Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W NAGIETKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam!!!

Dom jest przepiękny. Ważne jest przy tym usytouwanie względem stron świata. W tym wypadku wejście musi się znaleźć od strony wschodniej.

Najbardziej podobają mi się duże przeszklenia. Dom praktycznie bez wad. No może tylko wysoki koszt budowy ( minimum 550tys brutto). Ale jeżeli to wam nie przeszkadza, gratuluję wyboru!

Pozdrowienia!!!

Witam,

Oglądałem taki dom w stanie surowym już z przykrytym dachem, bez okien.

Było to w zeszłe wakacje. Dom sąsiaduje z domem mojego kumpla, z którym razem przez 6 lat pracowaliśmy.

Minusy:

1) Jak na tak duży dom zdecydowanie za mało wygodne schody, a chodziłem po nich. Piętro jest do ponownej aranżacji.

2) Dla mnie niezrozumiałe miejsce umieszczenia łazienki na piętrze, :o szkoda takiego okna i widoku przez nie,

tu powinien być jakiś pokój wypoczynkowy, czy coś takiego. Oglądany przez nas dom w tym miejscu miał mieć

garderobę (ja wolałbym coś innego), natomiast łazienka miała być w części nad garażem. Generalnie ludzie,

których odwiedziliśmy mieli dokonać znacznych zmian w aranżacji piętra.

Też nam się podobał, ale:

3) za duży dla nas, 290 m2 w podłodze, nie mam jeszcze rozeznania co do kosztów, ale stosuje założenie 1m2

podłogi to średnio 2000 PLN, nie mniej jako 1700 - nie wierze że się da taniej.

4) Na naszej działce 850 m2 - wysunięty garaż to mniejsza część ogrodowa. W naszym przypadku

linia zaudowy 6m, co oznacza tylko 8 m za domem do granicy działki. :cry:

Plusy:

5) Dobrze go można ustawić na działce w osi północ południe, garaże od północy, wjazd zależnie od

usytuowania: od zachodu lub wschodu, najlepiej gdy weranda wychodzi na południe zachód - wymaga

to wjazdu od wschodu (popieram absolutnie Mariusza/Szczecin).

6) Dobrze rozplanowany parter, duży salon, sypialnia; byłem widziałem. Jeden z czynników wyboru

projektu przez gospodarzy, którzy byli bardzo mili i pokazali :roll: nam swój dom.

Pozdrawiam

Mariusz

Koszty przedstawione przez archon są trochę przesadzone.

Bardzo się cieszę ,że wam się podoba.

Piętro wymaga niewielkich zmian:np w miejscu łazienki powstaje duży pokój łącząc go z pokojem po lewej i jest to pokój z dwoma balkonami.

W miejscu gdzie jest garderoba + miejsce po garażu(bo zaplanowaliśmy poza bryłą budynku)powstaje nam ogromny pokój kąpielowy z dwoma oknami połaciowymi.

I już zrobiło się sensownie na górze.Sami przyznacie.

Nagietka

Witam Cię CZECZOTKA :lol: :lol: :lol:

Jak to miło,że napisałaś.

Opowiedz coś więcej o swoim domku,napewno będąc na etapie uzyskiwania pozwoleń ( tak jak ja jestem w tej chwili) wyobrażałaś go sobie na rózne sposoby.Mnie ogromnie zżera ciekawość.

A może dysponujesz zdjęciami swojego domku.Pokaz go nam lub jego wnętrza.Zawsze to może zainspirować do jakiś rozwiązań.

Pozdrawiam serdecznie-Nagietka. :wink:

• 2 weeks później...

Witamy,

jesteśmy w trakcie budowy nagietków i właśnie pojawiła się (nie pierwsza) wątpliwość.

Postanowiliśmy podnieść ściankę kolankową o jedną cegłę i zastanawiamy się czy w związku z tym zmieniać dach - czy wydłużać krokwie.

Czy ktoś z Was miał takie doświadczenia? Czy sądzicie, że jedna cegła będzie miała wpływ na zmianę proporcji domu?

A być może ktoś z Was ma już wybudowane nagietki pod dachem i można by było zobaczyć jak ten dom wygląda?

pozdr

P&E

Nagietko,

odkąd zamówiliśmy projekt, przez ten dom przeszedł huragan: np. wymiotło wszystkie ściany działowe na dole, przeniosło kuchnię do jadalni, sypialnię nad garaż, etc. domek jest fajny i nie zamieniłbym go na żaden inny, co nie znaczy że bym go jeszcze nie pozmieniał i że w projekcie nie ma błędów (za mała brama do garażu jak na dwa samochody, balkony niżej niż podłogi w pokojach i inne).

Pamiętam że z samej kartki mieliśmy bardzo mylne pojęcie o tym jak on wygląda dzisiaj (lub zaraz po założeniu dachu, gdy widać poddasze).

Niestety zdjęć nie załączę, bo nie mam ich na http. ale dwa zamieściłem na forum Dom w nagietkach na http://www.archon.pl

za miesiąc wprowadzka, a gazociągu ni widu ni słychu.

Pozdrawiam, a jak ktoś z warszawy to zapraszam.

Mateusz (Marta i Miłoszek)

Z czeczotką się spotkamy,ale zanim to nastąpi.............................

.............................qurczę.....................

chyba nie wytrzymam.

Czy ktoś z was mógłby mnie uleczyć!

Pokażcie swoje wnętrza.W innych projektach,aż miło .

A mnie dopadła dziś melancholia i zastanawiam się ,czy dobrego wyboru dokonałam! Czy ta kuchnia nie będzie za mała ,itd.

Upatruję w tym wszystkim syndrom czekającego na pozwolenie.Już nie daję rady.Chyba udam się do psychologa dyżurnego jak tak dalej będzie.

Ze smutnym pozdrowieniem-nagietka. :cry:

• 3 weeks później...