kurzu ...

4/ W sypialni można się wyspać .... 8) a jak ci jest za ciepło to zmniejsz temp w tej pętli - nie widzę problemu .... no chyba że ktoś mówi o jakichś pętlach energetycznym albo czymś podobnym ...

Moje wnioski :

Jak ktoś chce mieć drewno w domu i ogrzewanie podłogowe to stwierdzam, że można to połączyć w zadowalający sposób ...

W moim następnym domu :wink: też bym taką zrobił

Aha a moja podłoga wygląda tak

pozdrawiam

a czemu nie? deska barlinecka to trójwarstwowa podłoga i nadaje się.

Producent potwierdził możliwość układania deski na ogrzewaniu podłogowym. Gdzieś czytałem testy deski barlineckiej wykonane na ogrzewaniu podłogowym i zachowują się bardzo ok.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

nagrzewają się kafle czy 7 - 8 cm betonu pod nimi ?

nie wiem co się nagrzewa :oops: ale ciepełko pod stopami odczuwam po 1,5 godzinie od momentu załączenia :lol: . Pozdrawiam

u mnie trwa to krócej ( niecałą godzinę ) a mam drewno ... 12 mm drewna dodam ...

A to dlatego że mam tylko 4,5 - 5 cm warstwę jastrychu w której są rurki od podłogówki ...

pozdrawiam