mieczotronix 04.05.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Mieczu to ja biorę termos kanapki i jadę do Ciebie zobaczyć jak to wygląda:):) tylko przywieź coś fajnego w termosie (lody włoskie z Galerii Mokotów - mmmammma mia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 04.05.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Lody??? a ja myslałem że my sie napijemy strzemiennego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 05.05.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 ach ta polska romantyczna natura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekg 18.09.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Z parkietem na podlogowce. Tylko b. proszę o opinie tych co to mają (bo co lepiej byloby miec to sie naczytalem w watkach) - jakie drewno, - grubośc, - temp. wody w podlogowce , jezeli wodne, - czy sa i jakie szpary Pozdrawiam cieplo, choc idzie zima MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 18.09.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 mieczu no i co tam u Ciebie jak Twoja podłoga sie ma?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 19.09.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ja już wcześniej kilka razy o moim stanie pisałem ... ale co tam napisze jeszcze raz ... Mam w domu parterowym 140 m2 powierzchni ogrzewanej podłogówką wodną. W kuchni , łazienkach , przedsionku i pom.gosp. mam płytki a pozostałe ponad 100 m2 podłogi to panel drewniany o gr 12 mm, przystosowany po ogrzewania podłogowego. Kilka faktów : 1/ Teoretyczne wyliczenia dotyczące tego co chę u siebie założyć wykazały bardzo małą różnicę w kosztach ogrzewania w stosunku do podłogi z terakoty ( <50 zł /rok ) 2/ Praktyczne użytkowanie tego dowiodło - posadzka była ogrzewana przed położeniem paneli a po ich instalacji i braku jakiejkolwiek regulacji podłogówki temp w pomieszczeniu pozostala taka sama. Zuzucie prądu także się nie zmieniło. 3/ Bardzo ważny jest decyzja o takim ogrzewaniu na etapie projektu domu aby zagwarantowac odpowiedni opror cieplny wszystkich przegród 4/ Bardzo ważny jest dokładny projekt samej podłogówki uwzględniający rodzaj materiału wykończeniowego, max tem zasilania i wyliczona temp powrotu ( rurki zasilające i powrotne ułożone równolegle wzdłuż siebie uśredniają temp w posadzce ) tak aby nie przekroczyć 29 C 5/ Wazny jest dobór włąściwych mat. wykończeniowych - ciemne drewno egzotyczne odkształca się minimalnie ( u mnie merbau ), producent musi zagwarantować możliwość użytkowania panelu lub innego materiału na ogrzewaniu podłogowym, niezbyt grube ( max 14 - 16 mm bo powyżej opór cieplny podłogi zaczyna odgrywać istotną rolę w stosunku do oporu styropianu pod posadzką ) a także sposób jego przymocowania do podłoża ( u mnie klejone do jastychu ) Moje przemyślenia : 1/ po jednym sezonie grzewczym brak jakichkolwiek szpar pomiędzy deskami. 2/ Podłoga jest prawie niewyczuwalnie cieplejsza a pozwala nagrzać mieszkanie do wymaganej przez nas temperatury ~23 C 3/ nie ma więcej kurzu niż normalnie i nic nie "lata" w powietrzu - to są po prostu bajki - konwekcja przy tym typie ogrzewania praktycznie nieistnieje dla kurzu ... 4/ W sypialni można się wyspać .... a jak ci jest za ciepło to zmniejsz temp w tej pętli - nie widzę problemu .... no chyba że ktoś mówi o jakichś pętlach energetycznym albo czymś podobnym ... Moje wnioski : Jak ktoś chce mieć drewno w domu i ogrzewanie podłogowe to stwierdzam, że można to połączyć w zadowalający sposób ... W moim następnym domu też bym taką zrobił Aha a moja podłoga wygląda tak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysia 19.09.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 brawo! nareszcie nie ma farmazonów typu: na podłogówkę tylko i wyłącznie kafle... moja rodzina puka sie w głowę jak mówie że w salonie na ogrzewaniu podłogowym będzie deska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 19.09.2005 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 RolandB Dzięki za słowa otuchy !!!Więc trzymam sie dalej swojej wersji:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek31 23.09.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 a czemu nie? deska barlinecka to trójwarstwowa podłoga i nadaje się.Producent potwierdził możliwość układania deski na ogrzewaniu podłogowym. Gdzieś czytałem testy deski barlineckiej wykonane na ogrzewaniu podłogowym i zachowują się bardzo ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 07.10.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Nasze kafle nagrzewają się dość długo - ok. godz. Gdybyśmy mieli zamiast kafli drewno pewnie trwałoby to trzy razy dłużej. Gdy cały czas jest włączone ogrzewanie to pół biedy ale żeby dogrzać albo włączyć tylko wieczorem to raczej niepraktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 07.10.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 nagrzewają się kafle czy 7 - 8 cm betonu pod nimi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.10.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 nagrzewają się kafle czy 7 - 8 cm betonu pod nimi ? nie wiem co się nagrzewa ale ciepełko pod stopami odczuwam po 1,5 godzinie od momentu załączenia . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.10.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 nagrzewają się kafle czy 7 - 8 cm betonu pod nimi ? nie wiem co się nagrzewa ale ciepełko pod stopami odczuwam po 1,5 godzinie od momentu załączenia . Pozdrawiam u mnie trwa to krócej ( niecałą godzinę ) a mam drewno ... 12 mm drewna dodam ... A to dlatego że mam tylko 4,5 - 5 cm warstwę jastrychu w której są rurki od podłogówki ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts