markoz1 12.09.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika? Nie, te sześć wizyt to kierbud. Architekt chce tylko zwrot kosztów dojazdu. Ale jeszcze szczegółowo to z nim nie negocjowałem - za bardzo na niego nie liczę bo ze Śląska człowiek, małe dziecko. Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała... To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu , tyle że ja na wiosnę ruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała... To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu , tyle że ja na wiosnę ruszę. To akurat u mnie na jesieni mogliby postawić stan surowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.09.2005 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika? Nie, te sześć wizyt to kierbud. Architekt chce tylko zwrot kosztów dojazdu. Ale jeszcze szczegółowo to z nim nie negocjowałem - za bardzo na niego nie liczę bo ze Śląska człowiek, małe dziecko. Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała... To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu , tyle że ja na wiosnę ruszę. Ja myślę sobie tak, że jeżelibyście zaakceptowali tę ekipę, która budowała u mnie to najlepiej wziąć usługę hurtowego budowania tzn, dogadać się jeszcze z kimś i niech równolegle stawiają kilka budynków. W ten sposób na pewno można wynegocjować niższe ceny, a czasowo sobie poradzą bo jest ich w sumie z 10 chłopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika? Nie, te sześć wizyt to kierbud. Architekt chce tylko zwrot kosztów dojazdu. Ale jeszcze szczegółowo to z nim nie negocjowałem - za bardzo na niego nie liczę bo ze Śląska człowiek, małe dziecko. Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała... To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu , tyle że ja na wiosnę ruszę. Ja myślę sobie tak, że jeżelibyście zaakceptowali tę ekipę, która budowała u mnie to najlepiej wziąć usługę hurtowego budowania tzn, dogadać się jeszcze z kimś i niech równolegle stawiają kilka budynków. W ten sposób na pewno można wynegocjować niższe ceny, a czasowo sobie poradzą bo jest ich w sumie z 10 chłopa. No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.09.2005 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika? Nie, te sześć wizyt to kierbud. Architekt chce tylko zwrot kosztów dojazdu. Ale jeszcze szczegółowo to z nim nie negocjowałem - za bardzo na niego nie liczę bo ze Śląska człowiek, małe dziecko. Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała... To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu , tyle że ja na wiosnę ruszę. Ja myślę sobie tak, że jeżelibyście zaakceptowali tę ekipę, która budowała u mnie to najlepiej wziąć usługę hurtowego budowania tzn, dogadać się jeszcze z kimś i niech równolegle stawiają kilka budynków. W ten sposób na pewno można wynegocjować niższe ceny, a czasowo sobie poradzą bo jest ich w sumie z 10 chłopa. No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Każdy budynek jest inny i trudno porównać wyceny, ale wstępna wycena była na: - 27 000 murowanie - 3 800 więźba - 13 000 pokrycie dachu czyli sumarycznie 43.8 Po negocjacjach wyszło 41 000 i dorzucił swoje stemple (o wartości gdzieś 1500 zł). Czyli za murowanie gdzieś ok. 26 000. Ale jest to kwota jaką płaciłem nie bezpośrednio murarzom, ale temu z kim podpisałem umowę. Ile on z tego dał murarzom nie wiem, ale podejrzewam, że gdzieś ok 23 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Każdy budynek jest inny i trudno porównać wyceny, ale wstępna wycena była na: - 27 000 murowanie - 3 800 więźba - 13 000 pokrycie dachu czyli sumarycznie 43.8 Po negocjacjach wyszło 41 000 i dorzucił swoje stemple (o wartości gdzieś 1500 zł). Czyli za murowanie gdzieś ok. 26 000. Ale jest to kwota jaką płaciłem nie bezpośrednio murarzom, ale temu z kim podpisałem umowę. Ile on z tego dał murarzom nie wiem, ale podejrzewam, że gdzieś ok 23 000. Czyli 41tyś za wymurowanie, położenie więźby i położenie dachówki, tak? Bo mój przyszły kierownik powiedział, że stan surowy otwarty bez dachówki to ok.90tys, a z dachówka ok.120tyś. Czyli materiały wyniosły by mnie ok.80tyś... A ta ekipa kopała fundamenty? Bedzie ocieplała ściany i fundamenty (rozumiem, że fundamenty masz juz ocieplone)? A ocieplenie dachu (wełna, folie itp)? Rozumiem, ze tynków nie bedą robić? Ale w dzienniku cos mówiłeś o cieslach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 12.09.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Ja niestety w tym roku na pewno nie zacznę, choć bardzo bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Ja niestety w tym roku na pewno nie zacznę, choć bardzo bym chciał. Ja rozumiem, ale można przystapić do negocjacji, że zaczynają jesienią u mnie, a potem przechodzą do Ciebie. Tak więc jak pójdziemy razem to mówimy, że są 2 zlecieia i jaka cena za oba. W rozbiciu na moją i Twoja. W końcu jak się rozmawia o 40tyś to nie to samo co rozmawia się o 80tyś., nie? PS Nie przyznawaj się im, ze nie masz PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.09.2005 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Każdy budynek jest inny i trudno porównać wyceny, ale wstępna wycena była na: - 27 000 murowanie - 3 800 więźba - 13 000 pokrycie dachu czyli sumarycznie 43.8 Po negocjacjach wyszło 41 000 i dorzucił swoje stemple (o wartości gdzieś 1500 zł). Czyli za murowanie gdzieś ok. 26 000. Ale jest to kwota jaką płaciłem nie bezpośrednio murarzom, ale temu z kim podpisałem umowę. Ile on z tego dał murarzom nie wiem, ale podejrzewam, że gdzieś ok 23 000. Czyli 41tyś za wymurowanie, położenie więźby i położenie dachówki, tak? Bo mój przyszły kierownik powiedział, że stan surowy otwarty bez dachówki to ok.90tys, a z dachówka ok.120tyś. Czyli materiały wyniosły by mnie ok.80tyś... A ta ekipa kopała fundamenty? Bedzie ocieplała ściany i fundamenty (rozumiem, że fundamenty masz juz ocieplone)? A ocieplenie dachu (wełna, folie itp)? Rozumiem, ze tynków nie bedą robić? Ale w dzienniku cos mówiłeś o cieslach... Też myślałem, że zmieszczę się w kwocie 120 tys, ale okazało się to nierealne. Teraz wychodzi, że będzie 145 tys. Twój kierownik twierdzi, że za 30 tys zrobisz pokrycie dachu z materiałami i robocizną? Trochę mało. Ile masz okien dachowych? U mnie przy 250 m2 powierzchni dachu i 8 oknach dachowych koszt materiałów wyszedł prawie 35 tys. plus robocizna to wychodzi conajmniej 45 tys. zł. Moje koszty można by obniżyć, gdyby: - zamiast dachówki ceramicznej dać jakąś tańszą bądź blachę: ok. 3-4 tys. - gdyby nie było ramek stalowych w konstrukcji dachu: ok. 6 tys. - strop teriva zamiast monolitu: ok. 3 tys. - mniej okien dachowych: kosztowały w sumie 10 tys. - jeszcze inne oszczędności w stylu tańsze pustaki, tańsza cegła, itp to może dałoby się ze 2-3 tys. urwać. Tak więc te 120 tys. są realne, ale nie przy każdym projekcie i ostrej dyscyplinie wydatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Myślałem o tańszej dachówce. Blachodachówka odpada, bo mam też skoplikowany dach i byłoby duzo odpadów. Ty wybrałeś ceramiczną, akrobową? Też mam ramki, bo 2 słupy nie podobają mi sie... Strop ma być Terriva U mnie ma być chyba 6 dachowych i 5 normalnych okien (pionowych). A okna masz drewniane, czy plastikowe? Ja wybrałem (chcę) plastiki bo tańsze.. A zastanawiałeś się nad tym, jak droższa jest ceramika od BK? Chcę wprowadzić ostrą dyscyplinę wydatkową. Dlatego kombinuję jak coś zrobić taniej, a dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 12.09.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Ja niestety w tym roku na pewno nie zacznę, choć bardzo bym chciał. Ja rozumiem, ale można przystapić do negocjacji, że zaczynają jesienią u mnie, a potem przechodzą do Ciebie. Tak więc jak pójdziemy razem to mówimy, że są 2 zlecieia i jaka cena za oba. W rozbiciu na moją i Twoja. W końcu jak się rozmawia o 40tyś to nie to samo co rozmawia się o 80tyś., nie? PS Nie przyznawaj się im, ze nie masz PnB. To ja w to wchodzę, tylko się zastrzegam, że mam na oku jeszcze jedną conajmniej ekipę i wybiorę tę, która da lepszą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 13.09.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 No to pozostaje byś się nam przyznał ile tej ekipie płaciłeś, bysmy wiedzieli ile im max mozna dać i będziem z Markozem1 walczyć... Ja niestety w tym roku na pewno nie zacznę, choć bardzo bym chciał. Ja rozumiem, ale można przystapić do negocjacji, że zaczynają jesienią u mnie, a potem przechodzą do Ciebie. Tak więc jak pójdziemy razem to mówimy, że są 2 zlecieia i jaka cena za oba. W rozbiciu na moją i Twoja. W końcu jak się rozmawia o 40tyś to nie to samo co rozmawia się o 80tyś., nie? PS Nie przyznawaj się im, ze nie masz PnB. To ja w to wchodzę, tylko się zastrzegam, że mam na oku jeszcze jedną conajmniej ekipę i wybiorę tę, która da lepszą ofertę. A ta inna ekipa to sprawdzona? Ma referencje? Widziałeś co oni robili? Sama cena to nie wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 13.09.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 A ta inna ekipa to sprawdzona? Ma referencje? Widziałeś co oni robili? Sama cena to nie wszystko... Tak, ma referencje. Budowy jeszcze nie widziałem, ale się umówię. Jestem z gościem umówiony na środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 15.09.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czy są jakieś wieści na temat mediów?Na temat naszej petycji ws drogi KD14?Na temat prac nad nawierzchnią Sprawnej - w tym roku miała byc robiona od Odkrytej do Aluzyjnej?Ja nic nie słyszałem, więc napisałem do p. Tomka oytanie w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.09.2005 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czy są jakieś wieści na temat mediów? Na temat naszej petycji ws drogi KD14? Na temat prac nad nawierzchnią Sprawnej - w tym roku miała byc robiona od Odkrytej do Aluzyjnej? Ja nic nie słyszałem, więc napisałem do p. Tomka oytanie w tej sprawie. Z mediami to chyba tak, jak od roku - już prawie wszystko załatwione i zaraz będą ruszać. Mam nadzieję, że teraz to już prawda i niedługo ruszą. Podobno w październiku mają zrobić. Droga KD14 raczej nie do wykonania w najbliższych latach - tak coś przeczuwam. Podobno ten kawałek ziemii z domkiem drewnianym dzierżawi osoba, która ma wtyki w radzie gminy. Sprawna będzie chyba robiona bo właśnie zakończył się przetarg na wykonawcę i mają już chyba pozwolenie. W tym roku powinni zacząć. Jak dostaniesz odpowiedź od p.Tomka to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 15.09.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Jak dostaniesz odpowiedź od p.Tomka to daj znać. Odp. od p. Tomka: Witam >> Jak sprawy mediów? Czekamy na papiery z dzielnicy i gazowni >> Co z robotami przy rondzie i na odcinku Sprawnej Odkryta-Rondo? Nie mogą zacząć bo nie mają wszystkich papierów ( czekają na to samo co my) >> Co z naszą petycją? Petycja będzie złożona dopiero jak będziemy mieć wszystkie papiery dotyczące pnb na gaz i wodę >> A właśnie co z wodą? Bo pamiętam że mówił Pan że tylko z nią są problemy. Problemy są ze wszystkim co tyczy się tego miasta Po zmianie przepisów 28 lipca musieliśmy dodatkowo zrobić informację o wpływie na środowisko ( chodzi o to czy nasz wodociąg nie wpłynie negatywnie na środowisko naturalne - PARANOJA!!!) i ten papier złożyliśmy z 2-3 tygodnie temu w urzędzie i teraz czekamy na to aż Pani Kryk raczy się zając sprawą. Udało jej się zmęczyć mnie ( byłem u niej chyba z 5 razy aby zrobiła zawiadowmienia, teraz meczy mojego projektanta który przejął sprawę od mnie) Generalnie pnb na wodociąg najszybciej będziemy mieć w 2 połowie października. Co ciekawe przepisy które weszły zablokowały również przebudowę dróg i ronda na sprawnej. Oni też czekają na to samo co my. Info z przed 15 min. Dzwonił do mnie nasz wykonawca od prądu i poinformował że może już jutro bęzie miał aneks do umowy przyłączeniowej stoenowskiej do podpisu i jeżeli tak będzie to w przyszłym tygodniu rusza budowa kabla SN a później sieci nn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.09.2005 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Info z przed 15 min. Dzwonił do mnie nasz wykonawca od prądu i poinformował że może już jutro bęzie miał aneks do umowy przyłączeniowej stoenowskiej do podpisu i jeżeli tak będzie to w przyszłym tygodniu rusza budowa kabla SN a później sieci nn. No to w sumie informacje niezłe. Bo najważniejszy jest prąd. Woda i gaz mogą być później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 28.09.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Zgadzam się!! Jak będzie prad to można mieszkać!!! Woda ze studni, własne szambo lub POS, ogrzewanie tymczasowo prądem.. A przede wszystkim można łatwiej budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.09.2005 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 No to zaczyna się coraz więcej dziać na naszej łące. Kze zaczął budowę, ale jakoś cicho siedzi i nawet się tym nie pochwalił Czekamy na pierwsze relacje z placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 30.09.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 No to zaczyna się coraz więcej dziać na naszej łące. Kze zaczął budowę, ale jakoś cicho siedzi i nawet się tym nie pochwalił Czekamy na pierwsze relacje z placu boju. Już się chwalę, już się chwalę... Zarobiony jestem.. Ale obiecuję wpisy do dziennika budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts