Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja na waszym miejscu nie przejmowałbym się praca stelaza drewnianego bo drewno pecznieje na grubość a na jego praca na długośc jest praktycznie pomijalna. W tym przypadku dużo istotniejsza jest praca połączenia stalaza (drewnianego czy stalowego ) z dachem, który pracuje i generuje duzo większe naprezenia niż łaty.
  • 15 years później...

A i ja zastanawiam się nad stelażem z drewnianej łaty suszonej. Mam trochę zeskładowanej łaty i myślę czy można ją dobrze wykorzystać zamiast stalowych profili do płyt gk.

Czy ktoś z Was może podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Jak to u Was się spisuje? Jak ewentualnie wygląda kwestia samego montażu i na co zwrócić uwagę?

jeszcze raz bo nie dochodzi cały kontynent północnoamerykański robi regipsy na drzewie starczy zajrzeć na tubie co i jak. Tak wymaga dokładnej izolacji p. wilgociowej.

TYLKO TYLE I AŻ TYLE.

A czy wszędzie kładziecie regipsy zielone? Bo wiecie gips ciągnie wodę równie dobrze , a może nawet lepiej niż impregnowane drewno

• 1 year później...
W jednym pomieszczeniu miałem panele sufitowe na drewnianym stelażu.Sćiągnąłem i mam zamiar położyć płyty gk.Czy widzicie jakieś przeciwwskazania w moim przypadku?Przecież stelaż nie wisi od wczoraj tylko pare lat?
Wg mnie co miało się "wyprężyć" już dawno temu się wyprężyło. Osobiście bym montował na takiej konstrukcji. Kwestia jedynie kalkulacji rozsądnego rozłożenia obciążenia - jeśli masz rozstaw łaty zbyt daleko względem siebie to płyta może się wyginać.
  • Like 1
  • 3 weeks później...

No fajny...

Mam panele sufitowe na drewnianym ruszcie.Czy widzicie jakieś przeciwwskazania,aby przkręcić regipsy przez panele do rusztu?

Edytowane przez 3echo