Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Sprawna

rafal9

Recommended Posts

Przepraszam,że wpisuje sie do waszego klubu ale zaintrygowała mnie nazwa Sprawna. A co do studni to u mnie koszt studni to 160-180 zł za mb i dodatkowo koszt filtrów, rur, kręgow i zamkniecia studni,srednio głębokość wierconej to ok. 25m . Co daje kwote ok5500 zł. Zazdroszczę wam takiego gościa co za darmo wywierca wam studnię.

Poczytałam Was troche i przynajmniej wiem jak wykonac droge , u mnie tylko 100mb czyli 400mkw, tez zastosuje tluczeń.

Dziekuję.

• Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z sąsiadów ma listę materiałów od których można odliczyć różnicę w podatku VAT (22-7 %) lub mógłby wskazać odpowiedni link

z góry dziękuję za pomoc

Na forum Prawo i pieniądze: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=42 pierwsze tematy są o odliczeniach VAT.

Wykaz materiałów:

http://www.menos.zam.pl/pdf/wykaz_materialow.pdf

http://www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106

Życzę przyjemnej lektury, choć ja bym do tego poleciła wizytę u księgowej :lol:

Zgodnie z ustaleniami podjętymi na zebraniu przedstawiam ofertę na poprawę stanu naszej drogi.

Rozmawiałem z człowiekiem, który robi drogę dla p. Ryńskiego (to ten, który jeżdził koparką podczas naszego sobotniego zebrania). Otóż on proponuje aby najpierw wykorytować drogę (wybrać ok.15cm błota i ziemi) w miejscach najbardziej newralgicznych (mostek i zakręty) a potem nasypać gruzu. Korytowanie jest konieczne po to aby gruz nie osuwał się z drogi. Jego cena to ok 250zł za jedną wywrotkę ok. 14 ton + drugie tyle za korytowanie. Jego zdaniem na nasze potrzeby potrzeba min. około 20 wywrotek.Generalnie człowiek wydaje się być w miarę elastyczny i myślę, że będzie można się z nim dogadać.Poza tym dobrze by było, żeby całą pracę wykonała jedna ekipa, bo przynajmniej nie ma potem problemów z szukaniem winnych ewentualnych niedociągnięć. Myślę więc, że jeśli chcemy w miarę szybko coś zrobić to nie ma się co zastanawiać tylko trzeba zebrać fundusze i załatwić sprawę.

Zgodnie z ustaleniami podjętymi na zebraniu przedstawiam ofertę na poprawę stanu naszej drogi.

Rozmawiałem z człowiekiem, który robi drogę dla p. Ryńskiego (to ten, który jeżdził koparką podczas naszego sobotniego zebrania). Otóż on proponuje aby najpierw wykorytować drogę (wybrać ok.15cm błota i ziemi) w miejscach najbardziej newralgicznych (mostek i zakręty) a potem nasypać gruzu. Korytowanie jest konieczne po to aby gruz nie osuwał się z drogi. Jego cena to ok 250zł za jedną wywrotkę ok. 14 ton + drugie tyle za korytowanie. Jego zdaniem na nasze potrzeby potrzeba min. około 20 wywrotek.Generalnie człowiek wydaje się być w miarę elastyczny i myślę, że będzie można się z nim dogadać.Poza tym dobrze by było, żeby całą pracę wykonała jedna ekipa, bo przynajmniej nie ma potem problemów z szukaniem winnych ewentualnych niedociągnięć. Myślę więc, że jeśli chcemy w miarę szybko coś zrobić to nie ma się co zastanawiać tylko trzeba zebrać fundusze i załatwić sprawę.

Trochę drogo, wychodzi 10 tys za całość.

Dzis albo jutro będę miał zebrane informacje przez osobę, która ma kontakt z wieloma kierowcami wywrotek (pracuje w piaskarni).

Jest duża szansa, że gruz będzie prawie za darmo, albo za jakieś małe pieniądze. Ci co wywożą gruz biorą za to pieniądze i często mają problemy ze znalezieniem miejsca na jego zrzucenie.

Pozostanie tylko koparka. A to nie powinno być drożej niż 1 tys.

Czy ktoś może rozmawiał z p.Otulakiem, czy jego ekipa nie mogła by wykonać prac koparkowych?

Tak więc wstrzymajmy się jeszcze do końca tygodnia - będzie więcej ofert.

Rozmawiałem przed chwilą z Panem Otulakiem w sprawie prac ziemnych

generalnie może to wycenić i ewentualnie wykonać

tylko pojawiają się małe rozbieżności w zakresie prac

podobno dzisaj ekipa Pana Ryńskiego zbierała humus z mostka i wysypywała gruz

niestety nie byłem na zebraniu stąd moje pytanie

Czy obecnie działająca ekipa zbierze humus z mostka, zakrętów i kawałka drogi dojazdowej p R. a resztę czyli korytowanie całej drogi 14 KD może robić inna ekipa ?

Czy obecnie działająca ekipa zbierze humus z mostka, zakrętów i kawałka drogi dojazdowej p R. a resztę czyli korytowanie całej drogi 14 KD może robić inna ekipa ?

Byłem dziś na działce i muszę stwierdzić ,że sporo jest już zrobione. Otóż jest zebrana ziemia z mostka i wysypany gruz (cegły, beton, kamienie i inne takie śmieci). Jest tego całkiem sporo.Na razie ciężko tam przejść (przynajmniej z wózkiem) ale jak się trochę rozjeździ myślę zę będzie lepiej. Poza tym jest zebrana ziemia i posypany odcinek drogi KD14 począwszy od północy na długości ok. 70 m.(od działki 52/1 do 52/12).Nie wiem czy to wszystko co chciał zrobić Pan Ryński, ale jeśli tak to i tak jest to dużo. Myślę, że teraz wystrarczy zapytać ile kosztował ten fragment i bedzie łatwo przeliczyć ile potrzeba na całość. Poza tym uważam, że powinniśmy w jakiś sposób partycypować w kosztach poniesionych przez Pana Ryńskiego, bo to chyba nie byłoby w porządku aby on robił nam drogę na własny koszt.

A co do tych 10 tys. za 20 wywrotek, które wyliczył Rafał to coś chyba namieszałem. Z rozmowy wynikało, że będzie to kwota ok. 5 tys.(korytowanie + gruz + wywiezienie wybranej ziemi)

Zdecydowanie trzeba dowiedzieć się ile zapłacił p.Ryński!

A ja uznałem, że skoro mam być odpowiedzialny za kontrolę wydatków na drogę to wolałbym by drogi nie robiła ekipa, którą ja znajdę. Czułbym się troszkę niezręcznie...

Na najbliższej sesji Rady Dzielnicy będzie podjęta taka oto uchwała:

UCHWAŁA Nr.........................

Rady Dzielnicy Białołęka m.st. Warszawy

z dnia ...................................

w sprawie: zaliczenia n/w ulic do kategorii dróg gminnych na terenie

Dzielnicy Białołęka m.st. Warszawy.

Na podstawie art.11, ust.2, pkt 7 Ustawy z dnia 15 marca 2002r. o ustroju Miasta Stołecznego Warszawy(Dz. U. z 2002r. Nr 41 poz. 361 z póź. zm.), w związku z art. 7 ust. 2 Ustawy z dnia 21 marca 1985 roku o drogach publicznych (Dz. U. z 2000r. Nr 71, poz. 838 z póź. zm. ) uchwala się, co następuje:

§ 1.

Wnioskuje się do Rady m.st. Warszawy o podjęcie uchwały w sprawie zaliczenia do kategorii dróg gminnych ulic:

1. Gladioli

2. Oleńki

3. Jerzego Kukuczki

4. Oczary

5. Płaska

6. Pochyła

7. Ugorek

8. Dzikiej Kaczki

9. Rozłączona

10. Zbytki

11. Zamknięta

12. Dionizosa

.....

.....

UZASADNIENIE

Wszystkie ulice ujęte w uchwale są drogami o znaczeniu lokalnym i nie są zaliczone do innej kategorii dróg. Zgodnie z obowiązującymi planami zagospodarowania przestrzennego stanowią uzupełniającą sieć dróg służących miejscowym potrzebom i będą posiadały parametry techniczne i użytkowe odpowiadające klasom ulic L(lokalnych) i D(dojazdowych).

Na obszarach na których nie obowiązują plany wskazano jedynie drogi o znaczeniu lokalnym o minimalnej szerokości w liniach rozgraniczających ulicy odpowiadającym klasie ulicy L(lokalnych) i D(dojazdowych)

Tak więc jest to kolejny krok na drodze do drogi.

Widać, że działania p.Tomka przyniosły efekt i władze zainteresowały się naszą drogą a przy okazji zapewne chcą uporządkować status pozostałych takich dzikich dojazdwów.

Teraz przydałyby się jakieś podania, pisma, naciski, tak aby w przyszłorocznym budżecie przeznaczyli kasę na budowę tej drogi.

• 3 weeks później...
Byłam dziś na działkach i juz wiem dlaczego na forum tak cicho: wszyscy się ostro budują :lol:

Miło tak popatrzeć i pomarzyć...

Nie ma co marzyć! Trzeba zabierać sie do roboty tzn. ekipe wpuszczać na działke.... :lol:

PS

Nasza łaczka teraz wygląda jak wielki plac budowy... :lol:

O, witaj Kze,

myślałam, że tylko ja dziś na forum :)

My zaczynamy dopiero w sierpniu, teraz patrzymy i uczymy się od innych...

No to masz 5-6 budów do ogladania... Do wyboru do koloru... Od BK po Pth, od fundamentów w deskowaniu po lane prosto do gruntu... :wink: :lol:

Dzisiaj zrobiona została wcinka do gazociągu i na naszym polu w rurach już płynie gaz.

Do mnie dochodzi nawet do kotłowni, chociaż tego nie sprawdziłem, bo na razie jedyną metodą byłoby odkręcenie zaworu i posłuchanie, "czy leci". :wink:

Tak więc kolejne media są dostępne!!! Oby tak dalej!!! :D

Wszyscy intensywnie budują, ale może byśmy pomyśleli o jakiś naciskach na gminę w sprawie budowy Dzikiej kaczki? Przed wyborami jest zapewne większa szansa uzyskania jakiś obietnic i zapewnień.

A z drogą związana jest ściśle kanalizacja, bo jak będą robić drogę to może od razu machną kanalizację.

Tak przypominam temat, bo może ktoś będzie miał ochotę coś napisać do gminy albo się tam udać.

A może macie jakieś pomysły jak zorganizować walkę o drogę?

Muszę przyznac, że ja jakbym miał czas to bym już dawno był w gminie z podaniem o zmianę ulicy... :( A tak to niestety.. Stąd sam rozumiesz Rafal9, że ja w temacie podań i nekania gminy odpadam... :cry: Gmina o 18 jest zazwyczaj zamknieta...