zibicwikla 12.04.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Zamierzam założyć ruszt drewniany (łaty 4x6) co 50cm w poprzek przykręcając do krokwi. Do tego regipsy. Czy popęka? Pewnie tak. Ale ponoć na metalowym też pęka. Poradźcie wszechobecni praktycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 12.04.2005 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 rozumiem,że wszyscy forumowicze są jeszcze przed tym etapem budowy, nie liczyłem na ekspres, dajcie choć jakiegoś linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.04.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 W przypadku rusztu drewnianego trudno zachować równość płaszczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.04.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Odkształca się pod wpływem wilgoci. Wystarczy zmiana wynikająca z rozpoczęcia sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 12.04.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Nie błąd, ale trudność wykonania i większe koszty. Konieczna choćby impregnacja. Poza tym inaczej niż przy zastosowaniu profilii systemowych nie znajdziesz dwóch łat drewnianych jednakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 12.04.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Odkształca się pod wpływem wilgoci. Wystarczy zmiana wynikająca z rozpoczęcia sezonu grzewczego. odksztalca sie, pecznieje i kurczy jak kazde drewno w zmiennych srodowiskach. Ale nie dyskwalifikuje to go do stosowania jako ruszt pod KG. Takie ruszty sie wykonuje, Tylko drewno powinno bys suszone. I conajwyzej zaspoinowac mzoa po sezoie grzewczym alby sie ustabilizowalo, ale nie jest to az tak koniecznie, bo przy zastosowaniu odpowiedniej tasmy (flizowki czy siatki) i odpowiedniej masy do spoinowania nie ma prawa pelac. Stelaz drewniany nawet ma pewna wyzszosc od stalowego z profili zimnogietych a mianowicie: izolacyjnosc akustyczna, plyty na stelazu drewnianym cechuja sie znacznie lepsza izolacyjnoscia akustyczna P.S. ja jakies 6 lat temu zrobilem w firmie sufit na stelazu z drewna i nie bylo to ani drewno suszone komorowo ani jakies tam specjalne, ciolem na laty co sie dalo (bo to ciezkie czasy byly ) i do dzis ani pekniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 13.04.2005 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Kiedyś mój cieśla zadał mi pytanie :"kiedy drewno przestaje pracować?"Trochę się pogimnastykowałem ,ale wszystkie odpowiedzi były chybione. Prawidłowa odpowiedź jest taka : "Wtedy kiedy je spalisz". Biorąc pod uwagę wszystkie wasze argumenty(oczywiste, no może poza argumentem większych kosztów-bo to nieprawda) przystępuję do montażu rusztu drewnianego i obiecuję,że jak się pojawi chociaż jedna ryska-zaraz dam znać. Pozdrawiam forumowiczów i iczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.04.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 zgadzam się z większością przedmówców - pod płyty gipsowe ( w szczególności na poddaszu) raczej tylko ruszt systemowy, nie drewno - łaty które zwykle widzi się w sklepach choć niby wysyszone jeszcze przez parę latek bedą "schły" - bedą się krzywić (jeśli jeszcze tego nie zrobiły ), pękać... poza tym 2 jednakowych raczej nie znajdziesz - problem z wyrównaniem powierzchni płyt GK pozostanie otwarty... --- raczej tylko system --- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 13.04.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 U mnie ruszt drewniany i jestem zadowolona ale co będzie dalej zobaczymy. Drewno było super wysuszone. Namówił mnie na to ojciec i obiecał, że nic nie popęka – no to mu wierzyłam. Zapewnił, że jak da się siatkę na łączeniach i odpowiednio zaszpachluje to będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 19.04.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Pracowałem na budowach w USA.Tam wszystko/prawie/ jest z drewna.Nikt prawie nie słyszał o jakis rusztach metalowychdp płyt gipsowych. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inku1 23.10.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Zamierzam założyć ruszt drewniany (łaty 4x6) co 50cm w poprzek przykręcając do krokwi. Do tego regipsy. Czy popęka? Pewnie tak. Ale ponoć na metalowym też pęka. Poradźcie wszechobecni praktycy. witam serdecznie mam w tej samej chwili ten sam problem który pojawił się u Pana, otóż mam zrobiony ruszt drewniany przykręcany bezpośrdnio do krokwi i mam dylemat czy montować do niego płyty GK czy lepiej najpierw dać płyty OSB a później GK? chodzi mi oczywiście o możliwośc pękania płyt. Jak to jest u Pana w praktyce czy są pęknięcia ? jak się zachowuje sufit w ten sposób wykonany ? z góry dziękuję za pomoc Bogusław Adamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.10.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 napewno nie ma sensu dawac plyt OSB i na nie GK. Jesli juz to zrob stelaz dwupoziomowy. Czyli do tego prostobadle drugi - czy to stalowy czy drewniany (duzo jest w najczesciej zadawanych pytaniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 A mnie zastanawia co ulega większej roszerzalności i odkształceniom: - drewno w wyniku zmian temperatury lub wilgotności - aluminium (profil) w wyniku zmian temperatury Domu jeszcze nie budowałem i praktyki w tym temacie nie mam, ale zastanawiam się czy wypowiedzi niektorych ludzi nie są podszyte powtarzaniem tego czego nikt nie widział , bo logicznie patrząc na sprawę to aluminium bardziej pracuje niż drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 23.10.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 czuję, że wybiorę metalowy, jestem przed tym etapem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 23.10.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Ja mam drewniany stelaż. Co z tegowyjdzie to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.10.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Co do 'pracy" elementów drewnianych.Latem zeszłego roku położyłem na strychu podłogę z desek suszonych komorowo. Konstrukcja dachu to wiązary kratownicowe.Przy ścianach szczytowych zostawiłem po ok. 1 cm luzu.Deski były ułożone prostopade do tych ścian.Przyszla wilgotna jesień i luzy prawie przestały istnieć.W lecie tego roku między ścianami a deskami znowu był luz ok.1 cm.Na kilku deskach miałem zapisaną ich długość w stanie suchym.Wyszło na to, że długość desek w zależności od wilgotności powietrza zmienia się o ok. 1 mm na każdym metrze.Przy odległości między ścianami szczytowymi 13 m daje to ok.1,5 cm różnicy.Z łatami wyszło to samo.Ciekawe jak w takich warunkach zachowa się drewniany ruszt z przykręconymi doń płytami g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 23.10.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 W pokoju, nad którym mam taras, w celi docieplenia mam położony taki ruszt pod sufitem 3,5x6,5m. Między ruszt położona wełna minerelna i przymocowana płyta k-g, łączenia maskowane taśmą. Drewno było suche i długo sezonowane. Mocowania co 0,6-0,8m. Mija 6-7 rok i nic złego nie widać. Puk, puk, ...... odpukać w niemalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.10.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 A ten sufit masz betonowy czy drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 24.10.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 A mnie zastanawia co ulega większej roszerzalności i odkształceniom: - drewno w wyniku zmian temperatury lub wilgotności - aluminium (profil) w wyniku zmian temperatury Domu jeszcze nie budowałem i praktyki w tym temacie nie mam, ale zastanawiam się czy wypowiedzi niektorych ludzi nie są podszyte powtarzaniem tego czego nikt nie widział , bo logicznie patrząc na sprawę to aluminium bardziej pracuje niż drewno. Witam !!! A od kiedy profile do płyt Kartonowo gipsowych są z aluminium ??? Bo zawsze były stalowe . D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.10.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Witam,Ja mam płyty GK na drewnianych listwach. Niestety nie zgadzam się z przedmówcami, którzy twierdzą że nie jest to dobry materiał. U mnie po dwu sezonach grzewczych nic się nie dzieje. Wszystko zależy od dokładności wykonania, a nie od użytego materiału na stelaże. Oczywiście drewno na łaty było odpowiednio wysuszone.Więc widać, że dywagacje sobie a praktyka sobie.Moim zdaniem podkreślam - dokładność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts