Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda cieknąca po ścianach w stanie "zamkniętym "

jojoana

Recommended Posts

Mam zapytanie? Czy w deweloper popełnia uchybienie sztuce budowlanej w następującej sytuacji: budynek jest płaski dwupoziomowy (parter i piętro), obecny stan budowy: cała konstrukcja z porothermu, dach to na razie tylko belki stropowe betonowe, w mieszkaniach na I wylewce betonowej leżą instalacje CO, elektryka zrobione, wod can gotowe, okna wmontowane i uszczelnione, brak tynku wewnątrz i zewnątrz. Z powodu braku jakiejkolwiek izolacji dachu NA CAŁE MIESZKANIE NA PIĘTRZE I PARTERZE LECĄ W CZASIE OBECNIE ULEWNYCH DESZCZY WRĘCZ STRUGI WODY, A MIESZKANIE PŁYWA!!! dODAM ZĘ TERMIN ODDANIA ZA 3 MIESIĄCE!! Czy to może wpłynąć na stan mieszknaia po oddaniu. deweloper powoli szykuje się do przykrycia dachu na którym zresztą ma być taras?? Proszę o pomoc?? Pozdrawiam Jośka

Jośka, on nie popełnia uchybienia, on popełnia przestępstwo... To jest po prostu nieodpowiedzialny kretyn, nie odwołam tego słowa.

Pustak ceramiczny napije (napił już) się wody jak gąbka. Pomijam zawilgocenie instalacji, to wyschnie. Natomiast ściany i stropy będą trzymać wilgoć do połowy przyszłego roku, jak nie dłużej.

Który tynk to wytrzyma, ile razy będziesz malować ściany, jak się wypaczą Tobie panele, oraz zaczną się krzywić drzwi i meble ?

W stanie surowym zawilgociły mi się ściany z Porothermu (podczas budowy) w październiku 2001. W listopadzie miałem szczelny dach, i celowo zostawiłem dom na zimę z lekko przesłoniętymi otworami okiennymi - niech mrozy wypiją wodę. Były mrozy - piły, piły - i w kwietniu tego roku jeszcze były zawilgocone zacieki. Tynkowałem dopiero w maju-czerwcu.

Nie wiemj jak wysuszysz dom - mając zamknięte okna. Weź rzeczoznawcę z papierami, niech Ci zrobi ekspertyzę i zalecenia dalszego postępowania. I zażądaj takiego postępowania od dewelopera. Nie dopuściłbym do tynkowania w najbliższym czasie.

Powodzenia